DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND
DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND
Kanttekeningen BBB bij VVD-plan arbeidsmigratie
Gepubliceerd op: 27-08-2024
BBB deelt de zorgen over het aandeel arbeidsmigranten in Nederland. We hebben echter ook wat kanttekeningen bij het VVD-plan Kiezen wie we echt nodig hebben.
Nederland is een open land dat zeer afhankelijk is geworden van arbeidsmigratie. Bovendien mogen inwoners van de EU hier gewoon werken.
Veel sectoren hebben arbeidsmigranten in dienst, die zorgen voor ons voedsel en voor andere producten en diensten, zoals zorg, (onderhoud van) woningen, woningbouw, pakketjes met spullen die worden thuisbezorgd etc.
Dit voldoet aan de wens en belangrijker nog, de vraag, van Nederlanders. Het bezorgen van boodschappen of spullen aan huis, is niet meer weg te denken en met een toenemende ouder wordende bevolking voldoet dit ook aan een behoefte van mensen die niet in staat zijn om zelf naar een winkel te gaan. Andere mensen willen snel en betaalbaar producten thuis hebben zodat ze meer tijd over houden voor vrije besteding met vrienden en familie, willen dat hun woning wordt onderhouden (schilderwerk, loodgieterswerk, elektra, tuinaanleg, etc.), hebben een toenemende vraag naar zorg (al dan niet voor hun ouders of grootouders) en willen dat er meer gebouwd wordt in Nederland. Zolang er een personeelstekort is in Nederland, zullen er ook mensen van buiten Nederland nodig zijn om aan al deze wensen en vraag te voldoen.
Innovaties
De grote aantallen arbeidsmigranten, zorgen echter ook voor druk op huisvesting, zorg en onderwijs. In sommige sectoren kun je arbeidsmigratie terugdringen door robotisering of automatisering. Dit gebeurt al in bijvoorbeeld de horeca, zorg, distributiecentra en in de land- en tuinbouw. Willen we dit nog meer, dan zullen wij dit als overheid moeten stimuleren en zal er geld beschikbaar voor moeten zijn om innovaties aan te jagen. En niet alleen geld, ook moet de overheid kijken waar regels knellen en moeten we obstakels om innovaties aan te jagen wegnemen. Het Hoofdlijnenakkoord bevat al een door BBB ingebracht punt op dit gebied: “Er komt een apart innovatieprogramma voor robotisering gericht op het besparen van arbeidskrachten.” Hiervoor hebben we ook extra geld geregeld via InvestNL, namelijk totaal 1 miljard euro in de komende drie jaar.
Innovatie gaat wat BBB betreft niet alleen over spectaculaire uitvindingen maar ook over het slim toepassen van nieuwe technieken uit bijvoorbeeld de automobielindustrie bij het besparen van arbeid in de land- en tuinbouw. Zoals een robotarm inzetten bij een kweker van kamerplanten.
Huizen
Om de huizenmarkt te ontlasten moeten bedrijven meer mogelijkheden krijgen om (tijdelijke) woningen voor arbeidsmigranten te bouwen op bedrijfsterreinen, of in de buurt van de bedrijven waar ze werken. Nog meer extra milieu- en duurzaamheidsregels zijn dan ook niet wenselijk, omdat deze de bouw van deze woningen kunnen stagneren, of investeringen in de bouw kunnen tegenhouden. Gemeenten hebben hierin ook een belangrijke rol. Hiermee kunnen we ook voorkomen dat, zoals nu gebeurt, burgerwoningen worden opgekocht om arbeidsmigranten in te vestigen en vergroten we de ruimte op de woningmarkt voor Nederlandse woningzoekenden.
Verder moeten we goed kijken waar arbeidsmigranten en internationale studenten echt nodig zijn en kijken waar meer mensen in Nederland, die nu een uitkering hebben, kunnen worden ingezet voor productie- of vakwerk. Er is niks mis met je handen te laten wapperen en zelf een inkomen te verdienen. Mensen die gewoon kunnen werken, moeten aan de slag.
Bedrijven die arbeidsmigranten uitbuiten moeten uiteraard keihard worden aangepakt.
Taal
Wat betreft een eventuele verplichting voor bedrijven om arbeidsmigranten de Nederlandse taal te leren en in te burgeren: BBB is niet voor een verplichting. Mensen uit EU-landen die hier 3 maanden komen om fruit te plukken, of asperges te steken, hoeven hier wat BBB betreft niet per se in te burgeren. Deze mensen zijn daarvoor te kort in Nederland en in sommige gevallen, reizen ze nadat ze tijdelijk in Nederland hebben gewerkt, terug naar huis, of naar een ander land waar ze tijdelijk werken. Zo’n verplichting zou bovendien extra regelgeving zijn bovenop EU-wetgeving en daarvan hebben we als coalitie afgesproken dat we geen nationale koppen zetten op EU-regels.
Tot slot: laten we ook niet vergeten de olifant in de kamer te benoemen. De VVD stelt dat als je een willekeurige dorpskroeg binnenloopt, mensen het hebben over het hoge aantal arbeidsmigranten en hun zorgen daarover. Dat is niet onze ervaring. Mensen uit alle lagen van de bevolking hebben grote zorgen over de asielinstroom, het aantal jonge mannen uit veilige landen (zonder toekomst in Nederland) dat hier asiel aanvraagt en dat deel van deze groep, dat voor grote overlast zorgt in dorpen en wijken.