Dodenherdenking 4 mei

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

Dodenherdenking 4 mei

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

Dodenherdenking 4 mei

Gepubliceerd op: 04-05-2023

Caroline van der Plas is vandaag aanwezig bij de dodenherdenking voor de Erelijst der Gevallenen in de Tweede kamer en bij de dodenherdenking in Nieuwspoort van diverse media-organisaties voor hen die in de oorlog het leven lieten voor de vrijheid van meningsuiting. Caroline kiest er voor deze herdenkingen wel bij te wonen en niet de toespraak van Zelensky elders in Den Haag. Volgens haar is dat haar goed recht en leven wij in een vrij land waarin iedereen zijn eigen keuzes mag maken. Juist dat is belangrijk om deze dagen in ogenschouw te houden.

Waar het Caroline om ging is dit: Zelensky hield zijn toespraak woensdagochtend 4 mei op hetzelfde tijdstip als dat er in de Tweede Kamer een dodenherdenking was voor de Erelijst der Gevallenen en even later deze ochtend ook een dodenherdenking in Nieuwspoort van diverse media-organisaties voor hen die in de oorlog het leven lieten voor de vrijheid van meningsuiting.

Caroline vind het ongepast dat deze traditionele herdenkingen in de Tweede Kamer niet werden gerespecteerd door de ministeries van Buitenlandse Zaken en Algemene Zaken, die Zelensky, in de wetenschap dat deze herdenkingen er waren in de Kamer, toch lieten komen op 4 mei en Kamerleden uit te nodigen voor die toespraak. Dat wil niet zeggen dat BBB anti-Oekraïne of pro-Russisch is.

Sterker nog, dat is BBB helemaal niet en dit staat ook helemaal los van Caroline’s mening over de komst van Zelensky vandaag naar Nederland. Caroline koos ervoor deze herdenkingen in de Tweede Kamer wel bij te wonen en niet de toespraak van Zelensky elders in Den Haag. Bij de herdenkingen in de Kamer waren ook nabestaanden en oorlogsvluchtelingen uit andere landen aanwezig en Caroline vond het belangrijk dat zij daar bij was en niet bij een toespraak op een andere plek in Den Haag van wie dan ook.

Wij leven in een vrij land waarin iedereen zijn eigen keuzes mag maken. Ook Caroline. Juist deze vrijheid is belangrijk om deze dagen in ogenschouw te houden, voordat we elkaar veroordelen. Eerder op deze ochtend was Caroline ook uitgenodigd voor een gesprek van Zelensky met Kamerleden en dat gesprek ging over meer wapens, geld en toetreding tot de Europese Unie. Daar hoefde Caroline niet per se bij te zijn, want daar hebben we heel vaak debatten over. Caroline focuste zich liever op de herdenkingen in de Tweede Kamer.

BBB heeft Oekraïne van begin af aan gesteund in de strijd als er geld en middelen werden gevraagd. En zolang dat nodig is blijven wij dat doen. Sla alle debatten er maar op na en ook ons Oekraïne-standpunt dat al maanden op onze website staat. Caroline weet dat er breed ongemak is in de Tweede Kamer over dit bezoek. Helaas hebben alleen Caroline en een enkel ander Kamerlid dit durven uit te spreken.

bbb_logo_2022

Deel dit artikel

Meer nieuws

jun 19 2024

BBB toegetreden tot centrumrechtse EVP-Fractie

Deze week heeft de EVP-Fractie het formele besluit genomen tot toetreding van de twee verkozen aanstaande Europarlementariërs van ...

jun 17 2024

Oostenrijkse stem vóór Natuurherstelverordening ‘alle perken te buiten’ 

De Europese natuurherstelverordening gaat er toch komen. Maandag stemden de 27 ministers van Milieu uit de EU-lidstaten in ...

jun 17 2024

Wisselingen van de wacht bij BBB-fractie Waterschap Scheldestromen

BBB-fractievoorzitter Tom van der Meer heeft besloten zijn functie bij Waterschap Scheldestromen neer te leggen vanwege gezondheidsredenen. Sinds ...