‘Leugens van politici als Jesse Klaver over boeren, raken mij in het hart’

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

‘Leugens van politici als Jesse Klaver over boeren, raken mij in het hart’

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

‘Leugens van politici als Jesse Klaver over boeren, raken mij in het hart’

Gepubliceerd op: 09-07-2020

BBB-kandidaat Femke Wiersma:
‘Leugens van politici als Jesse Klaver over boeren, raken mij in het hart’

Carola Schouten had gewoon naar Zeeland moeten gaan. Dat zei kandidaat-Kamerlid Femke Wiersma  vanavond in het radioprogramma Dit is de dag, op Radio 1. “Schouten kan wel zeggen dat ze veel bezoeken brengt aan boeren en dat ze hun verhalen ‘aanhoort’, ze moet luisteren naar hun verhalen. Niet alleen aanhoren. Veel boeren zijn wanhopig. Zij willen een langjarig beleid. Nu krijgen ze om de paar jaar nieuwe maatregel op nieuwe maatregel. Daar kunnen ze niet op anticiperen. Op een boerenbedrijf, moet je een generatie vooruit kunnen kijken.”

Luister hier de radio uitzending: https://www.nporadio1.nl/dit-is-de-dag/uitzendingen/921534-2020-07-09

Wiersma wees Kamerlid Laura Bromet van GroenLinks er in de uitzending ook op dat de veevoermaatregel, die de Tweede Kamer vorige week aannam en wat een directe aanleiding was voor de boerenprotesten afgelopen week, niks met natuurdoelen te maken heeft. “Het gaat in deze regel helemaal niet om natuur. Het gaat om stikstof inruilen voor bouw en industrie.”

De BBB-politica in spé begrijpt dan ook heel goed waarom boeren protesteren. “Moet je je voorstellen dat tegen jou wordt gezegd dat je ongewenst bent. Met een bedrijf dat soms al honderden jaren op die plek zit én na alle inspanningen die je hebt gedaan om al zoveel stikstof te reduceren: 70 procent sinds 1990. Boeren maken voor ons een eerste levensbehoefte: voedsel, Dit is de enige sector die mensen rechtstreeks in leven houdt.”

Wiersma uitte forse kritiek op Bromet. “Natuurlijke stikstof wordt ingeruild voor stikstof uit verbrandingsovens. Als dát is wat GroenLinks wil, dat moet mevrouw Bromet dat zeggen. Niet zeggen dat je dit doet voor de natuur.”

Het kandidaat-Kamerlid voor BBB werd ook aangesproken op haar tweet, waarin ze zei dat ze GroenLinks-voorman Jesse Klaver een ‘slecht mens’ vond, omdat hij willens en wetens boeren in een kwaad daglicht zette door te suggereren dat er tijdens het werkbezoek van minister Schouten aan Zeeland, agressieve boeren stonden. “Dat is aantoonbaar onjuist”, aldus Wiersma. “Helpt het als je bewust een beroepsgroep die daar uit wanhoop staat, wegzet als intimiderend?”, vroeg zij zich af. “Ook milieuactivist Johan Vollenbroek heeft gesteld dat hij het protest met boeren in Nijmegen niet als intimiderend heeft ervaren. Als volksvertegenwoordiger moet je bij de feiten blijven. Dit soort dingen raakt mij in het hart. Willens en wetens leugens verkondigen over mensen. Dit is een gevoel van onrechtvaardigheid die ik niet trek.”

Met Laura Bromet wil Wiersma namens BBB best in gesprek blijven en ook Bromet gaf aan dit te willen. Wiersma betwijfelde dit. “Mevrouw Bromet heeft mij na een pittige discussie op Twitter geblokkeerd. Dat vind ik niet kunnen. Als volksvertegenwoordiger moet je in gesprek blijven, ook met mensen die een ander standpunt hebben.”

bbb_logo_2022

Deel dit artikel

Meer nieuws

apr 19 2024

BBB pleit voor een belasting op daadwerkelijk genoten vermogensinkomsten

BBB-Kamerlid Henk Vermeer wijst op de risico’s van het nieuwe box 3-stelsel met betrekking tot complexiteit in de ...

apr 18 2024

Eerste Kamer stemt voor Wet om gaswinning in Groningen te stoppen

Op 16 april heeft de BBB in de Eerste Kamer ingestemd met het wetsvoorstel om de gaswinning in ...

apr 15 2024

BBB-kamerlid Henk Vermeer bij OP1 over Klimaatdebat: “Wie rood staat, kan niet groen doen”

De Europese rechter stelt klimaatactivisten in het gelijk. “Dit gaat grote gevolgen hebben, daar maken wij ons ernstige ...