Provincies Overijssel en Gelderland overstag na kritiek op ondemocratisch handelen

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

Provincies Overijssel en Gelderland overstag na kritiek op ondemocratisch handelen

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

Provincies Overijssel en Gelderland overstag na kritiek op ondemocratisch handelen

Gepubliceerd op: 30-01-2021

De provincies Overijssel en Gelderland zijn overstag gegaan nadat de politieke partijen BBB (BoerBurgerBeweging) en JA21 ernstig bezwaar maakten tegen de ondemocratische en niet-transparante gang van zaken bij de provincies in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen.
De provincie is op de stoel van de kiezer gaan zitten en bepaalde deze week van hogerhand met welke kandidaat-Kamerleden uit Oost-Nederland de kiezer wel en niet zou mogen praten. Volstrekt, onacceptabel. Pas na forse kritiek op sociale media, hebben de provincies het beleid veranderd. “Daar zijn we blij mee, maar het is natuurlijk van de zotte dat een beleid pas wordt veranderd, omdat er druk wordt gezet door media en de sociale media. Dit beleid had van meet af aan al zo moeten zijn”, menen BBB-lijsttrekker Caroline van der Plas uit Deventer en kandidaat Kamerlid Johan Almekinders uit Lonneker van JA21.

Campagne

De provincies zijn mede-initiatiefnemer van Podium Oost, een onderdeel van de campagne Nederland Slim Benutten. Deze campagne is gericht op de komende Tweede Kamerverkiezingen, op 17 maart, en het nieuwe kabinet. De provincies beweerden deze week dat inwoners van Oost-Nederland via www.nederlandslimbenutten.nl contact kunnen leggen met de kandidaat Tweede Kamerleden uit Oost-Nederland. “Het is voor het eerst dat kandidaat-Kamerleden uit Oost-Nederland zich op één site gezamenlijk presenteren en vragen van kiezers beantwoorden”, jubelden de provincies onterecht. BBB-kandidaten uit Overijssel en Gelderland en ook kandidaten van andere partijen, kwamen op de website helemaal niet voor.

Vragen

Op vragen van BBB aan de medewerker van de provincie Gelderland die met het project is belast, meldde deze ambtenaar: “Voorafgaand aan de lancering van Podium Oost hebben we ervoor gekozen om in eerste instantie de vier hoogstgeplaatste Oost-Nederlandse kandidaten van elke partij die voorkomt in de peilingen actief te benaderen. Uw partij komt daarvoor op dit moment helaas niet in aanmerking.

Deze informatie klopte al van geen kant. Johan Almekinders van JA21 was weliswaar benaderd om info aan te leveren, wat hij ook deed. Toch werd hij niet op de website getoond. Pas na klachten hierover op Twitter is hij vrijdagavond 29 januari inderhaast nog toegevoegd, maar wel zonder de door hem aangeleverde foto en informatie.

BBB en JA21 vinden het onacceptabel dat niet alle partijen, die in Overijssel en Gelderland de benodigde steunverklaringen binnen hebben gehaald, meteen op de website werden gemeld. “Peilingen hadden nooit een overweging mogen zijn. Peilingen kunnen fluctueren. Een partij die nu op 1 zetel staat, kan volgende week op 0 zetels staan. Deelname aan de verkiezingen in Oost-Nederland is wat gelijk al had moeten tellen. Aan de basis zijn de provincies in de fout gegaan. Dat is wat ons zorgen baart. De overheid moet er voor burgers zijn. Niet andersom.”

Overheid zit op stoel van de burger

Provincies zijn openbare lichamen en worden betaald door de burgers. Burgers in Overijssel en Gelderland hebben er daarom direct recht op om te weten wie ALLE kandidaten voor de Tweede Kamer in hun provincies zijn. Hoe hoog of hoe laag ze ook staan. Kiezers moeten zelf een keuze kunnen maken met wie ze willen praten. Dat hoeft de overheid niet voor ze te bepalen. De provincies Overijssel en Gelderland hebben de plicht de burger altijd volledig te informeren. De overheid is nu (niet voor het eerst!) op de stoel van de burger gaan zitten. De overheid wilde hier namelijk bepalen wat de burger wel en niet te zien kreeg. Dit terwijl de Tweede Kamerverkiezingen een democratisch en transparant proces moeten zijn en de aanloop naar die verkiezingen ook volledig transparant en democratisch moeten zijn.

Eisen

De provincie heeft BBB zaterdagochtend, na ophef op sociale media, laten weten dat zij het beleid per direct veranderen. “Het criterium om in eerste instantie de vier hoogstgeplaatste Oost-Nederlandse kandidaten van elke partij die voorkomt in de peilingen actief te benaderen, blijkt voor het vervolg niet goed werkbaar. De site staat daarom open voor álle kandidaten uit Oost-Nederland.”

“Hartstikke mooi hoor, dat dit beleid nu is aangepast. Maar heel vreemd dat we op eerdere meerdere verzoeken om dit aan te passen, geen antwoord kregen. Nu de media en sociale media zich ermee zijn gaan bemoeien, kan het ineens wel. Dit vinden wij wel zorgelijk. De overheid hoort dit soort zaken direct goed te regelen”, meent Caroline van der Plas.

BBB en JA21 dragen de provincies overigens nog wel op om opnieuw aandacht te geven aan dit initiatief en alle kiezers in Oost-Nederland te wijzen op alle kandidaten in Oost-Nederland. “Alleen kandidaten toevoegen is niet voldoende. De grootste aandacht krijg je immers bij introductie van zo’n initiatief. Veel kiezers hebben de nu inderhaast toegevoegde kandidaten, plus de waarschijnlijk later nog toegevoegde kandidaten gemist.” Ook willen de partijen dat er een zoekfunctie aan de website wordt toegevoegd, zodat kiezers gericht naar kandidaten kunnen zoeken. “Nu moet je eerst helemaal door de site scrollen om kandidaten te vinden. Ook dat werpt blokkades op in een democratisch proces.” Tot slot willen BBB en JA21 dat de provincies het herstel van deze misser direct via al hun communicatiekanalen openbaar gaat maken.

bbb_logo_2022

Deel dit artikel

Meer nieuws

mrt 28 2024

Wet Toezicht Gelijke Kansen bij Werving en Selectie verworpen in de Eerste Kamer

De wet waarbij woordvoerder Senator Elly van Wijk haar maidenspeech hield. Haar maidenspeech vind je hier: Plenair Van Wijk ...

mrt 28 2024

Kankerpatiënten eindeloos in wachtkamer voor nieuwe behandelingen, BBB stelt Kamervragen

Volgens Yoeri Luijf, medisch directeur bij MSD, de grootste geneesmiddelenproducent van Nederland, hebben Nederlandse kankerpatiënten minder toegang tot ...

mrt 26 2024

Oplaaiende Jodenhaat dringt ook door tot Cultuursector, volstrekt onacceptabel!

Afgelopen zondag werd het concert van Lenny Kuhr bruut verstoord door pro-Palestijnse relschoppers. Ze scholden haar onder andere ...