BBB wil landelijk aanvalsplan tegen invasieve exoten

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

BBB wil landelijk aanvalsplan tegen invasieve exoten

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

BBB wil landelijk aanvalsplan tegen invasieve exoten

Gepubliceerd op: 16-04-2025

Cor Pierik stelt Kamervragen: “Zorgen voor miljarden euro’s aan schade”

Invasieve exotische planten en dieren zorgen wereldwijd voor honderden miljarden euro’s schade en vormen ook in Nederland een snelgroeiend probleem. BoerBurgerBeweging (BBB) roept het kabinet op tot een daadkrachtige, landelijke aanpak.

Vooral de Aziatische hoornaar baart BBB grote zorgen. Deze soort, die sinds 2017 in Nederland voorkomt, is een efficiënte jager op bijen en andere bestuivers. “Bijen zijn onmisbaar voor de voedselproductie. Als bestuivingsdiensten wegvallen, staan onze telers en fruittelers voor grote economische verliezen. Dat raakt onze voedselzekerheid direct,” aldus Pierik.

Biodiversiteitsverlies door exotische soorten

Uit internationale studies blijkt dat invasieve exoten – zowel dieren als planten – bijdragen aan zo’n 60% van de wereldwijde uitstervingen, waarbij zij in bijna 20% van de gevallen zelfs de directe oorzaak zijn. Pierik: “Exoten zoals de reuzenberenklauw, muskusrat, watercrassula en Aziatische hoornaar verstoren ecosystemen, drukken inheemse soorten weg en zetten druk op natuurdoelen in onder meer Natura 2000-gebieden.”

De wereldwijde maatschappelijke en economische schade, inclusief de kosten voor preventie en bestrijding, wordt geschat op meer dan 390 miljard euro per jaar. Een bedrag dat nog jaarlijks toeneemt.

Schade en risico’s nemen toe

De gevolgen van invasieve exoten beperken zich niet tot ecologische en economische schade, maar raken ook de volksgezondheid. “De Aziatische hoornaar is agressief bij nestverdediging en heeft in Zuid-Europa al geleid tot dodelijke incidenten. De aanpak van exoten raakt daarmee ook het ministerie van Volksgezondheid,” stelt Pierik. BBB wil dat meerdere departementen betrokken worden bij een integrale strategie.

Pierik wijst erop dat in sommige provincies aan het eind van vorig seizoen geen nesten meer zijn verwijderd, met als gevolg een explosieve toename dit voorjaar. “Versnipperde verantwoordelijkheid leidt tot uitstel en hogere kosten. Frankrijk is een voorbeeld van wat je níét moet doen: daar is jarenlang te weinig gedaan, waardoor de bestrijding inmiddels vele malen duurder uitvalt dan tijdig ingrijpen. Tegelijk heeft Frankrijk recent wél een wet aangenomen voor een nationale aanpak van de Aziatische hoornaar. Daar kunnen wij van leren: Nederland moet niet wachten tot het te laat is.”

Oproep tot landelijk aanvalsplan met budget

BBB pleit voor centrale regie, duidelijke taakverdeling en structurele financiering vanuit Rijk en provincies. “We kunnen niet achter de feiten aan blijven lopen. Er is een brede aanpak nodig, gebaseerd op monitoring, preventie en snelle bestrijding. Niet alleen voor de Aziatische hoornaar, maar voor het hele scala aan invasieve exotische planten en dieren,” besluit Pierik.

BBB stelt Kamervragen.

bbb_logo_2022

Deel dit artikel

Meer nieuws

apr 18 2025

BBB-fractie Zuiderzeeland actief betrokken bij belangrijke besluiten en lokale initiatieven

Na een rustige start van het jaar is de BBB-fractie van Waterschap Zuiderzeeland weer volop in beweging. Er ...

apr 18 2025

Werkbezoek BBB Flevoland aan woon-zorgcomplex De Hofstee op Urk

In maart bracht de BBB-fractie een werkbezoek aan woon-zorgcomplex De Hofstee op Urk. Het complex, gebouwd in 2022, ...

apr 18 2025

BBB houdt vinger aan de pols bij pilot peilverlaging in Flevoland

Op woensdag 19 maart zijn de Provinciale Staten en het Waterschap Zuiderzeeland tijdens een bijeenkomst in Almere geïnformeerd ...