BBB – HMV

De BoerBurgerBeweging (BBB) van Caroline van der Plas zet voet aan de Achterhoekse grond voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. De partij gaat een alliantie aan met HMV in Aalten, als eerste lokale partij in Nederland. De bedoeling is dat tientallen lokale partijen volgen.

Zaterdag beklimmen oprichter Henk Meerdink en fractievoorzitter Jan Wijbrans van de Aaltense partij het podium tijdens het landelijke congres van BBB om een handtekening onder de samenwerking te zetten. ,,Maar we blijven wel een eigen, onafhankelijke partij”, verzekert Wijbrans. ,,Je moet het echt zien als een bondgenootschap. Hun kiezers zijn ook een beetje onze kiezers. Daar waar we kunnen, helpen we elkaar.”

Het initiatief voor de samenwerking komt van Meerdink. ,,Ik heb me rot geërgerd aan de landelijke politiek en de wens om van Nederland een soort landschapspark te maken. Ik vind het niet normaal hoe over boeren, tuinders en aanverwante sectoren wordt gesproken. Caroline van der Plas heeft woorden gegeven aan mijn ergernis. Ik ben haar programma gaan lezen en heb heel veel overeenkomsten gevonden en wat kleine verschillen. Nou, toen ben ik gaan bellen.”

Profiteren

Het resultaat is een bondgenootschap tussen BBB en HMV. ,,Wij profiteren van hun kennis. Ze ondersteunen ons bij de campagne voor de verkiezingen in maart. Daar zijn we blij mee”, stelt Wijbrans. HMV is nu nog een eenmansfractie in de gemeenteraad van Aalten. Dat gaat veranderen, verwacht Meerdink. ,,Wie weet kom ik weer terug in de raad. Daar sta ik zeker open voor. Ik sluit niks uit.”

De agrariër heeft eerder 42 jaar lang in de raad gezeten, eerst voor het CDA, daarna voor zijn eigen partij. ,,We houden onze identiteit. We zijn en blijven een fatsoenlijke middenpartij.”

Voor Winterswijk geen bondgenoot

Welke andere lokale partijen aansluiten bij BBB is dus nog niet bekend, daar wil de BBB ook nog geen mededelingen over doen. Wel is in ieder geval duidelijk dat de lokale partij Voor Winterswijk van Tom van Beek niet van plan is zich aan te sluiten bij de BBB. Een maand geleden had de partij Caroline van der Plas nog uitgenodigd voor een lezing in Winterswijk.

,,De duidelijke taal van Caroline past ons wel”, aldus Tom van Beek. ,,En we hebben wel een aantal dezelfde standpunten, vooral op het gebied van landbouw. Ook wij vinden dat er geen koude sanering moet komen vanuit Den Haag. Maar we gaan geen alliantie aan met BBB. We houden het bij onze eigen standpunten.”

De BBB kreeg in maart bij de landelijke verkiezingen zowel in Aalten als Winterswijk ruim 5 procent van de stemmen. Op dit moment staat de partij hoog in de landelijke peilingen met 7 à 8 zetels in de Tweede Kamer.

(bron: De Gelderlander)