Breng de graanexport weer op gang!

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

Breng de graanexport weer op gang!

Gepubliceerd op: 20-10-2022

Graan vanuit Oekraïne is enorm belangrijk voor de wereldwijde voedselzekerheid. Het verhinderen van deze handel heeft al 47 miljoen mensen in acute honger gestort. Door de verwachtte lagere oogsten dreigt dit aantal toe te nemen. Een meerderheid van de Tweede Kamer roept het kabinet op om de graanexport uit Oekraïne te beschermen en te faciliteren. Voor het borgen van voedselzekerheid en het dempen van de inflatie.

Voorbereiden voedselzekerheidsscenario’s
Op 22 juli leek het er even op dat de graanexport hervat kon worden. Oekraïne en Rusland tekenden de graan- en mestdeal, waarmee de export van graan weer mogelijk moest worden. Bijna 3 maanden verder intensiveert de oorlog, en is het nog maar zeer de vraag of Rusland de deal gaat naleven. Met de verwachtte lagere oogsten is het nu tijd om actie te ondernemen. De motie Van der Plas en Eppink over het hernieuwen van de graan- en mestdeal met Oekraïne en het voorbereiden van voedselzekerheidsscenario’s is aangenomen.

Versimpeling procedures en papierwerk
De import van graan richting de Europese Unie stuit daarnaast op vertragingen en bureaucratie bij de grenzen van de Europese Unie. De export van Oekraïens graan is essentieel voor zowel de inflatiedemping als voedselvoorziening. De motie verzoekt het kabinet om zich in Europees verband met Polen en Hongarije in te zetten voor versimpeling van procedures en vermindering van papierwerk bij import van graan uit Oekraïne.

BBB hoopt dat er snel werk wordt gemaakt van de moties voor het borgen van de voedselzekerheid en het dempen van de inflatie.

bbb_logo_2022

Deel dit artikel

Meer nieuws

jun 2 2023

BBB vestigt hoop op Defensiefondsen om VDL Nedcar te redden

De Tweede Kamerfractie van de BBB heeft belangrijke Kamervragen gesteld over detoekomst van VDL Nedcar, een grote autofabrikant ...

mei 24 2023

BBB en GroenLinks stellen Kamervragen over online piramidespellen, zoals IM Academy

De leden Van der Lee (GroenLinks) en Van der Plas (BBB) hebben schriftelijke vragen gesteld aan de minister ...

mei 24 2023

BBB & JA21 schakelen hulp van Brussel in om Nederland snel van stikstofslot te krijgen

Reactie Van der Wal op initiatiefnota stikstof biedt nieuwe aanknopingspunten BBB en JA21 gaan op zeer korte termijn ...