Breng de graanexport weer op gang!

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

Breng de graanexport weer op gang!

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

Breng de graanexport weer op gang!

Gepubliceerd op: 20-10-2022

Graan vanuit Oekraïne is enorm belangrijk voor de wereldwijde voedselzekerheid. Het verhinderen van deze handel heeft al 47 miljoen mensen in acute honger gestort. Door de verwachtte lagere oogsten dreigt dit aantal toe te nemen. Een meerderheid van de Tweede Kamer roept het kabinet op om de graanexport uit Oekraïne te beschermen en te faciliteren. Voor het borgen van voedselzekerheid en het dempen van de inflatie.

Voorbereiden voedselzekerheidsscenario’s
Op 22 juli leek het er even op dat de graanexport hervat kon worden. Oekraïne en Rusland tekenden de graan- en mestdeal, waarmee de export van graan weer mogelijk moest worden. Bijna 3 maanden verder intensiveert de oorlog, en is het nog maar zeer de vraag of Rusland de deal gaat naleven. Met de verwachtte lagere oogsten is het nu tijd om actie te ondernemen. De motie Van der Plas en Eppink over het hernieuwen van de graan- en mestdeal met Oekraïne en het voorbereiden van voedselzekerheidsscenario’s is aangenomen.

Versimpeling procedures en papierwerk
De import van graan richting de Europese Unie stuit daarnaast op vertragingen en bureaucratie bij de grenzen van de Europese Unie. De export van Oekraïens graan is essentieel voor zowel de inflatiedemping als voedselvoorziening. De motie verzoekt het kabinet om zich in Europees verband met Polen en Hongarije in te zetten voor versimpeling van procedures en vermindering van papierwerk bij import van graan uit Oekraïne.

BBB hoopt dat er snel werk wordt gemaakt van de moties voor het borgen van de voedselzekerheid en het dempen van de inflatie.

bbb_logo_2022

Deel dit artikel

Meer nieuws

apr 15 2024

BBB-kamerlid Henk Vermeer bij OP1 over Klimaatdebat: “Wie rood staat, kan niet groen doen”

De Europese rechter stelt klimaatactivisten in het gelijk. “Dit gaat grote gevolgen hebben, daar maken wij ons ernstige ...

apr 14 2024

BBB wil duidelijkheid over opschorten derogatie van Adema en wil in gesprek met Eurocommissaris Virginijus Sinkevičius

BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas heeft vragen gesteld over de mestderogatie en de inzet van Nederland in Brussel ...

apr 9 2024

Stemverklaring BBB over Wet verhoging minimumloon

Op dinsdag 2 april heeft BBB in de Tweede Kamer tégen de ‘Wet verhoging minimumloon’ gestemd. Ook de BBB-fractie in ...