Sander Smit beoogd lijsttrekker BBB Europa

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

Sander Smit beoogd lijsttrekker BBB Europa

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

Sander Smit beoogd lijsttrekker BBB Europa

Gepubliceerd op: 15-12-2023

BBB doet mee aan de Europese verkiezingen op 6 juni 2024. Met een groep initiatiefnemers hebben wij ons pad naar Europa geplaveid en daarmee heeft kwartiermaker Johan van Utrecht BBB nu al een gezicht gegeven in Brussel. Deze week is bekend geworden dat Sander Smit, na goedkeuring door de Algemene Ledenvergadering in het voorjaar, de lijsttrekker van BBB bij de verkiezingen voor het Europees Parlement wordt.

Sander Smit (38) studeerde bestuurskunde (Law & Governance) aan de Universiteit Twente en is werkzaam als adviseur en relatiemanager op het gebied van overheidsdeelneming, grondstoffen en energie. Smit was eerder gemeenteraadslid in Hof van Twente en gedurende 8,5 jaar in het Europees Parlement werkzaam als persoonlijk beleidsadviseur binnen de Nederlandse delegatie in de EVP-Fractie, met name op het gebied van landbouw, plattelandsontwikkeling, milieu, klimaat, wildbeheer, visserij en internationale handel. In voorjaar 2022 leidde Smit de beleidsmedewerkers van de Tweede Kamerfractie van BBB rond in het Europarlement. Hij schreef als co-redacteur onderzoekspublicatie ‘Stikstof. Van technocratische tunnelvisie naar realistisch rentmeesterschap’ (2022) van onafhankelijke kennisorganisatie De Nieuwe Denktank (DND), die afrekent met het Nederlandse stikstofbeleid. In voorjaar van 2023 trad Smit als adviseur toe tot de kerngroep Europa binnen BBB.

Smit voelt zich in het bijzonder verbonden met de diverse regio’s en het platteland in Nederland en Europa. “Ik ben dankbaar voor het in mij door de partij en kandidaten gestelde vertrouwen. Uitgaand van Noaberschap en subsidiariteit gaan wij als BBB de Europese politiek vernieuwen en als stem van en voor het platteland daarbij óók de controle op beleidskeuzes binnen Nederland vergroten. De gevoelde kloof tussen Brussel, boer en burger is enorm. De grondslagen van Europese samenwerking zijn bij velen volledig uit het oog geraakt, terwijl voedselzekerheid, vrede en vrijheid belangrijker en actueler zijn dan ooit”, benadrukt Smit. “Het is één voor twaalf.  De EU moet weer gaan werken voor burgers, boeren, tuinders, vissers, voor gemeenschappen, families en ondernemers.” 

Sander wil de komende maanden, in samenwerking met het kandidatenteam en de gedeputeerden uit het Europees Comité van de Regio’s, het benaderbare Europese gezicht van BBB bij de leden, in de regio’s en het land zijn.  

Erik Stegink is voorzitter van het bestuur van BBB en blij met de beoogde benoeming. “Sander heeft al veel ervaring in Europa. We hebben veel vertrouwen in zijn expertise. De komende tijd houdt Sander zich onder andere bezig met het BBB-verkiezingsprogramma en de voorbereidingen voor de campagne voor de verkiezingen op 6 juni 2024.” 


BBB is voornemens straks aansluiting te vinden bij de EVP-fractie. “We hebben de afgelopen tijd meerdere gesprekken gevoerd met verschillende fracties binnen het Europese Parlement. Bij de EVP voelen we ons goed thuis. Inhoudelijk, maar ook qua DNA en kernwaarden ervaren we hier de meeste verbinding.”

In het voorjaar legt BBB de gehele concept-kandidatenlijst voor aan haar leden tijdens een Algemene Ledenvergadering.

bbb_logo_2022

Deel dit artikel

Meer nieuws

feb 17 2024

Bericht namens BBB-gedeputeerde Maurits von Martels

Beste mensen, Er is veel ophef ontstaan over het bericht in de Agrio-bladen: 'Melkveebedrijf in Overijssel moet naar ...

feb 16 2024

BBB presenteert een veelbelovende concept-kandidatenlijst voor Europese Verkiezingen

Eerder werd al bekendgemaakt dat Sander Smit de beoogde BBB-lijsttrekker is voor de aankomende Europese Verkiezingen. Sander Smit ...

feb 16 2024

Tweede Kamer steunt moties BBB voor Nederlandse Visserijsector

Gisteren zijn er in de Tweede Kamer 2 moties aangenomen van Gijs Tuinman voor onze Nederlandse Visserijsector. Deze ...