BBB & JA21 schakelen hulp van Brussel in om Nederland snel van stikstofslot te krijgen

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

BBB & JA21 schakelen hulp van Brussel in om Nederland snel van stikstofslot te krijgen

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

BBB & JA21 schakelen hulp van Brussel in om Nederland snel van stikstofslot te krijgen

Gepubliceerd op: 24-05-2023

Reactie Van der Wal op initiatiefnota stikstof biedt nieuwe aanknopingspunten

BBB en JA21 gaan op zeer korte termijn terug naar Brussel om hulp te vragen aan de staf en medewerkers van Eurocommissaris Sinkevičius bij het verder ontwikkelen van de initiatiefnota ‘Snel weg uit de stikstofcrisis’, tot een wetsvoorstel. Tijdens het bezoek van Kamerleden Caroline van der Plas (BBB) en Derk-Jan Eppink (JA21) aan Brussel, afgelopen week, gaf de Eurocommissaris van Milieu opnieuw aan dat de Europese Commissie hulp aanbiedt aan Nederland als die vastloopt bij eigen wetgeving. ‘Wetten kunnen veranderd worden, zolang deze maar voldoen aan de Europese wetgeving’, stelde Sinkevičius tijdens het gesprek met Van der Plas, Eppink en andere Kamerleden van de Commissie LNV.

‘Wij snappen natuurlijk ook wel dat de Europese Commissie voor ons geen wetten gaat schrijven, maar zij kunnen wel helpen met kijken wat mogelijk is binnen de Europese wetgeving, of ons verder op weg helpen. Die handreiking nemen wij graag aan, mede omdat we in Den Haag steeds “kan niet en mag niet” krijgen te horen’, aldus Van der Plas. ‘Bovendien ligt de focus in Nederland te veel op stikstofreductie, krimp van de veestapel en de Kritische Depositiewaarde om de natuur te herstellen en vergunningverlening los te trekken. Bij de Europese Commissie kijken ze naar meer mogelijkheden dan deze eenzijdige blik, voor het behoud en herstel van de natuur’, zegt Eppink. ‘Brussel geeft Nederland ruimte om eigen wetgeving aan te passen. Dat is opnieuw duidelijk geworden.’

De Kabinetsreactie van Van der Wal op de initiatiefnota van BBB en JA21, nemen de partijen mee in het ontwikkelen van het wetsvoorstel en deze reactie willen Van der Plas en Eppink ook voorleggen aan de milieucommissaris van de Europese Commissie. ‘Alles wat we kunnen doen om Nederland uit de economische en agrarische lockdown te krijgen, zullen we doen’, aldus de Kamerleden.

BBB en JA21 danken minister Van der Wal voor haar reactie op de gezamenlijke initiatiefnota: ‘Snel weg uit de stikstofcrisis’. ‘Hoewel het er voor een aantal mensen op leek dat dit einde verhaal zou zijn voor onze nota, biedt het voor ons juist aanknopingspunten om wél tot een gedegen wetsvoorstel te komen. Met hulp van de Eurocommissaris en zijn medewerkers kunnen we hopelijk nieuwe stappen maken om zowel goed voor de natuur te zorgen als het opnieuw mogelijk maken van woningbouw, infrastructurele projecten zoals wegenbouw én legalisatie van de PAS-melders.

bbb_logo_2022

Deel dit artikel

Meer nieuws

jul 23 2024

Grond onteigenen voor betere waterkwaliteit, BBB stelt Kamervragen

Waterschap Brabantse Delta overweegt om grond te onteigenen om de waterkwaliteit te verbeteren. Dat maakte een bestuurder zondag ...

jul 23 2024

Sander Smit vicevoorzitter visserijcommissie Europees Parlement

Na de installatie van BBB'ers Sander Smit en Jessika van Leeuwen in het Europees Parlement in Straatsburg afgelopen ...

jul 22 2024

Fractie BBB Limburg verder zonder Chrétien Wetemans

Na het eerste politieke jaar van BBB Limburg is in goed onderling overleg besloten dat Chrétien Wetemans de ...