Hertenkampen mogen blijven bestaan!

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

Hertenkampen mogen blijven bestaan!

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

Hertenkampen mogen blijven bestaan!

Gepubliceerd op: 12-12-2023

Hertenkampen mogen toch blijven bestaan. Het kabinet ziet af van het besluit om vanaf 1 juli volgend jaar geen nieuwe dam- en edelherten meer toe te laten in de kampen. Caroline van der Plas stelde eerder Kamervragen over dit besluit en welke gevolgen dit zou hebben voor hertenkampen en kinderboerderijen.

Herten worden niet opgenomen in de positieflijst, die aangeeft welke huis- en hobbydieren vanaf 1 juli volgend jaar nog gehouden mogen worden. Voor dieren buiten deze lijst is fokken, verhandelen en houden na die datum niet toegestaan. Er geldt een overgangsregel voor bestaande dieren, waardoor ze mogen blijven tot hun natuurlijke dood.

Dit zou voor hertenkampen betekenen dat ze geleidelijk zouden verdwijnen, omdat vanaf 1 juli geen nieuwe dieren meer mogen worden toegevoegd en fokken binnen de kampen niet is toegestaan. Bestaande dieren mogen wel blijven, maar de kampen zouden langzaam uitsterven.

Minister Adema gaf eerder al aan bezorgd te zijn over het verdwijnen van hertenkampen. In de recente Kamerbrief benadrukt hij dat er aandacht is gevraagd voor de langdurige geschiedenis, brede verspreiding en maatschappelijke functie van deze kampen in Nederland. Vanwege deze redenen heeft het kabinet besloten een uitzondering te maken voor het houden van dam- en edelherten, zonder ze toe te voegen aan de positieflijst. Hierdoor zijn de hertenkampen nu gered.

bbb_logo_2022

Deel dit artikel

Meer nieuws

feb 17 2024

Bericht namens BBB-gedeputeerde Maurits von Martels

Beste mensen, Er is veel ophef ontstaan over het bericht in de Agrio-bladen: 'Melkveebedrijf in Overijssel moet naar ...

feb 16 2024

BBB presenteert een veelbelovende concept-kandidatenlijst voor Europese Verkiezingen

Eerder werd al bekendgemaakt dat Sander Smit de beoogde BBB-lijsttrekker is voor de aankomende Europese Verkiezingen. Sander Smit ...

feb 16 2024

Tweede Kamer steunt moties BBB voor Nederlandse Visserijsector

Gisteren zijn er in de Tweede Kamer 2 moties aangenomen van Gijs Tuinman voor onze Nederlandse Visserijsector. Deze ...