DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND
DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND
Nieuwe parlementaire jaar, 20 moties aangenomen!
Gepubliceerd op: 12-10-2024
In het nieuwe parlementaire jaar heeft BBB goede resultaten behaald, met maar liefst 20 moties die zijn aangenomen. Deze moties behandelen uiteenlopende thema’s, van zorg en arbeidsmigranten tot onderwijs en internationale politiek. Hier onder een overzicht van de moties die BBB (mede) heeft ingediend.
Zorg: Ondersteuning voor Zuyderlandziekenhuis en vermindering administratieve lasten
Caroline van der Plas heeft zich sterk gemaakt voor de zorgsector, met name voor het Zuyderlandziekenhuis in Heerlen. Dit ziekenhuis speelt een cruciale rol in de regio voor spoedeisende hulp, geboortezorg en intensivecarezorg. Er werden vier moties aangenomen die de regering oproepen om het ziekenhuis te ondersteunen en ervoor te zorgen dat deze zorglocaties niet worden gesloten.
- De eerste motie vraagt de regering om actief plannen te ontwikkelen voor de ondersteuning van kleinere ziekenhuizen, waarbij zorgverzekeraars en gemeenten betrokken moeten worden.
- De tweede motie pleit voor een pilot in het Zuyderlandziekenhuis om administratieve lasten te verminderen.
- De derde motie vraagt om een vernieuwd financieringsmodel voor acute zorg in dit ziekenhuis, zodat er meer zekerheid komt voor de lange termijn.
- De vierde motie vraagt de regering om een zorgvuldig proces in te richten waarbij zorgaanbieders, zoals ziekenhuizen, verplicht zijn om ketenpartners, gemeenten, en inwoners vroegtijdig te betrekken bij besluiten over het verplaatsen van acute zorg.
Gastouderopvang: Verbetering van voorwaarden en behoud van locaties
Het aantal gastouderlocaties is de afgelopen jaren sterk afgenomen, en dat heeft vooral gevolgen voor gezinnen in krimpgebieden. Twee moties werden door Caroline van der Plas ingediend om de regeldruk voor gastouders te verminderen en de beschikbaarheid van opvang te garanderen.
- De eerste motie vraagt om extra aandacht voor de afname van gastouderlocaties in dorpen en buitengebieden in lopende onderzoeken.
- De tweede motie pleit voor het ontwikkelen van een plan, in overleg met brancheorganisaties, om de uurtarieven laag te houden en tegelijkertijd de instroom van nieuwe gastouders te stimuleren. Dit is belangrijk voor de werkende ouders die afhankelijk zijn van flexibele opvang.
Arbeidsmigranten: Bestrijden van misstanden en onderbetaling
Caroline van der Plas heeft zich ook hard gemaakt voor arbeidsmigranten, die vaak te maken hebben met onderbetaling en andere misstanden. Er werden twee moties ingediend die de regering oproepen om strengere maatregelen te nemen tegen deze problemen.
- De eerste motie vraagt de regering om ervoor te zorgen dat arbeidsmigranten hun achterstallige loon kunnen ontvangen via de verplichtingen die uitzendbureaus zijn opgelegd.
- De tweede motie roept de regering op om de Arbeidsinspectie actief in te zetten tegen onderbetaling door gebruik te maken van gegevens uit de loonheffingsketen, waarmee misstanden sneller ontdekt kunnen worden.
Doelmatiger gebruik subsidies TBO’s
- Caroline van der Plas heeft samen met Cor Pierik een motie ingediend die de regering oproept om de besteding van subsidies aan TBO’s (Terreinbeherende organisaties zoals Staatsbosbeheer) te verbeteren. In een kritisch rapport van de Algemene Rekenkamer werden zorgen geuit over de effectiviteit van deze uitgaven. De motie vraagt om meer transparantie en een meer doelmatige besteding van de subsidies.
Verbeteren Praktijkonderwijs
- Er werd een motie ingediend die de regering oproept om bij nieuwe wetgeving altijd eerst te controleren hoe deze de situatie van het praktijkonderwijs zal beïnvloeden. Dit voorkomt dat er regels worden ingevoerd die negatieve gevolgen hebben voor praktijkonderwijs, en zorgt ervoor dat het praktijkonderwijs een volwaardige plek blijft in het onderwijsstelsel.
