Caroline van der Plas roept op tot harde aanpak van groeiend antisemitisme in Nederland

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

Caroline van der Plas roept op tot harde aanpak van groeiend antisemitisme in Nederland

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

Caroline van der Plas roept op tot harde aanpak van groeiend antisemitisme in Nederland

Gepubliceerd op: 13-11-2024

Vorige week werd Nederland opgeschrikt door gewelddadige aanvallen op Joden in Amsterdam, waarbij zij werden lastiggevallen, mishandeld en hun identiteit werd gecontroleerd. Caroline van der Plas sprak in de Tweede Kamer haar diepe verontwaardiging uit over deze gebeurtenissen. “Dat dit heeft kunnen gebeuren in ons Nederland is een diepe schande,” stelde Van der Plas, en ze benadrukte dat Nederland in actie moet komen om deze haat een halt toe te roepen en om veiligheid voor de Joodse gemeenschap te waarborgen.

In Amsterdam dachten we veilig te zijn.
Caroline van der Plas benadrukte in haar toespraak dat de recente aanvallen herinneringen oproepen aan een duister verleden. Ze verwees naar de Joodse toerist die na een aanval zei: “In Amsterdam dachten we veilig te zijn.” Deze woorden raken aan de kern van de angst en kwetsbaarheid waarmee de Joodse gemeenschap in Nederland wordt geconfronteerd. Caroline benadrukte dat dit soort gebeurtenissen onaanvaardbaar zijn en dat het opnieuw voelen van onveiligheid onder Joden in Nederland een directe oproep tot actie zou moeten zijn voor de overheid.

Woorden Koning Willem-Alexander
In haar toespraak prees Van der Plas de recente woorden van koning Willem-Alexander, die zich fel uitsprak tegen het antisemitisme op straat en waarschuwde voor de escalatie van haat en intimidatie. “Joden moeten zich veilig kunnen voelen in Nederland, overal en altijd,” aldus de koning. Van der Plas wees er verder op dat president Herzog van Israël benadrukte dat de Joodse gemeenschap zich in Nederland weer in de steek gelaten voelt, een harde constatering die volgens haar duidelijk maakt hoe urgent de situatie is.

Wegkijkende Overheid
Caroline van der Plas sprak met afschuw over wat zij beschreef als een “verschikkelijke pogrom” die heeft kunnen plaatsvinden door de voedingsbodem van antisemitisme, die volgens haar in de afgelopen jaren door een wegkijkende overheid is ingezaaid. Ze benadrukte dat Jodenhaters, vooral in Amsterdam, keer op keer hebben aangetoond weinig te vrezen te hebben van een bestuur dat hard optreden uit de weg gaat. Opnieuw, stelde Van der Plas, wist de burgemeester van Amsterdam geen woorden te vinden om het gebrek aan actie van de autoriteiten te rechtvaardigen en miste de stad volgens haar daarmee het recht om zich ‘Mokum’ te noemen, een naam met Joodse wortels.

Probleem benoemen
Van der Plas wees erop dat de gebeurtenissen van donderdagnacht en de dagen erna pure Jodenhaat betroffen, afkomstig uit een deel van de samenleving dat nauwelijks benoemd wordt uit angst om als racist te worden weggezet. Ze uitte haar frustratie over deze onwil om te spreken, terwijl dit volgens haar juist nodig is om het probleem aan te pakken. Elke vorm van geweld, zo zei ze, moet hard worden aangepakt, ook als het supportersgeweld betreft. Maar, zo benadrukte ze, afgelopen donderdag draaide het niet om supporters; het geweld was specifiek gericht tegen Joden.

Rol Sociale Media
Daarnaast uitte Caroline van der Plas haar zorgen over de rol van sociale media in het aanwakkeren van antisemitisme. Ze noemde onder andere het Instagram-kanaal CestMocro, dat met 1,1 miljoen volgers een enorm bereik heeft en volgens haar een platform is geworden voor het verspreiden van antisemitisme. Van der Plas riep de overheid op om na te gaan welke stappen gezet kunnen worden tegen dergelijke kanalen. Ook vroeg zij de minister welke mogelijkheden er zijn om antisemitische organisaties als Samidoun te verbieden en subsidies in te trekken van instellingen die discriminatie of boycots tegen Joodse initiatieven ondersteunen.

In haar oproep aan het kabinet benadrukte Van der Plas dat antisemitisme en Jodenhaat moeten worden aangepakt, ongeacht de afkomst of ideologische achtergrond van de daders. Ze benadrukte dat haat tegen Joden aanwezig is binnen delen van de islamitische gemeenschap, alsmede in extreemrechtse en extreemlinkse bewegingen.

“Er is geen ‘ja maar’ bij Jodenhaat en antisemitisme. Nooit,” stelde Van der Plas resoluut. Ze vroeg het kabinet hoe het gaat voorkomen dat de Joodse gemeenschap in Nederland opnieuw moet vrezen voor haar veiligheid en welke concrete maatregelen zullen worden genomen om haat en intimidatie hard aan te pakken.

Bekijk hier onder haar volledige inbreng.

bbb_logo_2022

Deel dit artikel

Meer nieuws

nov 29 2024

Alleen beter beleid maakt einde aan onzekerheid PAS-melders

BBB vindt het langer duren van de onzekerheid waarin de PAS-melders en hun gezinnen onverteerbaar. Deze onrechtvaardigheid die al zo lang duurt vanwege ...

nov 29 2024

Brabant nog zeker 12 jaar op slot door stikstofmaatregelen: stilstand en miljardenkosten dreigen

BBB Brabant heeft flink uitgehaald naar het Brabantse provinciebestuur vanwege de stikstofplannen (BOS 2.0). Volgens de partij zet ...

nov 29 2024

Volksbank moet fysieke locaties in de Regio behouden

De BBB heeft in een debat over staatsdeelnemingen haar zorgen geuit over het verdwijnen van bankkantoren van de ...