BBB blij met behoud UMCG voor kinderhartchirurgie

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

BBB blij met behoud UMCG voor kinderhartchirurgie

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

BBB blij met behoud UMCG voor kinderhartchirurgie

Gepubliceerd op: 15-02-2023

BBB is verheugd met de keuze van het UMCG bij de concentratie van de kinderhartchirurgie in Nederland. BBB heeft zich hier maandenlang hard voor gemaakt. Lang zag het ernaar uit dat Noord-Oost Nederland weer aan het kortste eind zou trekken ten opzichte van de Randstad. Ook voor het Erasmus MC zijn we blij, maar tevreden is BBB nog niet.

BBB vindt namelijk dat er in Nederland voldoende ruimte en mogelijkheden zijn voor drie of vier centra, in plaats van slechts twee. Natuurlijk leidt concentratie tot meer operaties en dus ervaring op één locatie, maar met de huidige spreiding behoort Nederland al tot de top van de wereld! Concentratie leidt bij de ziekenhuizen die deze specialisatie kwijtraken tot uitholling van het totale ziekenhuis en dat kan een domino effect hebben op andere specialisaties en voorzieningen. BBB pleit ervoor om ook CAHAL (Centrum Aangeboren Hartafwijkingen Amsterdam-Leiden) als het grootste centrum voor kinderen met een aangeboren hartafwijking, aan te wijzen.

Minister Ernst Kuipers hakte de knoop door in het dossier over de concentratie van de hartzorg in Nederland. Hij heeft daarbij gekozen voor het Erasmus MC en het UMCG. BBB heeft zich maandenlang hard gemaakt voor het behoud van de hoog complexe hartzorg in Groningen, omdat een eerdere keuze uitkwam op twee centra die op korte afstand van elkaar liggen (UMC Utrecht en Erasmus MC in Rotterdam). Hierdoor zou hoog complexe hartzorg alleen nog in de Randstad aanwezig zijn.

Als de hoog complexe hartzorg uit een ziekenhuis verdwijnt, heeft dit gevolgen voor de rest van het ziekenhuis, dat realiseren wij ons terdege. Ook voor het Prinses Maxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht is de aanwezigheid van de hoog complexe hartzorg voor kinderen bijvoorbeeld van groot belang. Het is niet BBB die kinderhartchirurgie wil concentreren, voor BBB hoeft de concentratie helemaal niet.

BBB roept de minister van VWS op om zo snel mogelijk met het UMC Utrecht en met CAHAL in gesprek te gaan om de mogelijke negatieve gevolgen van de huidige situatie tot het uiterste te beperken. En de optie voor drie of vier centra open te houden. Wij gaan als BBB zelf ook nog met de ziekenhuizen in gesprek de komende periode.

De kwaliteit en bereikbaarheid van zorg moet daarbij boven aan staan. Intensieve samenwerking is daarbij ook een manier om op meerdere locaties de hartzorg te kunnen bieden. Vast staat dat elk van de vier centra voor hoogcomplexe hartzorg kwalitatief goede zorg levert en dat concentratie hoe dan ook grote gevolgen gaat hebben, die zoveel mogelijk moeten worden voorkomen.

bbb_logo_2022

Deel dit artikel

Meer nieuws

jun 19 2024

BBB toegetreden tot centrumrechtse EVP-Fractie

Deze week heeft de EVP-Fractie het formele besluit genomen tot toetreding van de twee verkozen aanstaande Europarlementariërs van ...

jun 17 2024

Oostenrijkse stem vóór Natuurherstelverordening ‘alle perken te buiten’ 

De Europese natuurherstelverordening gaat er toch komen. Maandag stemden de 27 ministers van Milieu uit de EU-lidstaten in ...

jun 17 2024

Wisselingen van de wacht bij BBB-fractie Waterschap Scheldestromen

BBB-fractievoorzitter Tom van der Meer heeft besloten zijn functie bij Waterschap Scheldestromen neer te leggen vanwege gezondheidsredenen. Sinds ...