Niet werkzaam, maar wel duur – BBB-fractie in Waterschap Drents Overijsselse Delta wijst motie PFAS af

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

Niet werkzaam, maar wel duur – BBB-fractie in Waterschap Drents Overijsselse Delta wijst motie PFAS af

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

Niet werkzaam, maar wel duur – BBB-fractie in Waterschap Drents Overijsselse Delta wijst motie PFAS af

Gepubliceerd op: 08-11-2024

De BBB-fractie van Waterschap Drents Overijsselse Delta heeft in het waterschap tegen een motie voor een actieplan tegen PFAS van o.a. de partij voor de Dieren en Water Natuurlijk gestemd. De BBB-fractie hecht aan goed en gezond water, waarin geen schadelijke stoffen zitten. Toch stemde het tegen de motie.

De fractie is het ermee eens dat PFAS een gevaarlijke stof is en dat daartegen maatregelen moeten worden genomen. BBB-fractievoorzitter Jan Woldring: “ De BBB-fractie hecht veel waarde aan een goede waterkwaliteit. Dit standpunt hebben we altijd duidelijk uitgedragen. We vinden dan ook dat het waterschap zich op zijn kerntaken moet richten. Hoewel deze motie in eerste instantie lijkt aan te sluiten bij het standpunt van BBB, zien wij dat anders. 

Het handelingsperspectief van het waterschap is namelijk beperkt zolang de normen niet vaststaan en de inzet van de landen hoger in het stroomgebied van de Rijn onzeker is. Wij vinden als BBB dat verantwoordelijkheden daar moeten liggen waar ze horen. In dit geval betekent dat eerst een duidelijke en bindende uitspraak vanuit de EU, geldend voor alle betrokken landen, die zich daar ook daadwerkelijk aan houden.”

Woldring vervolgt: “Ook in Nederland zelf blijft de handhaving op lozingen een uitdaging vanwege achterstanden bij de vergunningverlening en herziening en het toezicht. Zolang deze duidelijkheid ontbreekt en het feit dat Duitsland heeft aangegeven het gebruik en lozen van PFAS voort te zetten, kan niet van het waterschap worden verwacht om effectief actie te ondernemen om PFAS uit het water te verwijderen of te verminderen. Dit zou neer komen op ‘dweilen met de kraan open’. Bovendien zou het mogelijk betekenen dat we de inlaat van water uit de IJssel moeten stoppen, met verdroging en schade aan natuur en landbouw als gevolg.”

De fractie stemde stegen de motie omdat het niet effectief is en onnodig kostbaar wordt.

bbb_logo_2022

Deel dit artikel

Meer nieuws

nov 29 2024

Alleen beter beleid maakt einde aan onzekerheid PAS-melders

BBB vindt het langer duren van de onzekerheid waarin de PAS-melders en hun gezinnen onverteerbaar. Deze onrechtvaardigheid die al zo lang duurt vanwege ...

nov 29 2024

Brabant nog zeker 12 jaar op slot door stikstofmaatregelen: stilstand en miljardenkosten dreigen

BBB Brabant heeft flink uitgehaald naar het Brabantse provinciebestuur vanwege de stikstofplannen (BOS 2.0). Volgens de partij zet ...

nov 29 2024

Volksbank moet fysieke locaties in de Regio behouden

De BBB heeft in een debat over staatsdeelnemingen haar zorgen geuit over het verdwijnen van bankkantoren van de ...