DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND
DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND
Afroming dierrechten gevolg van slecht beleid voorgaande Kabinetten
Gepubliceerd op: 12-09-2024
BBB heeft via de Telegraaf vernomen dat minister Femke Wiersma van plan is om bij verkoop van melkvee-, varkens- en pluimveebedrijven, buiten de eigen familie, de dierrechten af te romen. BBB baalt ervan dat hier toch voor gekozen wordt, zeker gezien de forse krimp van de veestapel sinds 2016: 12 miljoen kippen, 2 miljoen varkens en 200.000 melkkoeien minder. Een krimp van maar liefst 11.5%. BBB begrijpt echter ook dat de afroming een gedwongen krimp van de veestapel moet voorkomen. “Gedwongen krimp mag nooit gebeuren en dat hebben wij ook afgesproken in het Hoofdlijnenakkoord”, zegt fractievoorzitter Caroline van der Plas van BBB. “Daar zal ik tot het einde tegen blijven strijden.”
Hoewel BBB teleurgesteld is over de plannen voor afroming, zijn we wel blij dat er minder afroming komt dan in de plannen van voormalig landbouwminister Piet Adema. “Maar voor iedereen die hiermee te maken krijgt, is dat een schrale troost”, realiseert Van der Plas zich terdege. “Maar laten we wel wezen: Ministers uit vorige Kabinetten hebben onhaalbare en onuitvoerbare afspraken gemaakt in het verleden met de Europese Commissie. Hierdoor moet Femke Wiersma als BBB-minister, nu zo goed en zo kwaad als het gaat, de scherven oppakken.
Wij gaan er overigens van uit dat in de Mestbrief die vrijdag openbaar wordt, ook positieve plannen staan voor de veehouders in Nederland. “Het is verschrikkelijk dat door het lekken aan de media, van één element uit de brief, heel veehoudend Nederland op zijn kop wordt gezet. Ik snap dan ook heel goed dat een deel van de boeren boos en in verwarring is. Maar het totaalplaatje moet nog bekend worden. Ik ga ervan uit dat er naast zuur, ook zoet in de Mestbrief zit.”
Geen gedwongen krimp
De Telegraaf kopte vandaag in chocoladeletters ‘Mes in hele veestapel’. BBB betreurt deze sensatiezoekende woordkeuze omdat dit bij veel boeren de suggestie heeft gewekt dat ALLE boeren gedwongen moeten krimpen met hun veestapel. Dit is pertinent NIET het geval. De zogenoemde ‘blijvende’ boeren, dus de boeren die niet vrijwillig stoppen, worden NIET gedwongen minder dieren te houden. Voor hen blijft de situatie zoals deze is. BBB is en blijft ook tegen gedwongen krimp van dieren bij bestaande veehouders. Dit heeft BBB ook in het Hoofdlijnenakkoord laten opnemen en deze afspraak moet worden nagekomen.
Afroming
Afroming van dierrechten (het aantal dieren dat je volgens de vergunning mag houden op een bedrijf) betekent, dat wanneer een boer wil uitbreiden en daarvoor de dierrechten overneemt van een andere boer, er een afroming van een bepaald percentage op die dierrechten plaatsvindt. En in de praktijk, bij de overname van een bedrijf als geheel, geldt afroming ook NIET.
Ook voor boeren die hun bedrijf of dierrechten BINNEN de familie verkopen geldt de afroming NIET. Dit gebeurt nadrukkelijk alleen als boeren hun dierrechten aan iemand BUITEN de familie verkopen. Verkoopt een boer zijn dierrechten BINNEN de familie, geldt er ook GEEN afroming. Ook boeren die hun bedrijf verplaatsen, krijgen NIET te maken met afroming van de dierrechten. Het is immers een bestaand bedrijf.
Varkens en kippen
BBB vindt het wel heel zuur dat de varkens- en pluimveehouderij bij verkoop van een bedrijf ook worden afgeroomd in de dierrechten. Deze sectoren zijn de laatste jaren al fors gekrompen in dieraantallen (2 miljoen varkens minder en 12 miljoen kippen minder sinds 2016) en hebben nauwelijks een aandeel in de mestcrisis. Bovendien zitten deze sectoren al jaren onder de stikstofplafonds, ook toen deze plafonds werden aangescherpt, bleven ze onder de maximaal toegestane stikstofproductie. Daarnaast heeft de pluimveesector zijn mestverwerking al decennia op orde.
Varkenshouders hebben de laatste jaren met een eigen plan voor uitkoop van varkensbedrijven in geurbelaste gebieden al gezorgd voor een afname van honderden bedrijven en zal de sector verder krimpen omdat veel varkenshouders hebben ingetekend voor de vrijwillige stoppersregeling. “Dit voelt voor veel pluimveehouders en varkenshouders als onrechtvaardig en dat begrijp ik volkomen”, zegt fractievoorzitter Caroline van der Plas. “Wij balen ook stevig van de plannen voor afroming. Maar nogmaals: wij moeten de scherven van slecht beleid door vorige Kabinetten oprapen. Voor deze verantwoordelijkheid lopen wij niet weg. Hadden wij als BBB geen minister gehad van LVVN, waren de druiven nog zuurder voor de sector geworden, is mijn stellige overtuiging.”
Goede plannen
Van der Plas gaat er wel vanuit dat in de mestbrief, die vrijdag komt, ook goede plannen voor boeren zijn opgenomen, zoals ook in het Hoofdlijnenakkoord is afgesproken. Bijvoorbeeld het terugbrengen van de bufferstroken rondom Natura2000 gebieden, waar mest uitgereden mag worden, van 250 naar 100 meter. Dit zou betekenen dat er 200.000 kilo meer stikstof uit mest op het land gebracht kan worden. “Wij hopen ook dat de normen voor gasvormige verliezen (de scheten van een koe), worden verruimd. Tot nu toe wordt gewerkt met oude cijfers. In de praktijk blijkt echter dat er veel minder stikstof in mest zit, dan werd aangenomen. Verruiming van de normen zou per direct miljoenen kilo’s stikstofruimte creëren voor boeren. BBB heeft hier hard op gehamerd in voorgaande debatten. Wij hopen dat minister Wiersma dit gaat regelen”, zegt Van der Plas. Ook moet geregeld worden dat de vergunningverlening voor mestverwerking op gang komt. Ook hierbij gaat BBB ervan uit dat dit wordt geregeld, conform het Hoofdlijnenakkoord.