BBB stelt vragen over harde aanpak Belastingdienst bij schijnzelfstandigheid

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

IEDERE DAG BBBETER

BBB stelt vragen over harde aanpak Belastingdienst bij schijnzelfstandigheid

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

IEDERE DAG BBBETER

BBB stelt vragen over harde aanpak Belastingdienst bij schijnzelfstandigheid

Gepubliceerd op: 01-02-2025

Schijnzelfstandigheid aanpakken? Jazeker. Maar niet op zo’n manier dat de goede ondernemers er de dupe van worden! De Belastingdienst handhaaft op schijnconstructies om belastingontduiking en concurrentievervalsing tegen te gaan, maar moet dit doen volgens de afspraken rondom een “zachte landing.”

Samen met VVD en D66 heeft BBB-Kamerlid Mariska Rikkers-Oosterkamp schriftelijke vragen gesteld aan de staatssecretaris van Fiscaliteit en de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De partijen willen opheldering over signalen dat de Belastingdienst zich niet houdt aan deze handhavingsafspraken.

Geen waarschuwing, direct boekenonderzoek?
De huidige handhavingsstrategie schrijft voor dat de Belastingdienst eerst een waarschuwing moet geven voordat een boekenonderzoek wordt gestart. Dit geeft opdrachtgevers de kans om hun werkwijze aan te passen. Toch bereiken BBB en andere fracties signalen dat deze waarschuwingen uitblijven en de Belastingdienst direct overgaat tot strenge controles.

De partijen willen weten of de bewindslieden bekend zijn met deze signalen en welke maatregelen zij nemen om dit recht te zetten.

Transparantie over handhaving
Rikkers-Oosterkamp vraagt daarnaast hoeveel brieven en gesprekken de Belastingdienst sinds 1 januari 2025 heeft gevoerd in het kader van schijnzelfstandigheid. Zijn er daadwerkelijk waarschuwingen gegeven? En hoe ziet zo’n waarschuwing eruit? Is dit schriftelijk vastgelegd, of ontbreekt documentatie volledig?

Boekenonderzoeken en capaciteit
BBB maakt zich ook zorgen over de capaciteit van de Belastingdienst. Hoeveel boekenonderzoeken zijn sinds begin 2025 gestart, en hoeveel verwacht de dienst dit jaar af te kunnen ronden? Onder welke voorwaarden besluit de Belastingdienst na een waarschuwing tot een boekenonderzoek?

Onzekerheid voor zelfstandigen
De strenge en onduidelijke handhaving veroorzaakt grote onzekerheid bij zelfstandigen en opdrachtgevers. BBB blijft zich inzetten voor een eerlijke en transparante aanpak die rekening houdt met de belangen van zelfstandigen en voorkomt dat opdrachtgevers onnodig in de problemen komen.

De antwoorden van het kabinet worden verwacht vóór het commissiedebat over zzp-zaken op 12 maart 2025. BBB blijft dit dossier nauwlettend volgen. Zie hier onder alle vragen.

  1. Krijgt u, net zoals onze fracties, ook signalen van opdrachtgevers en zelfstandigen dat de Belastingdienst niet handhaaft conform de afgesproken handhavingsstrategie met eerst een waarschuwing voordat er een boekenonderzoek plaatsvindt, zodat opdrachtgevers nog kunnen corrigeren? Zo ja, wat behelzen deze signalen en wat heeft u daar mee gedaan? Zo nee, bent u bereid deze signalen nader te onderzoeken?
  2. Hoeveel brieven heeft de Belastingdienst tot nu toe verstuurd in het kader van de handhaving van schijnzelfstandigheid na 1 januari 2025? Kunt u daar de Kamer een voorbeeldbrief van doen toekomen?
  3. Hoeveel gesprekken heeft de Belastingdienst tot nu toe gevoerd in het kader van de handhaving van schijnzelfstandigheid na 1 januari 2025? Wat is de uitkomst van deze gesprekken?
  4. Is de Belastingdienst risicogericht op zoek naar mogelijke gevallen van evidente schijnzelfstandigheid? Kunt u deze werkwijze toelichten?
  5. Hoeveel waarschuwingen heeft de Belastingdienst tot nu toe gegeven, voorafgaand aan een eventueel boekenonderzoek, in het kader van de handhaving van schijnzelfstandigheid na 1 januari 2025? Hoe ziet zo’n waarschuwing er in de praktijk uit? Wordt dit schriftelijk gedaan? Zo ja, kunt u de Kamer daar een voorbeeldbrief van doen toekomen? Zo nee, waarom niet en welke juridische grond heeft een waarschuwing dan zonder schriftelijke documentatie?
  6. Indien een waarschuwing is gegeven, onder welke voorwaarden start de Belastingdienst vervolgens een boekenonderzoek? Op welke termijn wordt dit gestart? Wat wordt hierover medegedeeld aan de opdrachtgever en/of (schijn)zelfstandige?
  7. Hoeveel boekenonderzoeken zijn er vanaf 1 januari 2025 gestart in het kader van de handhaving van schijnzelfstandigheid? Hoeveel boekenonderzoeken verwacht de Belastingdienst dit jaar af te kunnen doen, gegeven de handhavingscapaciteit?
  8. Kunt u deze vragen los van elkaar beantwoorden en zou u dit willen doen voor het commissiedebat zzp van 12 maart 2025?
bbb_logo_2022

Deel dit artikel

Meer nieuws

apr 25 2025

Nederland moet zo snel mogelijk van het slot

Caroline van der Plas: “Realisme vervangt ideologie. Vertrouwen vervangt dwang.” Na jaren van bestuurlijke verlamming presenteert het kabinet, ...

apr 24 2025

BBB wil einde aan miljoenenverslindend diversiteitsbeleid

Marieke Wijen-Nass: “We willen een overheid die mensen beoordeelt op wat ze kunnen – niet op wie ze ...

apr 22 2025

Vrij Voorne en BBB beëindigen BBBondgenootschap

De lokale politieke partij Vrij Voorne heeft aangegeven het BBBondgenootschap met BBB te beëindigen. Sinds 2022 trokken beide ...