BBB over positieve CPB-cijfers: “Nederland niet kapot bezuinigen maar nu juist investeren”

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

BBB over positieve CPB-cijfers: “Nederland niet kapot bezuinigen maar nu juist investeren”

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

BBB over positieve CPB-cijfers: “Nederland niet kapot bezuinigen maar nu juist investeren”

Gepubliceerd op: 26-02-2025

Henk Vermeer: “Deze cijfers tonen opnieuw aan dat er meer financiële ruimte is dan eerder geraamd”

De nieuwste cijfers van het Centraal Planbureau (CPB) laten zien dat er meer financiële ruimte is dan eerder geraamd. Dit bevestigt BBB in haar oproep om te stoppen met onnodige bezuinigingen en lastenverzwaringen. “We rekenen onszelf arm en dreigen Nederland kapot te bezuinigen, terwijl dat helemaal niet nodig is,” zegt BBB-Kamerlid Henk Vermeer. “De Deltawerken waren er ook nooit gekomen als we geen lef getoond hadden.”

BBB heeft herhaaldelijk gewezen op de structureel te pessimistische prognoses van het CPB en het ministerie van Financiën. “Deze cijfers tonen opnieuw aan dat er meer financiële ruimte is dan eerder gedacht. Dat bevestigt ons standpunt: het kabinet moet niet blind bezuinigen op basis van achterhaalde modellen,” aldus Vermeer.

Modelwerkelijkheid
Volgens BBB is degelijk beleid méér dan vertrouwen op spreadsheets en modelwerkelijkheden. “We hebben een visie nodig voor de lange termijn. Niet alleen in euro’s berekenen wat iets kost, maar ook kijken wat het oplevert in zekerheid en vertrouwen bij mensen. Door modellen als heilig uitgangspunt te nemen, sturen we ons land onnodig de krimp in,” zegt Vermeer. “Het begrotingstekort werd op 2,5% geraamd en blijkt nu 1,8% te zijn. Dat scheelt alleen al 7 miljard euro.” BBB pleit daarom voor een aanpak die investeert in de basis van Nederland zonder de staatsschuld onnodig op te laten lopen. “Dat betekent lastenverlichting voor middeninkomens, investeringen in woningbouw en perspectief bieden aan wie nu klem zit.”

“Rekening niet naar gemeenten en burgers schuiven”
De gevolgen van bezuinigingen komen keihard neer op gemeenten en daarmee direct op inwoners. “Buurthuizen sluiten, sportclubs verdwijnen en zwembaden worden onbetaalbaar. Tegelijkertijd zien mensen hun gemeentelijke lasten omhoog schieten,” zegt Vermeer. “We zien hier een patroon: bezuinigen aan de ene kant, lasten verhogen aan de andere kant. Dat is een verdienmodel over de rug van burgers.”

Vooral de stijgende gemeentelijke heffingen voor parkeren, het ophalen van afval en bovenal wonen zijn zorgelijk. “De inflatie wordt verder aangejaagd door een stijgende WOZ-waarde, die steeds zwaarder belast wordt. Dat is papieren rijkdom, maar die wordt wél echt afgerekend. Mensen betalen meer belasting over een huis dat ze helemaal niet kunnen verzilveren. Dat is oneerlijk en moet stoppen.”

“Lagere energieprijzen en een sterke industrie”
BBB ziet ook de gevolgen voor de Nederlandse industrie. “In Duitsland zien we hoe desastreus het is als je de lasten voor bedrijven opjaagt. Fabrieken sluiten, banen verdwijnen en het vestigingsklimaat stort in. Dat mogen we hier nooit laten gebeuren,” waarschuwt Vermeer. Een van de snelste manieren om het verdienvermogen van Nederland te versterken, is door de energieprijzen omlaag te brengen. “Door de lasten op energie te verlagen, houden huishoudens meer over en kunnen bedrijven blijven investeren. Dat is geen ‘geldkraan openzetten’, dat is een slimme investering in de toekomst.” Daarnaast wijst BBB erop dat in het Hoofdlijnenakkoord is afgesproken dat er nationale koppen op milieu- en klimaatbelastingen verdwijnen. “Dat moet nu écht gebeuren. We kunnen het ons niet permitteren om bedrijven onnodig extra te belasten terwijl onze concurrentiepositie onder druk staat. Investeren in de industrie betekent werkgelegenheid en toekomstzekerheid,” aldus Vermeer.

“Nederland sterker maken”
BBB zet er binnen de coalitie op in om de extra financiële ruimte niet te gebruiken als excuus voor paniekmaatregelen, maar om strategisch te investeren in een sterker Nederland. “Deze cijfers bevestigen wat we al langer zeggen: de situatie is minder nijpend dan steeds wordt voorgespiegeld. Laten we niet opnieuw achterstanden creëren door te krampachtig te zijn. We moeten investeren in mensen, in vertrouwen en in onze toekomst. De Deltawerken waren er ook nooit gekomen als we geen lef getoond hadden,” besluit Vermeer.

Foto Header: Robin Utrecht/ANP

bbb_logo_2022

Deel dit artikel

Meer nieuws

mrt 21 2025

VDL Nedcar gaat defensiematerieel produceren dankzij aangenomen BBB-motie

De autofabriek van VDL Nedcar in Born wordt deels omgebouwd tot een productiefaciliteit voor defensiematerieel. Dit is een ...

mrt 21 2025

Landbouwminister Wiersma oogst respect van boeren in Markelo

Tijdens een drukbezochte bijeenkomst van Agractie in Markelo heeft landbouwminister Femke Wiersma de aanwezige boeren verzekerd dat ze ...

mrt 21 2025

BBB de Dommel kritisch op financiële voorstellen van dagelijks bestuur

Op woensdag 19 maart vond een vergadering van de commissie Bestuur, Communicatie en Financiën (BCF) plaats van waterschap ...