DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND
DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND
Inflatie raakt steeds meer mensen
Gepubliceerd op: 19-08-2022
Het CPB heeft de koopkrachtcijfers voor het komende jaar bekendgemaakt. Een korte blik op de cijfers en oplossingsrichtingen vanuit BBB. Later meer.
De nieuwste vooruitzichten van het CPB in 2023: ruim 1,4 miljoen mensen in armoede. Bijna 10% van de Nederlandse kinderen dreigt in armoede te vallen. De koopkracht die enorm daalt dit jaar, herstelt wat in 2023 (gemiddeld genomen). Maar dan zitten mensen al in de schulden en de verschillen tussen arm en rijk nemen verder toe. Hoe lager het inkomen, hoe meer last van de prijsstijgingen. Dat is nog niet eens verwerkt in deze raming van het CPB..
Met de overheidsfinanciën gaat het wel goed. Deze lijkt verrassend te gaan herstellen. Dus het kabinet en de coalitiepartijen komen er straks niet mee aan dat er geen geld is om mensen uit de schulden te helpen/houden.
Mensen met een uitkering dreigen er komend jaar nog verder op achteruit te gaan, terwijl grootverdieners er extra sterk op vooruit gaan. Tot wel 15% voor de uitschieters.. Sociaal? Nee dus.. Tijd voor gezond verstand en noaberschap in onze regering!
Oplossingsrichtingen:
- De overheid moet bezuinigen op eigen uitgaven
- Belastingvrij bedrag voor inkomsten invoeren
- Minimum uurloon naar 14 euro
- Minder geld naar stikstof- en klimaatfonds
- Accijns op vliegtuigbrandstof.
Verder moet goede zorg voor iedereen bereikbaar blijven, ook op het platteland en mag er dus niet bezuinigd worden op bijvoorbeeld eerste hulp posten en huisartsen. Grote uitdagingen dus bij de begroting voor 2023.
Ten slotte: het blijft voor ons onverteerbaar dat kabinet en coalitie voor de zomer niet verder wilden praten over maatregelen voor 2022. Zo worden nu meer mensen de schulden en armoede ingedreven. Dat had voorkomen moeten worden! Doe iets. NU!