Publieke executies in Iran; BBB wil spoeddebat en verklaart Iran staatssponsor terrorisme

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

Publieke executies in Iran; BBB wil spoeddebat en verklaart Iran staatssponsor terrorisme

Gepubliceerd op: 15-12-2022

Sinds 16 september 2022 zijn er in Iran grote protesten. Die begonnen na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. Volgens ooggetuigen zou zij na haar arrestatie door de Iraanse religieuze politie zijn mishandeld, met uiteindelijk de dood tot gevolg.

De protesten richten zich inmiddels ook tegen onderdrukking en de slechte economische situatie in het land. De Iraanse autoriteiten proberen de demonstraties te beëindigen door grootschalige inzet van de veiligheidsdiensten op gewelddadige wijze. In meerdere steden gaat dit gepaard met talloze arrestaties en geweld tegen vreedzame demonstranten. Het Iraanse regime probeert de protestanten het zwijgen op te leggen door mensen te executeren.

Het is ongehoord dat met deze situatie er alsnog zaken worden gedaan met een terroristisch regime, dat de ambassadeur nog in ons land is en dat leden van de Iraanse revolutionaire garde nog steeds mogen reizen door Europa. Onschuldige mensen die opkomen voor hun vrijheid worden geëxecuteerd terwijl Nederland hier niets tegen doet.

BBB verzoekt daarom dringend de Kamer zo snel mogelijk te debatteren over de situatie in Iran. Dit verzoek is onderhand ook aangenomen en binnenkort zal er een debat komen.

Daarnaast heeft BBB ook een motie ingediend dat Iran moet worden aangemerkt als staatssponsor van terrorisme. Dit is omdat Iran grove mensenrechtenschendingen begaat, met publieke buitengerechtelijke executies als nieuwe dieptepunt. Hiervoor zet Iran de Revolutionaire Garde en aanverwante organisaties in om buitenlandse staatsburgers te intimideren en te terroriseren.

Deze motie is aangenomen door de Kamer.

Lees de volledige motie hier:

https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/moties/detail?id=2022Z25052&did=2022D53897

bbb_logo_2022

Deel dit artikel

Meer nieuws

jun 2 2023

BBB vestigt hoop op Defensiefondsen om VDL Nedcar te redden

De Tweede Kamerfractie van de BBB heeft belangrijke Kamervragen gesteld over detoekomst van VDL Nedcar, een grote autofabrikant ...

mei 24 2023

BBB en GroenLinks stellen Kamervragen over online piramidespellen, zoals IM Academy

De leden Van der Lee (GroenLinks) en Van der Plas (BBB) hebben schriftelijke vragen gesteld aan de minister ...

mei 24 2023

BBB & JA21 schakelen hulp van Brussel in om Nederland snel van stikstofslot te krijgen

Reactie Van der Wal op initiatiefnota stikstof biedt nieuwe aanknopingspunten BBB en JA21 gaan op zeer korte termijn ...