Publieke executies in Iran; BBB wil spoeddebat en verklaart Iran staatssponsor terrorisme

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

Publieke executies in Iran; BBB wil spoeddebat en verklaart Iran staatssponsor terrorisme

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

Publieke executies in Iran; BBB wil spoeddebat en verklaart Iran staatssponsor terrorisme

Gepubliceerd op: 15-12-2022

Sinds 16 september 2022 zijn er in Iran grote protesten. Die begonnen na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. Volgens ooggetuigen zou zij na haar arrestatie door de Iraanse religieuze politie zijn mishandeld, met uiteindelijk de dood tot gevolg.

De protesten richten zich inmiddels ook tegen onderdrukking en de slechte economische situatie in het land. De Iraanse autoriteiten proberen de demonstraties te beëindigen door grootschalige inzet van de veiligheidsdiensten op gewelddadige wijze. In meerdere steden gaat dit gepaard met talloze arrestaties en geweld tegen vreedzame demonstranten. Het Iraanse regime probeert de protestanten het zwijgen op te leggen door mensen te executeren.

Het is ongehoord dat met deze situatie er alsnog zaken worden gedaan met een terroristisch regime, dat de ambassadeur nog in ons land is en dat leden van de Iraanse revolutionaire garde nog steeds mogen reizen door Europa. Onschuldige mensen die opkomen voor hun vrijheid worden geëxecuteerd terwijl Nederland hier niets tegen doet.

BBB verzoekt daarom dringend de Kamer zo snel mogelijk te debatteren over de situatie in Iran. Dit verzoek is onderhand ook aangenomen en binnenkort zal er een debat komen.

Daarnaast heeft BBB ook een motie ingediend dat Iran moet worden aangemerkt als staatssponsor van terrorisme. Dit is omdat Iran grove mensenrechtenschendingen begaat, met publieke buitengerechtelijke executies als nieuwe dieptepunt. Hiervoor zet Iran de Revolutionaire Garde en aanverwante organisaties in om buitenlandse staatsburgers te intimideren en te terroriseren.

Deze motie is aangenomen door de Kamer.

Lees de volledige motie hier:

https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/moties/detail?id=2022Z25052&did=2022D53897

bbb_logo_2022

Deel dit artikel

Meer nieuws

jun 24 2024

Abel Kooistra beoogd opvolger van gedeputeerde Femke Wiersma

BBB Fryslân draagt Abel Kooistra voor als nieuw lid van het college van de Gedeputeerde Staten van Fryslân. ...

jun 24 2024

BBB moties aangenomen voor beter en veiliger passend en speciaal onderwijs

De Tweede Kamer heeft afgelopen dinsdag vier moties van BBB-Kamerlid Claudia van Zanten aangenomen die voor beter, en ...

jun 19 2024

BBB toegetreden tot centrumrechtse EVP-Fractie

Deze week heeft de EVP-Fractie het formele besluit genomen tot toetreding van de twee verkozen aanstaande Europarlementariërs van ...