BBB stelt Kamervragen over berichtgeving rond Israël door publieke omroepen

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

BBB stelt Kamervragen over berichtgeving rond Israël door publieke omroepen

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

BBB stelt Kamervragen over berichtgeving rond Israël door publieke omroepen

Gepubliceerd op: 08-10-2024

BBB-Kamerlid Claudia van Zanten heeft scherpe Kamervragen gesteld aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over de journalistieke integriteit en onpartijdigheid van door de overheid gefinancierde media. Aanleiding hiervoor zijn recente berichten over de Israël-Hamas oorlog en de berichtgeving over Hezbollah-leider Hassan Nasrallah. Claudia van Zanten uit zorgen over mogelijke partijdigheid en onjuistheden in de berichtgeving van onder andere de NOS, en vraagt om onderzoek door het Commissariaat voor de Media naar mogelijke schendingen van journalistieke richtlijnen.

Van Zanten vraagt in haar Kamervragen of er klachten zijn binnengekomen bij de publieke omroepen of de Ombudsman over schendingen van richtlijnen in de berichtgeving rond het Israëlisch-Palestijnse conflict. Ook wil ze weten hoe de overheid ervoor zorgt dat mediakanalen zich houden aan de Grondwet en hoe het Commissariaat voor de Media de integriteit van door de staat gefinancierde media waarborgt.

Daarnaast uit ze kritiek op het gebruik van termen zoals “charismatisch” en “competent leider” bij de beschrijving van Hezbollah-leider Nasrallah door de NOS, zonder de term “terreurleider” te gebruiken. Van Zanten vraagt of de minister bereid is om te laten onderzoeken of deze verslaggeving voldeed aan de hoogste journalistieke eisen. Ook stelt ze vragen over de rol van sociale media in het verspreiden van mogelijk bevooroordeelde informatie en de manier waarop het vertrouwen van burgers in de publieke omroepen kan worden versterkt.

  1. Bent u bekend met bovenstaande artikelen?
  2. Kunt u aangeven of er bij de publieke omroepen zelf, bij de Ombudsman van de Nederlandse Publieke Omroep en/of bij het Commissariaat voor de Media klachten zijn gemeld over Nederlandse mediakanalen die richtlijnen schenden bij de berichtgeving over het conflict tussen Israël en zijn vijanden?
  3. Wanneer worden klachten over mogelijke partijdigheid of onjuistheden in berichtgeving over Israël door publieke omroepen behandeld en onderzocht door de toezichthouders?
  4. De politiek dient zich niet te bemoeien met de inhoud van media, maar moet er wél voor waken dat deze niet in strijd is met de Grondwet. Hoe controleert u hierop? 
  5. Hoe waarborgt het Commissariaat voor de Media de journalistieke integriteit en onpartijdigheid van door de overheid gefinancierde media in berichtgeving over Israël conform richtlijnen vastgelegd in onder meer de Mediawet en het Mediabesluit?
  6. Hoe beoordeelt u de rol van sociale media in de verspreiding van mogelijk bevooroordeelde informatie over Israël in het conflict met zijn vijanden?
  7. Wat doet u en/of de onder uw verantwoordelijkheid vallende instanties om ervoor te zorgen dat inwoners van Nederland beter in staat zijn om bevooroordeelde berichtgeving op media en sociale media over Israël te herkennen en hier kritisch mee om te gaan?
  8. In het artikel «Hezbollah-leider Nasrallah: geliefd én gehaat in eigen land» wordt wel gebruik gemaakt van kwalificaties als ‘charismatisch man’ en ‘competent leider’, maar niet van ‘terreurleider’ of ‘terrorist’. Bent u bereid het Commissariaat voor de Media te verzoeken de verslaggeving van het NOS Journaal van de dood van Hassan Nasrallah te beoordelen en hierbij na te gaan of deze voldeed aan de hoogste journalistieke eisen van zorgvuldigheid, betrouwbaarheid, ongebondenheid, pluriformiteit en objectiviteit die we van dit met belastinggeld gefinancierde nieuwsprogramma mogen verwachten?
  9. Bent u bereid het Commissariaat voor de Media te verzoeken onderzoek te doen naar de objectiviteit van de publieke omroepen en mogelijke schendingen van de Mediawet in de berichtgeving over Israël?
  10. Bent u bereid onderzoek te (laten) doen naar mogelijke schendingen van de Grondwet in de berichtgeving van publieke omroepen over Israël?
  11. Welke stappen zetten de regering, het Commissariaat voor de Media en overige verantwoordelijke organisaties om het vertrouwen van de burger in de publieke omroepen te versterken?

bbb_logo_2022

Deel dit artikel

Meer nieuws

nov 11 2024

Greenpeace-zaak spannend voor heel Nederland

Dinsdag 12 november dient de rechtszaak van Greenpeace tegen de Staat over de stikstofdoelen van de overheid. Greenpeace ...

nov 11 2024

Er is géén “ja maar” bij antisemitisme en Jodenhaat, nooit

“Dit is gewoon Jodenhaat. Ik ben er klaar mee om niet gewoon te benoemen wat we moeten benoemen,” ...

nov 8 2024

Niet werkzaam, maar wel duur – BBB-fractie in Waterschap Drents Overijsselse Delta wijst motie PFAS af

De BBB-fractie van Waterschap Drents Overijsselse Delta heeft in het waterschap tegen een motie voor een actieplan tegen ...