Definitieve prognose: Twee zetels voor BBB in Europees Parlement

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

Definitieve prognose: Twee zetels voor BBB in Europees Parlement

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

Definitieve prognose: Twee zetels voor BBB in Europees Parlement

Gepubliceerd op: 11-06-2024

We zijn blij te bevestigen dat BoerBurgerBeweging (BBB) op 9 juni, bij de definitieve prognose van de Europese verkiezingen, twee zetels heeft behaald in het Europees Parlement. Op basis van deze prognose nemen Sander Smit uit Hof van Twente en Jessika van Leeuwen uit Dalfsen straks zitting in het nieuwe parlement.

In 2019 werd BBB opgericht en vanaf die tijd is de partij hard gegroeid naar 7 zetels in de Tweede Kamer en grote deelname in de Eerste Kamer, provincies en waterschappen. Vanaf dit jaar kan BBB haar geluid de komende vijf jaar ook laten klinken in Brussel. 

Met deze twee zetels zijn we in staat om onze missie voort te zetten en de belangen van boeren, burgers en bedrijven krachtig te vertegenwoordigen. “Hier staat een tevreden voorman. Als BBB hebben we samen opnieuw de peilingen verslagen, dankzij de inspanningen van kandidaten, campagnehart, leden en de vele enthousiaste vrijwilligers. BBB werd in veel gemeenten zelfs verreweg de grootste partij”, aldus Europees lijsttrekker en aanstaand BBB-delegatieleider Sander Smit.

Vandaag komen de voorzitter van het Europees Parlement en de huidige fractievoorzitters bijeen om de uitslag te bespreken. De komende weken zal de nieuwe tweekoppige BBB-delegatie zich zorgvuldig voorbereiden op de beoogde aansluiting bij de Europese politieke (centrumrechtse) EVP-fractie. 

Op 15 juli is de laatste officiële dag van het huidige Europese Parlement. De dag erna, 16 juli, worden in Straatsburg de nieuwe 720 parlementariërs geïnstalleerd voor de nieuwe periode van vijf jaar. Smit zegt daarover: “Er rust grote verantwoordelijkheid op ons gezien het vertrouwen van de vele kiezers én de EU-ambities in het hoofdlijnenakkoord van het aanstaande kabinet, over landbouw, visserij, milieu, economie en migratie.”

bbb_logo_2022

Deel dit artikel

Meer nieuws

jun 19 2024

BBB toegetreden tot centrumrechtse EVP-Fractie

Deze week heeft de EVP-Fractie het formele besluit genomen tot toetreding van de twee verkozen aanstaande Europarlementariërs van ...

jun 17 2024

Oostenrijkse stem vóór Natuurherstelverordening ‘alle perken te buiten’ 

De Europese natuurherstelverordening gaat er toch komen. Maandag stemden de 27 ministers van Milieu uit de EU-lidstaten in ...

jun 17 2024

Wisselingen van de wacht bij BBB-fractie Waterschap Scheldestromen

BBB-fractievoorzitter Tom van der Meer heeft besloten zijn functie bij Waterschap Scheldestromen neer te leggen vanwege gezondheidsredenen. Sinds ...