- De tweede motie vraagt de regering om te onderzoeken of het afschaffen van de “toelaatbaarheidsverklaring” (tlv) voor praktijkonderwijs mogelijk is. De tlv is nu nodig voor toegang tot praktijkonderwijs, maar wordt gezien als een bron van bureaucratie en stress voor leerlingen en ouders.
Veiliger Nederland
- Het moet makkelijker worden om criminele asielzoekers een verblijfsvergunning te weigeren bij een gevangenisstraf. Deze motie van Claudia van Zanten is ook aangenomen. Dit verhoogt de veiligheid, want overlastgevende of criminele asielzoekers hebben hier wat BBB betreft niets te zoeken.
- Een andere motie van Lilian Helder vraagt om strengere maatregelen voor recidivisten van ernstige gewelds- en zedenmisdrijven. De motie stelt voor om langdurige detentie mogelijk te maken na drie ernstige misdrijven, als manier om de samenleving beter te beschermen en recht te doen aan slachtoffers.
Overlast Fatbikes
- Veiligheid in het verkeer is ook een belangrijk onderwerp voor BBB. Caroline van der Plas diende een motie in waarin wordt gepleit voor het onderzoeken van het gebruik van “geofencing” voor fatbikes en elektrische fietsen. Geofencing is een technologie die automatisch snelheidsbeperkingen instelt in bepaalde gebieden, zoals in drukke stadscentra. Het doel is om overlast van deze voertuigen te verminderen en de verkeersveiligheid te verbeteren.
ZZP
- De eerste motie van Mariska Rikkers vraagt de Belastingdienst om vóór 1 november 2024 duidelijk te maken hoe de strengere controles op het inhuren van zzp’ers door de overheid, die vanaf 1 januari 2025 ingaan, precies zullen verlopen. Dit zorgt ervoor dat zowel de overheid als zzp’ers weten waar ze aan toe zijn.
- De tweede motie vraagt om een “zachte landing” voor zzp’ers en hun opdrachtgevers door in het eerste jaar alleen risicovolle gevallen, zoals schijnzelfstandigheid, te controleren. In andere gevallen zouden bedrijven en zzp’ers eerst een waarschuwing krijgen in plaats van direct gestraft te worden.
Melk in de Warenwet
- In de nieuwe Warenwet werd rauwe melk geassocieerd met direct gevaar voor de gezondheid. De motie van Caroline van der Plas vraagt de regering om de wet aan te passen, zodat rauwe melk niet langer als gevaarlijk wordt beschouwd. Ze benadrukt dat rauwe melk, mits goed gebruikt, zelfs gezondheidsvoordelen kan bieden, en verzoekt om de wetstekst te verduidelijken om onterechte zorgen weg te nemen.
Uitbreiding Defensie
- Deze motie (van onder andere Marieke Wijen-Nass) vraagt de regering om de informatievoorziening rond de uitbreiding van Defensie te verbeteren, zowel fysiek als digitaal. Dit moet zorgen voor meer duidelijkheid en minder zorgen voor bewoners nabij potentiële Defensielocaties, zonder vertraging te veroorzaken in het proces.
Aanpak Kindermisbruik
- Deze motie (van onder andere Lilian Helder) uit zorgen over de Europese CSAM-verordening (wet tegen kindermisbruik) die mogelijk inbreuk maakt op de privacy van burgers door versleuteld chatverkeer te scannen. Het verzoekt de regering zich tegen dergelijke voorstellen uit te spreken en samen met experts te werken aan een technisch houdbare, juridische aanpak om online kindermisbruik te bestrijden zonder de privacy van burgers te schenden.
Buitenlandse Zaken: Steun voor Taiwan
- Internationaal heeft BBB zich uitgesproken voor de erkenning van Taiwan. In een motie (ondersteund door Henk Vermeer) werd de regering opgeroepen om actief te pleiten voor de vertegenwoordiging van Taiwan in internationale organisaties, zoals de Verenigde Naties en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dit moet gebeuren zonder afbreuk te doen aan het één-China-beleid van Nederland, maar met het benadrukken van Taiwan’s recht op deelname aan internationale fora.
