Oostenrijkse stem vóór Natuurherstelverordening ‘alle perken te buiten’ 

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

Oostenrijkse stem vóór Natuurherstelverordening ‘alle perken te buiten’ 

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

Oostenrijkse stem vóór Natuurherstelverordening ‘alle perken te buiten’ 

Gepubliceerd op: 17-06-2024

De Europese natuurherstelverordening gaat er toch komen. Maandag stemden de 27 ministers van Milieu uit de EU-lidstaten in meerderheid voor de verordening. De opstelling van de Oostenrijkse milieuminister gaat volgens BBB alle perken te buiten.

“Dit is een ongekende schoffering van kiezers in EU-landen en een miskenning van de veranderde politieke realiteit. Daarnaast is dit een ernstige schending van de Oostenrijkse grondwet en de federale staatsordening. Het is in Oostenrijk bij Grondwet verboden om als milieuminister in de EU tegen de eigen regering in te gaan. Volgens art. 16 moet de vertegenwoordiger van iedere lidstaat gemachtigd zijn om namens zijn regering het stemrecht uit te oefenen. Dat was hier niet het geval. Dat dit nu gebeurt is dus echt ongekend!”

“De gevolgen van het aannemen van de omstreden Natuurherstelverordening voor Nederland zijn enorm’, vervolgt partijleider van der Plas. ‘Deze verordening gaat enorm veel geld kosten én is een verscherping van de al bestaande Europese verplichtingen. We kunnen op dit moment al niet voldoen aan de huidige verplichtingen. Een verdere aanscherping zet ons platteland en de agrarische sector op slot en zal Nederlandse boeren extra hard raken. Zij hebben al te maken met strenge Europese milieu- en regelgeving en daar bovenop nog eens extra Nederlandse regelgeving. De nieuwe Europese Natuurherstelverordening voegt daar opnieuw extra eisen aan toe, waardoor de druk op onze voedselproducenten nog groter wordt.”

Hoge Kosten

Volgens een studie van adviesbureau Berenschot, in opdracht van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), zullen de kosten om aan de Natuurherstelverordening te voldoen, oplopen tot 76 miljard euro tot 2050. Deze kosten omvatten onder andere het verder verminderen van de stikstofuitstoot en het herstellen van natuurlijke leefgebieden. Deze hoge kosten zullen grotendeels door de boeren moeten worden gedragen, terwijl het water ze nu al aan de lippen staat. 

Van der Plas: “De maatregelen en de totale kosten staan totaal niet in verhouding tot de door Brussel gestelde doelen. Voor veel boeren is dit het laatste zetje richting faillissement.”

Sander Smit vult aan: “De wijze waarop dit besluit er nu doorheen is gekomen is niet zuiver. Het EU-Hof gaat tot op de bodem uitzoeken of de draai van de Oostenrijk milieuminister grondwettelijk geoorloofd en of deze stemming überhaupt geldig was. Want als dat niet zo is, had deze stemming nooit mogen plaatsvinden.”

Nederland heeft dankzij de aangenomen BBB-motie, die de Minister voor Natuur en Stikstof opriep om tégen de Natuurherstelverordening te stemmen, overigens tégen het plan gestemd. 

bbb_logo_2022

Deel dit artikel

Meer nieuws

jul 17 2024

BBB Utrecht: Afschieten van probleemwolf is enige oplossing

Met grote bezorgdheid hebben wij kennisgenomen van het schokkende incident van gisteren, 16 juli 2024, waarbij een kind ...

jul 16 2024

BBB-delegatie start in het Europees Parlement

De delegatie van BBB is vandaag officieel gestart in het Europees Parlement. Bij de Europese verkiezingen van 6 ...

jul 13 2024

BBB Zeeland: Guus Baert geïnstalleerd als lid van Provinciale Staten

Tijdens de Statenvergadering 5 juli j.l. is Guus Baert officieel geïnstalleerd als lid van de Provinciale Staten. Guus ...