Een permanent vuurwerkverbod is geen oplossing

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

Een permanent vuurwerkverbod is geen oplossing

Gepubliceerd op: 04-01-2022

Een permanent vuurwerkverbod is geen oplossing voor rellen en schade in en rondom de steden. De handhaving op illegaal vuurwerk blijkt al lastig en ook dit jaar hebben boa’s niet actief kunnen handhaven op het afgelopen vuurwerkverbod. De harde knallen die men ervaart zijn meestal al bij wet verboden en daar is het siervuurwerk geen onderdeel van.

Vanochtend werd bekend dat PvdD en GroenLinks een initiatiefwet gaan indienen voor een permanent algeheel vuurwerkverbod. BBB is hier geen voorstander van.

Het Verbond van Verzekeraars bevestigde vanmorgen het volgende: “Volgens verzekeraars is de schade vergelijkbaar met een ‘normale’ oud en nieuw zonder vuurwerkverbod of coronamaatregelen. De werkelijk verzekerde schade ligt hoger vanwege medische kosten en claims op zakelijke verzekeringen.” De werkelijke schade is dus nog niet bekend. Ook zal binnenkort de Jaarwisselingsrapportage naar buiten komen met daarin exacte cijfers over overlast, meldingen, gewonden en dergelijken.

Daarnaast is dit jaar een recordhoeveelheid illegaal zwaar vuurwerk in beslag genomen. Meer dan in 2019 en 2020 bij elkaar. Dit is geen gewenste ontwikkeling en BBB voorziet een enorme toename van illegaal vuurwerk als er een permanent vuurwerkverbod komt.

Standpunt BBB

Een veelgehoorde aanleiding om consumentenvuurwerk te verbieden is de overlast die vuurwerk veroorzaakt. Men ervaart veel overlast van harde knallen in november en december. Deze zijn al bij wet verboden en behoren tot het illegale vuurwerk. Volgens de wetgeving mag het legale consumentenvuurwerk enkel op oudejaarsavond worden afgestoken tussen 18:00 en 2:00. Mensen die nu al vuurwerk afsteken zijn per definitie strafbaar bezig, met uitzondering van categorie 1 vuurwerk indien daar geen overlast mee wordt veroorzaakt (zgn ‘fop- en schertsvuurwerk’).

Een verbod op consumentenvuurwerk heeft dus geen invloed op de overlast die in november en december wordt ervaren. Wij vinden dat er strenger moeten worden gehandhaafd om zo de overlast te beperken. Daarbij is in onze ogen de handhaving de afgelopen jaren ernstig te kort geschoten. Lees hier ons gehele standpunt!

Zie hier onder de interruptie van Fractievoorzitter Caroline van der Plas op Eva van Esch (PvdD), waarin zij Van Esch attendeerde op de cijfers van de Spoedeisende Hulp.`

bbb_logo_2022

Deel dit artikel

Meer nieuws

dec 2 2022

Alle ballen op BBB!

BBB maakt kerst 2022 onvergetelijk! Nog enkele weken en dan vieren we samen het kerstfeest. 2022 was een ...

nov 30 2022

Regio verdient meer aandacht bij OV, spoor en wegen!

Maandag 28 november was het debat over het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT). Het MIRT gaat over ...

nov 25 2022

Geen stap verder met stikstofplannen

Kamerbrief Toekomst Landbouw Water en Bodem sturend Voortgang integrale aanpak landelijk gebied en opvolging uitspraak Raad van State ...