Breng de Koning terug in de formatie

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

Breng de Koning terug in de formatie

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

Breng de Koning terug in de formatie

Gepubliceerd op: 19-10-2023

Gisteren sprak de Tweede Kamer over de vorming van een nieuwe regering na de verkiezingen op 22 november. Met nog slechts 40 dagen te gaan tot de start van het formatieproces, benadrukte Caroline het belang van een snelle en transparante formatie, waarbij het voorkomen van fouten, zoals bij de formatie in 2021, een topprioriteit is.

BBB is van mening dat Nederland een snel en duidelijk regeringsbeleid verdient, en dat een formatieperiode van 299 dagen, zoals in het verleden gebeurde, niet acceptabel is. Caroline pleitte voor een duidelijke overeenkomst, bij voorkeur vastgelegd in een regie-akkoord (akkoord op hoofdlijnen), om het land snel weer op de rails te krijgen.

“Een formatie hoort niet te gaan over individuele Tweede Kamerleden”

Formatie 2021
Caroline bekritiseerde scherp de blunders die tijdens de formatie van 2021 werden gemaakt. Ze wees met name op de rol van de door de Kamer aangestelde verkenners, mevrouw Ollongren en mevrouw Jorritsma, in relatie tot het Kamerlid Omtzigt.

“Een formatie hoort niet te gaan over individuele Tweede Kamerleden, de controleurs van de regering, maar over het vormen van een coalitie die door zoveel mogelijk Nederlanders ondersteund wordt. Als ik dan kijk naar de debatten die daarna over deze affaire zijn gevoerd, dan baal ik als een stekker. Dat VVD-leider Rutte aan dit voorval geen actieve herinnering had, u weet wel, functie elders, is voor veel Nederlanders de juist meest actieve herinnering aan een onbetrouwbare overheid. En aan dit hele debakel hebben wij mede schuld. Een Tweede Kamer die in 2012 de koning uit de formatie heeft gezet. Toen waren deze gevolgen al te voorspellen, want zonder de koning is de formatie in handen van formerende partijen. Een proces waar het belang van Nederland voorop moet staan, wordt onderhavig aan de belangen van formerende partijen. Zij kunnen en hebben partijpolitiek gemaakt van de formatie. Zij hebben dit, een zo plechtig proces, te grabbel gegooid.”

Terugkeer van de Koning
Caroline pleit voor de terugkeer van de Koning als leidende figuur in het formatieproces. Caroline benadrukte de noodzaak van een leider met hoge statuur, afstand tot de dagelijkse politiek, brede kennis van Nederland en het staatsbestel, en bovenal een neutrale positie.

“Daarnaast was het idee in 2012 van de Kamer dat de leiding nemen door de Tweede Kamer zou leiden tot een meer transparant en democratischer formatieproces. En dat is een flinke verantwoordelijkheid die we op ons hebben genomen. Waar de verleiding tot harde politiek bedrijven voor enkele partijen te groot is gebleken. Van die toename in transparantie en democratisering heb ik dan ook niet genoeg terug gezien.Zeker als we daarbij onthouden dat sinds deze periode het vertrouwen in de overheid enkel is afgenomen.”

Sinds de grondwet van 1848 hebben onze koningen en koninginnen aan de basis gestaan van 67 succesvolle formaties, die Nederland door weer en wind hebben geleid. Laten we terug naar wat altijd goed heeft gewerkt: een formatie in de handen van de koning.

bbb_logo_2022

Deel dit artikel

Meer nieuws

mei 26 2024

Plan om 2,5 miljoen zonnepanelen op IJsselmeer te leggen stuit op verzet, BBB stelt Kamervragen

Het ministerie van Economische zaken en klimaat werkt aan een plan om zogenaamde zonne-atollen te plaatsen op het ...

mei 24 2024

Uitspraken BBB-kamerlid Mona Keijzer over antisemitisme zijn op cijfers en feiten gebaseerd

Vandaag werd bekend dat een groep moslims aangifte doet tegen BBB-Kamerlid Mona Keijzer, omdat ze in een talkshow ...

mei 23 2024

Caroline van der Plas trots op Hoofdlijnenakkoord

Gisteren heeft Caroline van der Plas namens BBB haar inbreng geleverd in het debat over het eindverslag van ...