DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND
DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND
BBB Noord-Holland: RIVM ontdekt fout in stikstofmodel – wat betekent dit voor Noord-Holland?
Gepubliceerd op: 21-03-2025
Deze week bracht het RIVM een opzienbarend rapport uit met grote gevolgen voor het stikstofbeleid: de veronderstelde ammoniakuitstoot vanuit zee blijkt niet te bestaan. Dit betekent dat al tien jaar lang een verkeerd stikstofmodel is gebruikt, met mogelijke gevolgen voor vergunningen en natuurbeleid.
Wat is er aan de hand?
Het RIVM concludeert in het rapport Ammoniak van Zee (2024-0095) dat het rekenmodel Aerius al jaren uitgaat van een foutieve stikstofbron langs de kust. Dit heeft geleid tot verkeerde inschattingen van stikstofdepositie, die vervolgens gebruikt zijn in vergunningstrajecten en natuurbeheer.
Een citaat uit een ouder RIVM-rapport uit 2014 wees al op discrepanties: “Er is een verschil van 50% tussen de gemeten en berekende concentraties van ammoniak langs de kust.” De fout bleef echter in het model staan en is jarenlang meegenomen in beleidsbeslissingen.
Politieke reacties en vragen aan de provincie
De fracties van de BBB en VVD in Provinciale Staten van Noord-Holland hebben onmiddellijk vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten. De belangrijkste punten:
- Hoe duidt de provincie deze nieuwe inzichten?
- Welke gevolgen heeft dit voor het stikstofbeleid?
- Moeten er vergunningen worden herzien?
- Komen er nieuwe mogelijkheden voor de PAS-melders en economische ontwikkelingen?
Wat betekent dit voor ondernemers en natuurbeleid?
Als blijkt dat vergunningen onterecht zijn geweigerd, kan dat grote gevolgen hebben voor sectoren zoals de landbouw en visserij. Ondernemers die eerder geen toestemming kregen vanwege stikstofregels, zouden mogelijk opnieuw een kans krijgen.
Daarnaast is de vraag of natuurbeleid moet worden aangepast, nu blijkt dat de stikstofdruk mogelijk overschat is. Dit kan betekenen dat er een nieuwe balans moet worden gezocht tussen natuurherstel en economische ruimte.
Wat nu?
De schriftelijke vragen zijn na te lezen op deze pagina van de provinciale website. De provincie heeft 30 dagen om te reageren op de vragen van de BBB en VVD. Het debat over stikstof is daarmee nog lang niet voorbij.
