Mona Keijzer nummer 2 en kandidaat minister-president BBB

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

Mona Keijzer nummer 2 en kandidaat minister-president BBB

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

Mona Keijzer nummer 2 en kandidaat minister-president BBB

Gepubliceerd op: 01-09-2023

Deventer, 1 september 2023

Nicki Pouw-Verweij, Derk-Jan Eppink (JA21) en Lilian Helder (PVV) sluiten zich per direct aan bij fractie BBB; onderscheiden Luitenant-kolonel Gijs Tuinman beoogd minister van Defensie

Mona Keijzer nummer 2 en kandidaat minister-president BBB

Mona Keijzer (54), voormalig staatssecretaris van Economische Zaken (2017-2021) is de (voorlopige) nummer 2 op de lijst van BBB. Mocht BBB na de verkiezingen op 22 november in een nieuw Kabinet komen én wanneer er een beroep op BBB wordt gedaan om een premier te leveren, zal BBB Keijzer voordragen als kandidaat minister-president. Dat heeft de partij vandaag (vrijdag 1 september) in Deventer bekendgemaakt. Kandidaat-lijsttrekker van BBB is Caroline van der Plas (56), mede-oprichter en huidig fractievoorzitter van BBB in de Tweede Kamer. De Algemene Ledenvergadering van BBB stelt op 23 september de definitieve plekken van alle kandidaten op de lijst vast. 

Behalve de komst van Keijzer naar BBB, maakt de partij vandaag bekend dat JA21-Kamerleden Nicki Pouw-Verweij (32) uit Maarssen, Derk-Jan Eppink (65) uit Den Haag én PVV-Kamerlid Lilian Helder (50) uit Venlo, zich per direct aansluiten bij BBB. BoerBurgerBeweging start hiermee het nieuwe parlementaire jaar (5 september 2023), met 4 zetels in de Tweede Kamer in plaats van 1. Helder, Pouw-Verweij en Eppink staan op de voorlopige kandidatenlijst van BBB op respectievelijk de 5e, 9e en 19e plaats.

De drie Kamerleden van JA21 en PVV gaven eerder deze zomer al aan niet meer voor hun voormalige fracties te zullen terugkeren in de Tweede Kamer. BBB is blij dat hun kennis en expertise (respectievelijk: gezondheidszorg, sociale zaken en werkgelegenheid, onderwijs, financiën, EU-zaken, Justitie & Veiligheid en Binnenlandse Zaken) behouden blijft voor de Tweede Kamer in het algemeen en voor BBB in het bijzonder. 

Gijs Tuinman kandidaat minister van Defensie voor BBB

Ook presenteerde BBB vandaag de 43-jarige Gijs Tuinman als kandidaat-Kamerlid. Zijn voorlopige plek op de concept-kandidatenlijst is nummer 3. 

Tevens is de huidige luitenant-kolonel van de Nederlandse Landmacht, voor BBB kandidaat-minister van Defensie. “Mocht BBB na de verkiezingen in het nieuwe Kabinet komen, en er een beroep op BBB wordt gedaan een minister van Defensie voor te dragen, is Gijs wat ons betreft de perfecte kandidaat”, zegt BBB-voorvrouw Caroline van der Plas. 

Tuinman is woonachtig in Oud-Beijerland (ZH) en is opgegroeid in Limburg. In 2014 werd hij op 35-jarige leeftijd door koning Willem-Alexander tot Ridder geslagen en ontving hij uit handen van de koning de hoogste militaire onderscheiding, de Militaire Willemsorde. Tuinman werd als militair vele malen over de wereld uitgezonden en deed onder andere vijf missies in Afghanistan. In 2009 ontving hij op 29-jarige leeftijd van toenmalig koningin Beatrix de op een na hoogste militaire onderscheiding, de Bronzen Leeuw. 

Andere voorlopige kandidaten

Naast Keijzer, Tuinman, Helder, Pouw-Verweij en Eppink, presenteerde BBB vrijdag nog een aantal kandidaten. Hier blijft het niet bij, want de totale concept-kandidatenlijst bestaat uit 80 kandidaten. Daarin staan 1-2 regionale kandidaten per kiesdistrict. De lijst per kiesdistrict zal steeds uit een maximum van 50 kandidaten bestaan. De totale concept-kandidatenlijst wordt op 8 september naar de leden gestuurd en openbaar gemaakt. De BBB-leden stellen op 23 september tijdens de ALV de kandidatenlijst definitief vast. 


De voorlopige kandidaten, die vrijdag alvast werden gepresenteerd, zijn onder anderen:

 • Henk Vermeer (mede-oprichter BBB en ambtelijk secretaris van de BBB-fractie uit Harderwijk, Gelderland)
 • Cor Pierik (woordvoerder Centraal Bureau voor de Statistiek, natuurbeheerder en rundvee- en schapenhouder uit Genemuiden, Overijssel)
 • Claudia van Zanten (ondernemer en voormalig journaliste uit Amsterdam)
 • Jean Rummenie (gepensioneerd landbouwraad en diplomaat uit Den Haag)
 • Mariska Rikkers (wethouder voor de lokale partij Weststellingwerfs Belang in de Friese gemeente Weststellingwerf en ondernemer in Wolvega)
 • Marieke Wijen-Nass (adjunct officier van Justitie in opleiding uit Gulpen, Limburg)
 • Martin Oostenbrink (woonachtig in Voorburg en werkzaam voor ministerie van Binnenlandse Zaken)
 • Jasper Rekers (IT-specialist en docent/onderzoeker op Hogeschool Saxion, woonachtig in Enschede)
 • Christine Govaert (akkerbouwer en BBB-Statenlid uit Westdorpe in Zeeland)
 • Laurens van Vliet (werkzaam op ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, woonachtig in het Overijsselse Dalfsen)
 • Herma Hemmen ( Senior Adviseur Sociaal Domein, expertise (jeugd)zorg, welzijn en leefbaarheid, en onafhankelijk raadslid in de gemeente Westerwolde, Provincie Groningen) 
 • Jan-Sebastian van Lissum (directeur wijnbeurs Wine Professional uit Amsterdam)
 • Saskia van der Meer-Hartogh (manager bij ministerie van Economische Zaken en Klimaat, uit Meppel, Drenthe)
 • Kees van Vuuren (docent landbouw en maatschappelijk ondernemen op de Hogere Agrarische School in Den Bosch, BBB-Statenlid in Utrecht en woonachtig in Baarn).
bbb_logo_2022

Deel dit artikel

Meer nieuws

jun 19 2024

BBB toegetreden tot centrumrechtse EVP-Fractie

Deze week heeft de EVP-Fractie het formele besluit genomen tot toetreding van de twee verkozen aanstaande Europarlementariërs van ...

jun 17 2024

Oostenrijkse stem vóór Natuurherstelverordening ‘alle perken te buiten’ 

De Europese natuurherstelverordening gaat er toch komen. Maandag stemden de 27 ministers van Milieu uit de EU-lidstaten in ...

jun 17 2024

Wisselingen van de wacht bij BBB-fractie Waterschap Scheldestromen

BBB-fractievoorzitter Tom van der Meer heeft besloten zijn functie bij Waterschap Scheldestromen neer te leggen vanwege gezondheidsredenen. Sinds ...