DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND
DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND
Nieuwe pensioenwet in de praktijk nog niet op orde
Gepubliceerd op: 21-11-2024
BBB-Kamerlid Henk Vermeer heeft in de Tweede Kamer stevige kritiek geuit op hoe de Wet toekomst pensioenen (Wtp) wordt uitgevoerd. De wet ging een jaar geleden in, maar volgens Vermeer verloopt de overgang naar het nieuwe systeem traag en zijn er nog veel problemen die opgelost moeten worden. Hij riep de minister op om snel met antwoorden en verbeteringen te komen.
Overgang pensioenfondsen gaat traag
Vermeer vroeg de minister om duidelijkheid over de voortgang. Volgens De Nederlandsche Bank heeft 62% van de pensioenfondsen een transitieplan ingediend, en de rest zou dat eind dit jaar doen. “Maar we zitten nu in november. Hoeveel plannen zijn er écht al klaar? Want tot nu toe lijkt maar één fonds op 1 januari te gaan overstappen. Worden dat er misschien toch twee, of blijft het hierbij?”
Hij vindt dat de berichten over de transitie te rooskleurig worden gebracht, terwijl er volgens hem nog veel werk te doen is.
Gebrek aan inspraak en slechte communicatie
Een ander punt dat Vermeer naar voren bracht, is dat pensioenfondsen nauwelijks gebruikmaken van het zogeheten hoorrecht, waarbij deelnemers inspraak hebben. Slechts 19% van de mensen blijkt hier überhaupt van op de hoogte. “Hoe gaat de minister ervoor zorgen dat pensioenfondsen dit serieus nemen? En waarom zijn er nog geen hoorrechtverenigingen? Het lijkt erop dat er helemaal geen vragen mogen worden gesteld, terwijl dat juist het doel is van inspraak,” zei Vermeer.
Hij hekelde ook de slechte communicatie door pensioenfondsen. Als voorbeeld noemde hij een persoon die pas 25 jaar na een scheiding te horen kreeg dat een pensioenverdeling niet goed was verwerkt. “Wat gebeurt er met de mensen die helemaal geen brief krijgen? Ik raad iedereen aan om nu hun pensioenoverzicht te checken, zeker als je ooit bent gescheiden.”
Grote zorgen om 45-plussers
Vermeer uitte verder zijn zorgen over mensen van 45 jaar en ouder, die risico lopen financieel benadeeld te worden bij de overgang naar het nieuwe systeem. “Dit wordt niet voor niets de pensioenkuil genoemd,” zei hij. Hij waarschuwde dat er geen duidelijke regels zijn voor compensatie, waardoor pensioenfondsen verschillende berekeningen kunnen gebruiken. “Hoe voorkomen we dat deelnemers bij het ene fonds er slechter afkomen dan bij het andere fonds?”
Oneerlijkheid rond politieke pensioenen
Tot slot kaartte Vermeer de ongelijkheid aan tussen gewone burgers en politieke ambtsdragers, zoals Kamerleden en ministers. Voor hen is de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel nog steeds niet geregeld. “Ik vind het niet kunnen dat wij politici dit nog niet hebben aangepakt, terwijl alle andere pensioenen al wel moeten overstappen. Wanneer gaat de minister dit eindelijk regelen? Dit moet echt vóór 1 februari klaar zijn,” benadrukte hij.
Vermeer benadrukte dat er nog veel werk aan de winkel is en riep de minister op om de Kamer en de deelnemers snel duidelijkheid te geven.