DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND
DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND
Mona Keijzer: ‘We moeten door roeien en ruiten om woningen te realiseren’
Gepubliceerd op: 25-10-2024
Donderdag heeft Minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, Mona Keijzer (BBB), haar visie op de aanpak van de woningnood uiteengezet tijdens de Begroting Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. In haar toespraak benadrukte ze de ernst van het woningtekort en pleitte ze voor snelle en effectieve actie. Mona Keijzer maakt duidelijk dat het oprichten van een eigen ministerie voor Volkshuisvesting een bijzonder moment is, maar dat de aanleiding, de diepe woningcrisis, allesbehalve positief is. “Iedereen kent wel iemand die wanhopig op zoek is naar een woning en deze niet kan vinden. Dit zijn geen statistieken, maar echte mensen, achter elk cijfer zit een naam.”
Mona Keijzer vertelt hoe ze recent jongeren van de Landelijke Jongerencoalitie Wonen sprak en de wanhoop van dichtbij voelde. “Ze vertelden over allerlei beleidsmaatregelen, maar daarachter schuilt het échte probleem: jonge mensen kunnen geen woning vinden en niet beginnen met hun leven. Toen ik midden twintig was, was dat heel anders.”
De minister liet in het debat duidelijk blijken dat praten, rapporten schrijven en plannen maken niet langer de oplossing kunnen zijn. “We moeten door roeien en ruiten. Wetten, bezwaren en eindeloos overleg moeten wijken voor actie. Het woningtekort is onze eerste prioriteit, samen met migratie. Dat staat onomwonden in het regeerakkoord.” Ze wees op de boosheid en frustratie die ze bij veel Kamerleden terughoorde en noemde dat een positieve ontwikkeling: “Het geeft aan dat we allemaal de urgentie voelen.”
Concrete acties voor de toekomst
Om de woningbouw te versnellen, kondigde Mona Keijzer een aantal concrete maatregelen aan. Een van de belangrijkste is de realisatiebonus. Dit geld is specifiek bedoeld om de daadwerkelijke oplevering van woningen te stimuleren. “Geen mooie woorden meer, maar actie. Het gaat niet om de plannen, maar om elke woning die er bij komt.”
Daarnaast benadrukte Keijzer dat er veel belemmeringen zijn door regelgeving en procedures. Ze kondigde daarom het programma STOER aan: Schrappen Tegenstrijdige en Overbodige Regels. Ze gaf aan dat in bijzondere tijden, zoals deze woningcrisis, er behoefte is aan een bijzondere aanpak. “We moeten zorgen dat regels en procedures niet langer de woningbouw frustreren. Ik wil knopen doorhakken en de bouwketen, corporaties en investeerders mobiliseren om met een frisse blik aan de slag te gaan.”
Een van de voorbeelden die Keijzer aanhaalde, was het succesverhaal van het Veldhuiserhof in Lunteren, waar vrijgekomen stallen werden omgezet in 15 nieuwe woningen. Dit soort initiatieven moeten volgens de minister vaker mogelijk worden, zelfs als dit vraagt om het herzien van wetgeving. “Waarom kunnen we niet op boerenerven meer woningen toevoegen? Waarom mag je wel een mantelzorgwoning in de tuin bouwen voor je moeder, maar niet voor je op zolder wonende dochter?”
Tijd voor actie
Keijzer benadrukt dat de woningnood vraagt om moedige beslissingen en daadkracht. “Er is al veel te lang gepraat. De woningnood is geen ver-van-ons-bed-show, het raakt ons allemaal. Daarom is het tijd om stappen te zetten en te stoppen met dralen. We moeten de woningbouw in Nederland weer in beweging krijgen, en dat doen we niet door regels op regels te stapelen, maar door woningen te realiseren. Elke woning telt.”
Met haar pleidooi voor een “frisse wind” in de bouwsector en minder bureaucratische obstakels, geeft Keijzer een krachtig signaal af: het kabinet is vastberaden om de woningcrisis aan te pakken en daadwerkelijke verandering te realiseren.
BBB zet hiermee een volgende stap in de strijd tegen de woningnood.