Breng de graanexport weer op gang!

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

Breng de graanexport weer op gang!

Gepubliceerd op: 20-10-2022

Graan vanuit Oekraïne is enorm belangrijk voor de wereldwijde voedselzekerheid. Het verhinderen van deze handel heeft al 47 miljoen mensen in acute honger gestort. Door de verwachtte lagere oogsten dreigt dit aantal toe te nemen. Een meerderheid van de Tweede Kamer roept het kabinet op om de graanexport uit Oekraïne te beschermen en te faciliteren. Voor het borgen van voedselzekerheid en het dempen van de inflatie.

Voorbereiden voedselzekerheidsscenario’s
Op 22 juli leek het er even op dat de graanexport hervat kon worden. Oekraïne en Rusland tekenden de graan- en mestdeal, waarmee de export van graan weer mogelijk moest worden. Bijna 3 maanden verder intensiveert de oorlog, en is het nog maar zeer de vraag of Rusland de deal gaat naleven. Met de verwachtte lagere oogsten is het nu tijd om actie te ondernemen. De motie Van der Plas en Eppink over het hernieuwen van de graan- en mestdeal met Oekraïne en het voorbereiden van voedselzekerheidsscenario’s is aangenomen.

Versimpeling procedures en papierwerk
De import van graan richting de Europese Unie stuit daarnaast op vertragingen en bureaucratie bij de grenzen van de Europese Unie. De export van Oekraïens graan is essentieel voor zowel de inflatiedemping als voedselvoorziening. De motie verzoekt het kabinet om zich in Europees verband met Polen en Hongarije in te zetten voor versimpeling van procedures en vermindering van papierwerk bij import van graan uit Oekraïne.

BBB hoopt dat er snel werk wordt gemaakt van de moties voor het borgen van de voedselzekerheid en het dempen van de inflatie.

bbb_logo_2022

Deel dit artikel

Meer nieuws

jan 25 2023

Kom jij stage lopen bij BBB in de Tweede Kamer?

De leukste Tweede Kamerfractie van Den Haag zoekt een stagiair voor het dossier ‘Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit’! Studeer ...

jan 23 2023

Nu verkrijgbaar: Gewoon Gezond Verstand

‘Meer dan de helft van de Nederlanders heeft het vertrouwen in de politiek verloren. Vooral het vertrouwen in ...

jan 18 2023

Behoud de salderingsregeling zonnepanelen!

Huishoudens met zonnepanelen kunnen op dit moment alle energie die ze terugleveren aan het elektriciteitsnet nog wegstrepen tegen ...