Kamervragen stormschade aan kerkgebouwen

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

Kamervragen stormschade aan kerkgebouwen

Gepubliceerd op: 22-02-2022

De opeenvolging van stormachtig weer dat Nederland de afgelopen dagen teisterde zorgde voor veel meldingen van schade. Vanuit diverse plaatsen kwamen filmpjes en berichten van zorg om de schade die de stormen veroorzaakten aan (met name) kerktorens, tot aan gevaar voor instorting aan toe. Al langer leven onder kerkbesturen, omwonenden en inwoners zorgen over de staat van kerken in Nederland. Voor veel Nederlanders, gelovig én niet-gelovig, zijn ze onderdeel van het kenmerkende beeld van een dorp of stad.

De fractie van BBB heeft daarom vandaag Kamervragen ingediend om de regering te vragen de staat van kerkgebouwen in Nederland te onderzoeken en in samenwerking met kerkbesturen en gemeenten zo snel mogelijk de stormschade te repareren, een aanpak te formuleren om teloorgang van deze gebouwen te voorkomen.

  1. Heeft de minister kennis genomen van berichten omtrent stormschade aan kerkgebouwen na de reeks stormen die Nederland de afgelopen dagen teisterde?
  2. Kan de minister aangeven wat de meest actuele onderhoudsstaat van kerkgebouwen in Nederland is?
  3. Is de minister bekend met de zorgen bij kerkbesturen/kerken over hun voortbestaan, mede vanwege de stijgende kosten van onderhoud, de stijging van de gasprijs en niet toereikende subsidiëring middels status van kerkgebouwen als monument?
  4. Is de minister het met BBB eens dat, om het vertrouwde stads- of dorpsgezicht te beschermen (dat mede gekenmerkt wordt door kerktorens), het van belang is om zo spoedig mogelijk in samenwerking met kerken en gemeenten een aanpak te formuleren?
  5. Is de minister het met BBB eens dat, om achterstallig onderhoud in te halen, stormschade te repareren er een plan moet worden opgesteld, zodat niet alleen de vertrouwde dorps- en stadsgezichten behouden kunnen worden, maar ook dat omwonenden geen gevaar lopen door instortende kerktoren?

 

bbb_logo_2022

Deel dit artikel

Meer nieuws

dec 2 2022

Alle ballen op BBB!

BBB maakt kerst 2022 onvergetelijk! Nog enkele weken en dan vieren we samen het kerstfeest. 2022 was een ...

nov 30 2022

Regio verdient meer aandacht bij OV, spoor en wegen!

Maandag 28 november was het debat over het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT). Het MIRT gaat over ...

nov 25 2022

Geen stap verder met stikstofplannen

Kamerbrief Toekomst Landbouw Water en Bodem sturend Voortgang integrale aanpak landelijk gebied en opvolging uitspraak Raad van State ...