Henk Vermeer pleit voor ‘pas op de plaats’ met klimaatplannen

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

Henk Vermeer pleit voor ‘pas op de plaats’ met klimaatplannen

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

Henk Vermeer pleit voor ‘pas op de plaats’ met klimaatplannen

Gepubliceerd op: 06-11-2024

In het begrotingsdebat over Klimaat en Groene Groei (K&GG) heeft Henk Vermeer namens de BoerBurgerBeweging (BBB) gepleit voor een realistisch, uitvoerbaar en betaalbaar klimaatbeleid dat de belangen van burgers, boeren en ondernemers centraal stelt.

Volgens BBB is het tijd om een pas op de plaats te maken en de koers bij te stellen waar nodig. Vermeer benadrukte dat BBB weliswaar achter de klimaatdoelen staat, maar dat de huidige aanpak herzien moet worden om draagvlak te behouden en praktische obstakels te overwinnen.

‘Geen windmolens op land’
“Het klimaatbeleid moet realistisch en haalbaar zijn,” stelde Vermeer. Hij vergeleek de uitdagingen van het klimaatbeleid met een marathon in plaats van een sprint. Volgens hem is het huidige beleid te gericht op korte termijndoelen, terwijl structurele oplossingen voor de lange termijn essentieel zijn. BBB wil inzetten op energiebronnen zoals kernenergie en groene waterstof en pleit voor een betrouwbare energievoorziening zonder nieuwe windmolens op land, die volgens Vermeer te veel overlast veroorzaken voor omwonenden.

Draagvlak nodig
BBB sprak haar zorg uit over de impact van windturbines op de leefomgeving van burgers. Vermeer verwees naar het rapport “Het Windmolendrama,” waarin wordt gewezen op de ernstige gezondheidseffecten en juridische complicaties die door windturbineprojecten worden veroorzaakt. Hij stelde kritische vragen aan de minister, onder andere over de bescherming van omwonenden en de kosten-batenanalyse van windparken. “Wie rood staat, kan niet groen doen,” zei Vermeer. Hij drong aan op een klimaatbeleid dat draagvlak heeft en burgers niet onnodig belast.

Netcapaciteit op orde
Daarnaast benadrukte Vermeer het belang van een goede netcapaciteit voor bedrijven die willen verduurzamen. Hij noemde voorbeelden zoals de brouwerij Gulpener en snoepfabrikant RedBand, die ondanks hun verduurzamingsambities beperkt worden door een overbelast elektriciteitsnet. BBB heeft in het Hoofdlijnenakkoord aangedrongen op een prioriteit voor dergelijke bedrijven, zodat hun verduurzamingsinspanningen niet verloren gaan.

Energie-onafhankelijk
Tot slot benadrukte Vermeer het belang van subgrids, een oplossing die is toegepast in Oekraïne om lokale energievoorziening te stabiliseren. Volgens Vermeer zouden subgrids ook in Nederland een rol kunnen spelen in de energie-onafhankelijkheid en in het verlichten van de druk op het centrale elektriciteitsnet. Hij pleitte voor een onderzoek naar de toepassing van subgrids, met name in stedelijke gebieden en voor vitale infrastructuur zoals ziekenhuizen.

BBB blijft, zoals Vermeer aangaf, inzetten op haalbare en betaalbare verduurzaming voor iedereen: “Zo bouwen we aan een toekomst waarin duurzaamheid en economische stabiliteit hand in hand gaan. Zo wordt elke dag BBBeter.”

Bekijk hier onder zijn hele inbreng.

bbb_logo_2022

Deel dit artikel

Meer nieuws

nov 29 2024

Alleen beter beleid maakt einde aan onzekerheid PAS-melders

BBB vindt het langer duren van de onzekerheid waarin de PAS-melders en hun gezinnen onverteerbaar. Deze onrechtvaardigheid die al zo lang duurt vanwege ...

nov 29 2024

Brabant nog zeker 12 jaar op slot door stikstofmaatregelen: stilstand en miljardenkosten dreigen

BBB Brabant heeft flink uitgehaald naar het Brabantse provinciebestuur vanwege de stikstofplannen (BOS 2.0). Volgens de partij zet ...

nov 29 2024

Volksbank moet fysieke locaties in de Regio behouden

De BBB heeft in een debat over staatsdeelnemingen haar zorgen geuit over het verdwijnen van bankkantoren van de ...