Gesprek met de Postcodeloterij en Vriendenloterij

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

Gesprek met de Postcodeloterij en Vriendenloterij

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

Gesprek met de Postcodeloterij en Vriendenloterij

Gepubliceerd op: 13-10-2021

Afgelopen maandag hadden Fractievoorzitter Caroline van der Plas en beleidsmedewerker Henk een gesprek met de Nationale Postcode Loterij en Vriendenloterij. Zij ontvingen directeur Dorine Manson en adviseur Daniël Meis op onze fractiekamer.

Wij hebben ons nogal eens afgezet tegen de Postcode Loterij vanwege hun geldverstrekking aan ‘goede doelen’ zoals Natuurmonumenten, Greenpeace en Wakker Dier. Geld inzetten waarmee boeren beconcurreerd worden bij grondverwerving, rotsblokken die in zee gegooid worden en gevaarlijk zijn voor vissers én activisten die het Tweede Kamergebouw binnendringen, vallen bij ons namelijk niet onder ‘goede doelen’. Wakker Dier voert ook campagnes die vaak zo ongenuanceerd zijn, dat mensen een slecht beeld krijgen van boeren, alsof zij dierenbeulen zijn.
 
Gelukkig stonden ook zij open voor een gesprek hierover. Daarin hebben wij uitgelegd wat de impact is op de boeren- en visserijgezinnen als zij partijen sponsoren die boeren en vissers in de hoek drukken en daarmee als ongewenst verklaren in Nederland. Dat doet wat met mensen… De boodschap dat boeren en vissers, die elke dag werken om ons van goed, veilig, betaalbaar en veilig voedsel te voorzien, keihard in hun ziel worden geraakt door de framing van bepaalde dieren- en milieuorganisaties, is goed aangekomen bij de Postcode Loterij. De goede doelenorganisatie neemt dit mee voor de toekomst. BBB hoopt dat de Postcode Loterij ook de valse framing en ongenuanceerde campagnes waarbij mensen worden gekwetst ook meeneemt in de toekenning van gelden bij organisaties.
 
Verder hebben wij aandacht gevraagd voor voedselonderwijs, landbouweducatie en laaggeletterdheid. In Nederland zijn er 2,5 miljoen laaggeletterden en in de landbouw blijkt een percentage van 40% moeite te hebben met taal en/of rekenen. De Stichting Lezen en Schrijven (waar wij die dag ook een gesprek mee hadden) krijgt nu jaarlijks maar 200.000 euro van de Vriendenloterij uit de honderden miljoen die uitgedeeld worden.
 
De samenvoeging van de Vriendenloterij en de Postcode Loterij biedt nu echter mogelijkheden voor het aanvragen van een hogere bijdrage zo bleek uit het gesprek. Wij hopen dat dit soort onderwerpen op deze manier ook meer aandacht krijgen en dat zo meer mensen geholpen worden om taal en/of rekenen beter onder de knie te krijgen!
bbb_logo_2022

Deel dit artikel

Meer nieuws

apr 15 2024

BBB-kamerlid Henk Vermeer bij OP1 over Klimaatdebat: “Wie rood staat, kan niet groen doen”

De Europese rechter stelt klimaatactivisten in het gelijk. “Dit gaat grote gevolgen hebben, daar maken wij ons ernstige ...

apr 14 2024

BBB wil duidelijkheid over opschorten derogatie van Adema en wil in gesprek met Eurocommissaris Virginijus Sinkevičius

BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas heeft vragen gesteld over de mestderogatie en de inzet van Nederland in Brussel ...

apr 9 2024

Stemverklaring BBB over Wet verhoging minimumloon

Op dinsdag 2 april heeft BBB in de Tweede Kamer tégen de ‘Wet verhoging minimumloon’ gestemd. Ook de BBB-fractie in ...