DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND
DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND
BBB-fractie Waterschap De Dommel: Duidelijke kaders voor onteigening en behoud van gronden bij beekherstel noodzakelijk
Gepubliceerd op: 07-10-2024
In de afgelopen vergadering van Waterschap De Dommel hebben heeft de BBB-fractie een amendement en een motie ingediend met als doel een zorgvuldige, transparante aanpak van beekherstelprojecten binnen onze grondstrategie. Woordvoerder Mark van de Ven: “Helaas hebben beide voorstellen het niet gehaald, maar we zijn toch tevreden met enkele belangrijke toezeggingen van het Dagelijks Bestuur (DB).”
Fractie wil geen dwingend instrumentarium voor onteigening
Van de Ven: “Ons amendement (wijzigingsvoorstel) richtte zich op het dwingend instrumentarium voor onteigening bij beekherstelprojecten. Wij vinden dat gedwongen onteigening slechts in uitzonderlijke gevallen, zoals de aanleg van primaire waterkeringen of rioolwaterzuiveringsinstallaties, moet worden toegepast. In onze ogen ontbreekt de juridische onderbouwing voor de noodzaak van onteigening voor beekherstelprojecten zoals meanderende beken. Het is niet aangetoond dat dit absoluut noodzakelijk is voor de verbetering van de waterkwaliteit. Bovendien maken we ons zorgen over de inzet van onteigening als drukmiddel tijdens onderhandelingen met grondeigenaren, iets wat niet past bij onze visie van een eerlijke en respectvolle samenwerking.“
Hoewel het amendement niet is aangenomen heeft de fractie wel een belangrijke toezegging gekregen. Het DB heeft beloofd dat onteigening alleen als laatste redmiddel wordt ingezet, wanneer alle andere mogelijkheden zijn uitgeput. Bovendien is toegezegd dat er zorgvuldig gecommuniceerd zal worden. De onderhandelaars worden geïnstrueerd dat onteigening niet als dreigmiddel mag worden ingezet. Mocht de fractie hier toch signalen over krijgen dan mag dit aangekaart worden bij het DB.
Motie: Behoud van gronden bij beekherstel
Van der Ven: “Met onze motie (opdracht aan het DB) wilden we ervoor zorgen dat gronden na een beekherstelproject niet direct verkocht zouden worden, maar minimaal vijf jaar behouden blijven. Dit zou voldoende tijd bieden om de effecten van de ingrepen te monitoren en, indien nodig, aanpassingen te doen. Door de gronden tijdelijk te verpachten, zou het land productief blijven en zou de impact op de begroting minimaal zijn.“
Ook deze motie kreeg geen meerderheid van de stemmen. Het zou te kostbaar zijn om dit voor alle projecten te gaan doen en omdat de grond niet altijd eigendom is van het waterschap. Daarnaast is het DB een aantal maatregelen (zoals bypasses) aan het onderzoeken in de gebieden waar veel wateroverlast is. Het waterschap wil de resultaten van dit onderzoek liever af wachten. Toch blijft de BBB-fractie achter het standpunt staan dat een langere evaluatietermijn cruciaal is voor een zorgvuldige en verantwoorde uitvoering van beekherstelprojecten. Zij zullen het proces nauwlettend blijven volgen.