Konikpaarden geslacht: BBB wil uitleg over kosten Oostvaardersplassen

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

Konikpaarden geslacht: BBB wil uitleg over kosten Oostvaardersplassen

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

Konikpaarden geslacht: BBB wil uitleg over kosten Oostvaardersplassen

Gepubliceerd op: 28-11-2024

28 van de 52 Konikpaarden die sinds september in het Groningse natuurgebied Lauwersmeer verbleven, zijn naar de slacht gebracht. Staatsbosbeheer zegt geen permanente opvang te hebben gevonden voor de dieren. Tot voor kort stonden de paarden in het Oostvaardersveld bij Lelystad, maar zijn recent naar het Lauwersmeer overgebracht. Caroline van der Plas stelt Kamervragen

Mislukt natuurproject?

In de Oostvaardersplassen zijn al jaren terugkerende problemen met dierenwelzijn. Caroline van der Plas wil weten hoe de staatssecretaris aankijkt tegen het herhaaldelijke sterven, afschieten en nu ook slachten van dieren. Ze vraagt naar het totale aantal dieren dat door de jaren heen is gestorven of is afgemaakt. BBB wil duidelijkheid: is dit nog een verantwoord natuurproject, of zijn we getuige van een structureel falen? Ook vraagt Caroline of er drachtige merries zijn geslacht. Zo ja, is dat wettelijk toegestaan?

Miljoenen aan belastinggeld zonder verantwoording

BBB wil ook weten hoeveel belastinggeld al in het project Oostvaardersplassen is gestoken. Caroline vraagt om een volledig overzicht van alle uitgaven, van het begin tot nu. “Hoeveel geld is er besteed aan het natte en droge deel van het gebied? Waar is dat geld aan uitgegeven en wat zijn de resultaten?” Als er geen verantwoording is, eist ze uitleg. “Het kan toch niet zo zijn dat miljoenen verdwijnen in een project zonder dat iemand weet waar het geld naartoe gaat. Dit moet stoppen.”

Wilde dieren of gehouden vee?

BBB zet vraagtekens bij de status van de Konikpaarden en andere grazers in de Oostvaardersplassen. Staatsbosbeheer noemt ze ‘wild’, maar Caroline wijst erop dat ze door mensen zijn gefokt en binnen een omheining leven. Als het ‘gehouden dieren’ zijn, moeten ze onder de regels voor welzijn, verzorging en registratie (I&R) vallen. Erkent de staatssecretaris dat Staatsbosbeheer zich aan deze regels moet volgen en dat de NVWA hierop moet toezien?

Waarom slachten in plaats van plaatsen?

Caroline vraagt zich af waarom Staatsbosbeheer niet meer moeite heeft gedaan om de paarden een andere plek te geven. Staatsbosbeheer stelt dat de dieren niet geschikt zijn voor particuliere opvang, maar dat overtuigt BBB niet. “Waarom is niet geprobeerd ze onder te brengen bij professionals die weten hoe je met wilde paarden omgaat?” vraagt Caroline. Bovendien wil ze weten waarom Staatsbosbeheer weilanden en stallen ongeschikt vindt, maar slacht wél als een optie ziet. “Waarom kiezen we telkens voor de meest drastische oplossing?”

BBB wil antwoorden vóór stikstofdebat

Caroline heeft de staatssecretaris verzocht de vragen vóór 4 december te beantwoorden, wanneer het debat over stikstof en natuur op de agenda staat. “Dit gaat niet alleen over dierenwelzijn, maar ook over transparantie en verantwoord omgaan met belastinggeld.”

Vragen van het lid Van der Plas (BBB) aan de staatssecretaris van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur over de slacht van 28 Konikpaarden uit Lauwersmeer

