DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND
DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND
BBB tegen betutteling en nadelen voor regio’s in voorstel “Nicotinee”
Gepubliceerd op: 12-12-2024
Vandaag sprak BBB-Kamerlid Marieke Wijen-Nass zich uit tegen het burgerinitiatief “Nicotinee”, dat pleit voor een generatiegebonden verkoopverbod van nicotineproducten. Volgens BBB is dit een duidelijk voorbeeld van de groeiende betutteling in onze samenleving. “Van ons had dit debat niet gehoeven”, aldus Wijen-Nass.
Het voorstel zou betekenen dat jongeren die na 1 januari 2012 zijn geboren, in 2030, wanneer zij 18 jaar worden, geen tabak of andere nicotineproducten meer mogen kopen. BBB vindt dit een inbreuk op de vrijheid van volwassen consumenten en hekelt het onzinnige criterium van de geboortedatum. “Een 18-jarige mag straks wel vrijelijk hasj en wiet roken, maar geen tabak. Dat is voor ons volstrekt belachelijk”, zei Wijen-Nass.
Onnodige druk op ondernemers
Daarnaast wijst BBB op de praktische bezwaren van het voorstel. Het zou betekenen dat ondernemers die nicotineproducten verkopen, gedwongen worden om klanten nauwgezet te controleren op hun geboortedatum. Dit legt een onnodige druk op ondernemers, vooral in de regio’s, die al te maken hebben met moeilijke economische omstandigheden. “De extra last zal voor veel kleinere ondernemers in de regio onhoudbaar zijn”, aldus Marieke Wijen-Nass.
In strijd met Hoofdlijnenakkoord
De BBB-fractie is ook kritisch op het feit dat het voorstel in strijd is met het hoofdlijnenakkoord, waarin is afgesproken geen nationale koppen bovenop Europese regelgeving te zetten. Het initiatief is volgens de partij een voorbeeld van zo’n onterecht nationale kop.
Faillisementen in de regio
Wijen-Nass waarschuwt ook voor de negatieve gevolgen voor de economie. “Het verbod op tabaksverkoop leidt nu al tot dreigende faillissementen voor honderden kleinere regiosupermarkten. Dit probleem zal alleen maar groter worden als het generatieverbod wordt doorgevoerd”, aldus het Kamerlid. BBB wijst erop dat de illegale tabaksverkoop ook zal toenemen, wat zorgt voor een verlies aan belastinginkomsten, niet alleen van tabak, maar ook van andere producten zoals alcohol en voedsel.
Marieke Wijen-Nass sluit af met een oproep: “In plaats van tabak te verbieden, moeten we Europees samenwerken aan voorlichting en preventie. Het is niet de taak van de overheid om persoonlijke vrijheden te beperken op basis van wat men denkt dat ‘beter’ is voor ons.”
BBB blijft zich inzetten voor een evenwichtige benadering, met nadruk op vrijheid, verantwoordelijkheid en het verbeteren van samenwerking op Europees niveau.