BBB Zeeland geeft nadere toelichting op recent krantenartikel over wisselpolders

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

BBB Zeeland geeft nadere toelichting op recent krantenartikel over wisselpolders

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

BBB Zeeland geeft nadere toelichting op recent krantenartikel over wisselpolders

Gepubliceerd op: 07-11-2024

Op 7 november 2024 verscheen het artikel “Polders onder water zetten om het achterland te beschermen, het is een serieuze optie geworden” in de PZC. Een artikel dat bij veel lezers en betrokkenen tot onrust leidde omdat het idee om polders tijdelijk onder water te zetten – een concept dat eerder als ondenkbaar werd beschouwd – nu serieus overwogen wordt als bescherming tegen de stijgende zeespiegel. 

De fractie begrijpt dat de berichtgeving bij sommigen voor verwarring en zorgen heeft gezorgd, en daarom willen we als BBB Zeeland graag enkele zaken verduidelijken. Het artikel is niet gebaseerd op een gesprek of interview met de fractie, maar is geschreven vanuit het persoonlijke inzicht van de journalist. Graag geven wij hieronder ons perspectief, voor een completer beeld van de situatie en het standpunt van BBB Zeeland.

Het plan om polders tijdelijk onder water te zetten, zodat het gebied tussen de zeedijk en de binnendijk kan opslibben en zo het achterland beter kan beschermen, stuit op veel weerstand, vooral bij boeren. Zij voelen zich bedreigd in hun voortbestaan, omdat hun bedrijven vaak al generaties lang in deze polders actief zijn en dit plan hun toekomst onzeker maakt.

Het alleen blijven verhogen en verzwaren van dijken gaat heel veel geld en niet te vergeten ruimte kosten. De dijken worden immers ook breder. Daarom moeten we kijken naar meerdere oplossingen. Het verdronken land van Saeftinghe is inmiddels één van de hoogste punten van Zeeland. Natuurlijke ophoging kan dus inderdaad één van de oplossingen zijn om in de toekomst droge voeten te houden. Maar niet zoals gesuggereerd wordt op plekken waar nu volop mensen wonen en waar landbouw bedreven wordt. Daarnaast kan dit principe ook niet overal uitgevoerd worden omdat op plekken grond afgezet wordt door de zee, maar op andere plekken juist afgekalfd (meegenomen) wordt.

Het gaat dus om het creëren van plekken waar we deze verhoging wel kunnen realiseren. Hier kunnen buffers ontstaan of juist nieuwe landbouwgronden die, mocht het echt nodig zijn, uitgeruild kunnen worden met nieuwe plekken om deze verhoging te realiseren. Echter, nooit ten koste van bestaande bedrijven. Maar we moeten ook eerlijk zijn, we kennen allemaal polders waar dit principe wel zou kunnen zonder verplaatsing van huizen en bedrijfsgebouwen. Voor de landbouwgrond die daarmee verloren gaat moet dan wel eerst nieuwe grond terug komen. Dus eerst inpolderen en zorgen voor voldoende compensatie van ruimte daarna pas kijken wat op bestaand land mogelijk is.

‘Nieuwe gronden’ zijn natuurlijk niet zo simpel als het hier klinkt. Denk bijvoorbeeld aan de huidige vervuiling en het in cultuur brengen van deze gronden. Anderzijds zullen we wel na moeten denken over hoe we in Zeeland droge voeten blijven houden. Het verleden heeft ons geleerd dat daarvoor een langetermijnvisie nodig is waarbij je nieuwe inzichten niet moet schuwen, maar wel realistisch moet bekijken.

Wie vragen heeft of constructief wil meedenken kan zich melden bij de fractie via [email protected]

bbb_logo_2022

Deel dit artikel

Meer nieuws

nov 29 2024

Alleen beter beleid maakt einde aan onzekerheid PAS-melders

BBB vindt het langer duren van de onzekerheid waarin de PAS-melders en hun gezinnen onverteerbaar. Deze onrechtvaardigheid die al zo lang duurt vanwege ...

nov 29 2024

Brabant nog zeker 12 jaar op slot door stikstofmaatregelen: stilstand en miljardenkosten dreigen

BBB Brabant heeft flink uitgehaald naar het Brabantse provinciebestuur vanwege de stikstofplannen (BOS 2.0). Volgens de partij zet ...

nov 29 2024

Volksbank moet fysieke locaties in de Regio behouden

De BBB heeft in een debat over staatsdeelnemingen haar zorgen geuit over het verdwijnen van bankkantoren van de ...