  1. Bent u op de hoogte van het laten slachten van 28 van de 55 Konikpaarden die oorspronkelijk uit de Oostvaardersplassen kwamen en die sinds september werden opgevangen in natuurgebied Lauwersmeer? [1][2]
  2. Hoe kijkt u ernaar dat deze dieren afkomstig zijn uit de Oostvaardersplassen en het niet voor het eerst is dat dieren met welzijnsproblemen moeten worden afgeschoten, of, in dit geval, moeten worden geslacht?
  3. Hoeveel heeft de Oostvaardersplassen de overheid sinds het begin van dit experiment in totaal gekost, gezien het feit dat de Oostvaardersplassen grotendeels is opgezet met overheidsgelden?
  4. Kunt u een overzicht geven van alle bedragen die, al dan niet via Staatsbosbeheer, vanaf het begin aan de Oostvaardersplassen zijn uitgegeven en kunt u dit uitsplitsen naar bedragen voor het natte deel van de Oostvaardersplassen en voor het droge deel van de Oostvaardersplassen (daar waar de grazers rondlopen)? Zo nee, kunt u dan een overzicht geven van het totaalbedrag? 
  5. Kunt u de Kamer een verantwoording van de uitgaven aan de Oostvaardersplassen doen toekomen, dus welk geld Staatsbosbeheer waaraan heeft besteed en wat het resultaat van die bestedingen was? Zo nee, waarom niet?
  6. Kunt u de Kamer vertellen waarom die verantwoording er niet is, indien er geen verantwoording is van de uitgaven door Staatsbosbeheer, en kunt u Staatsbosbeheer alsnog verzoeken om die verantwoording? Zo nee, waarom niet?
  7. Kunt u een overzicht geven van het totale aantal dieren dat sinds het begin is afgeschoten, gestorven, verplaatst en/of geslacht? Kunt u daarbij ook de redenen/oorzaken noemen van het afschieten, sterven, afvoeren en/of slachten van de dieren? Zo nee, waarom niet?
  8. Vindt u de Oostvaardersplassen, het droge deel waar de grazers lopen, een verantwoord natuurproject? Zo ja waarom? Zo nee, waarom niet?
  9. Is het wettelijk toegestaan om drachtige dieren te slachten en wat is er gedaan om uit te sluiten dat merries drachtig waren voordat ze weggebracht werden naar het slachthuis?
  10. Waren er dieren die uit het Lauwersmeer zijn gehaald die bij de slacht alsnog drachtig bleken te zijn? Als er dieren waren die drachtig waren bij de slacht, heeft de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) hier tegen opgetreden? Zo nee, waarom niet?
  11. Waarom is niet geprobeerd om paarden bij professionals te plaatsen die wilde paarden met elkaar en met de mens leren samenleven, gezien het feit dat Staatsbosbeheer in een reactie op vragen van burgers stelt dat de dieren nergens anders konden worden geplaatst en niet geschikt waren om te plaatsen bij particulieren, omdat deze dieren in de ogen van Staatsbosbeheer in een natuurgebied thuishoren en in een kudde moeten leven?
  12. Waarop baseert Staatsbosbeheer zich en waarom vond Staatsbosbeheer deze dieren wel geschikt om te laten slachten, gezien het feit dat Staatsbosbeheer in een reactie op vragen van burgers stelt dat het een stal of weiland niet geschikt vindt voor deze paarden?
  13. Deelt u de mening dat de dieren in de Oostvaardersplassen feitelijk ‘gehouden dieren’ zijn, gezien het feit dat alle dieren daar worden gehouden binnen een omheining en zowel de heckrunderen als de Konikpaarden dieren zijn die door mensen zijn gefokt en daarna losgelaten in natuurgebieden voor begrazing? Zo nee, waarom niet?
  14. Deelt u de mening, indien de dieren in de Oostvaardersplassen ‘gehouden dieren’ zijn, dat Staatsbosbeheer, als eigenaar van de dieren, dan dus ook  moet worden gehouden aan alle regels en eisen met betrekking tot welzijn, verzorging, de Identificatie en Registratieplicht (I&R), en dat de NVWA daarop moet toezien en handhaven waar nodig? Zo nee, waarom niet?
  15. Kunt u deze vragen zo snel mogelijk beantwoorden en indien mogelijk voor het debat Stikstof, NPLG en natuur op 4 december 2024?
bbb_logo_2022

Deel dit artikel

Meer nieuws

nov 29 2024

Alleen beter beleid maakt einde aan onzekerheid PAS-melders

BBB vindt het langer duren van de onzekerheid waarin de PAS-melders en hun gezinnen onverteerbaar. Deze onrechtvaardigheid die al zo lang duurt vanwege ...

nov 29 2024

Brabant nog zeker 12 jaar op slot door stikstofmaatregelen: stilstand en miljardenkosten dreigen

BBB Brabant heeft flink uitgehaald naar het Brabantse provinciebestuur vanwege de stikstofplannen (BOS 2.0). Volgens de partij zet ...

nov 29 2024

Volksbank moet fysieke locaties in de Regio behouden

De BBB heeft in een debat over staatsdeelnemingen haar zorgen geuit over het verdwijnen van bankkantoren van de ...