CDA, toon ballen!

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

CDA, toon ballen!

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

CDA, toon ballen!

Gepubliceerd op: 19-08-2022

BBB is blij dat er - in ieder geval bij het CDA - nu gezond verstand lijkt te gaan regeren. De uitspraken van vicepremier, minister van Buitenlandse Zaken én politiek leider van het CDA Wopke Hoekstra, die vanochtend in het AD het doel van het kabinet om de stikstofuitstoot uiterlijk in 2030 met de helft terug te dringen “niet heilig” noemde, is een doorbraak in de stikstofwaanzin, die tot nu toe in het Kabinet regeerde.

Los van de vraag of boeren überhaupt uitgekocht moeten worden vanwege stikstofreductie (die discussie moet nog verder worden gevoerd, als dit al juridisch houdbaar is), is het op zijn minst hoopvol dat Hoekstra nu eindelijk stelling neemt tegen de stikstofwaanzin. Waar stikstofminister Christianne van der Wal continu de kras op de plaat was (“2030 moet. We kunnen niet anders. Het Kabinet gaat dit doen”), keert Hoekstra en daarmee het CDA als coalitiepartij zich nu als eerste coalitiepartij tegen deze plannen. Hoekstra gaat met zijn uitspraken in tegen het regeerakkoord en – hoewel rijkelijk laat – getuigt dit van gezond boerenverstand. BBB hoopt dat meer coalitiepartijen snel volgen met gezond boerenverstand.

Moties

Hoekstra stelt in het AD ook  – zoals BBB dat overigens al veel eerder deed – dat er zo snel mogelijk een ecologische autoriteit moet komen om de staat van de natuur te beoordelen. En dat de KDW’s (Kritische Depositiewaarden) uit de wet moeten.

“Allemaal mooi, maar waarom nu ineens wel”, vraagt BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas zich af. “Ik heb in december 2021 en in juni notabene moties met éxact deze strekking ingediend tijdens stikstof- en landbouwdebatten. De gehele coalitie, inclusief CDA, stemde toen nog tégen deze moties. BBB werd stelselmatig neergezet als een partij die boeren ‘valse hoop’ gaf. Er werd over BBB gezegd: “moties voor de bühne, allemaal oneliners, geen visie”, aldus Van der Plas.  BBB is zeer benieuwd of de CDA-fractie in de Tweede Kamer voortaan deze en soortgelijke voorstellen met gezond verstand en die we zeker opnieuw gaan indienen, wél zal steunen.

BBB hoopt dat Hoekstra vandaag in de ministerraad vasthoudt aan zijn uitspraken en niet zwicht voor machtspolitiek van Rutte, VVD en D66. Verder zal de CDA-fractie in de Tweede Kamer de uitspraken van partijleider Hoekstra moeten ondersteunen met daden. Mét een bijpassend stemgedrag. “Het CDA wordt totaal ongeloofwaardig als het nu eieren voor zijn geld gaat kiezen. Nu de koe bij de horens vatten en boter bij de vis doen”, meent Van der Plas. “Als er nu wel wordt teruggekrabbeld, dan kan ik niet anders dan concluderen dat het redden van de coalitie boven het redden van het land en het vertrouwen van de burgers in de overheid gaat.”

Gedraai

Van der Plas: “Geen gedraai nu. En dit betekent ook dat het CDA een eventueel wetsvoorstel dat begin volgend jaar door het Kabinet moet worden ingediend, om de doelen naar voren te halen (2030), niet kan steunen. Toon ballen nu CDA!”

Dit wetsvoorstel is nodig omdat het Kabinet niet eigenhandig kan beslissen om de doelen naar voren te halen. In de wet staat namelijk nog steeds 2035. Zonder deze wetswijziging hebben de plannen van minister Van der Wal geen enkele juridische grond.

Debat

Inmiddels is besloten dat de Tweede Kamer volgende week terugkeert van reces voor een spoeddebat met de minister-president en minister Hoekstra over de gedane uitspraken en de reactie van minister-president Rutte daarop. BBB heeft het debatverzoek, dat werd gedaan door PVV-fractievoorzitter Geert Wilders, uiteraard ten volle gesteund.

bbb_logo_2022

Deel dit artikel

Meer nieuws

jul 17 2024

BBB Utrecht: Afschieten van probleemwolf is enige oplossing

Met grote bezorgdheid hebben wij kennisgenomen van het schokkende incident van gisteren, 16 juli 2024, waarbij een kind ...

jul 16 2024

BBB-delegatie start in het Europees Parlement

De delegatie van BBB is vandaag officieel gestart in het Europees Parlement. Bij de Europese verkiezingen van 6 ...

jul 13 2024

BBB Zeeland: Guus Baert geïnstalleerd als lid van Provinciale Staten

Tijdens de Statenvergadering 5 juli j.l. is Guus Baert officieel geïnstalleerd als lid van de Provinciale Staten. Guus ...