Waterschap De Dommel

Waterschap De Dommel is een van de eenentwintig waterschappen in Nederland en een van de vier waterschappen die in Noord-Brabant actief zijn.

Het werkgebied van het waterschap omvat het stroomgebied van de Dommel op Nederlands grondgebied, ongeveer tot het punt waar deze rivier samen met de Aa in de Dieze uitmondt. Bovendien omvat het gebied nog het stroomgebied van de Zandleij, die in het Afwateringskanaal 's-Hertogenbosch-Drongelen uitmondt. Dit gebied is 1510 km2 groot en er wonen ongeveer 890.000 mensen.

In het zuiden wordt het gebied onder meer begrensd door Watering De Dommelvallei. Een watering is het Belgische equivalent van een waterschap. In het noorden en oosten wordt het gebied begrensd door Waterschap Aa en Maas, en in het westen door Waterschap Brabantse Delta.

Het gebied omvat de steden Tilburg (gedeeltelijk) en Eindhoven en het is onderverdeeld in drie zogeheten stroomgebieden: het stroomgebied Boven Dommel, het stroomgebied Beerze en Reusel en het stroomgebied Beneden Dommel en Zandleij. Het hoofdkantoor is het Waterschapshuis in Boxtel.

bbb_logo_2022