Stoppen met aanbiedingen vlees in supermarkt, is geen garantie op betere prijs voor boeren

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

Stoppen met aanbiedingen vlees in supermarkt, is geen garantie op betere prijs voor boeren

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

Stoppen met aanbiedingen vlees in supermarkt, is geen garantie op betere prijs voor boeren

Gepubliceerd op: 21-03-2024

BBB vindt de recente beslissing van supermarktketen Jumbo om te stoppen met het aanbieden van kortingen op vlees zorgelijk en reageert kritisch op dit besluit. 

Caroline van der Plas: “Veel mensen denken, of nemen automatisch aan dat de plannen van Jumbo de Nederlandse boeren ten goede zal komen door mogelijk een betere prijs voor hun producten. Die garantie is er helemaal niet. Het is ook volgens BBB van cruciaal belang dat boeren een eerlijke prijs krijgen voor hun harde werk, maar het plan van Jumbo biedt hiervoor geen enkele zekerheid. 

Bovendien zijn we bezorgd over de toegankelijkheid van vlees voor mensen met een krappe portemonnee. Vlees mag geen luxe worden die alleen voor bepaalde groepen mensen betaalbaar is. Voor veel mensen zijn aanbiedingen de enige manier om vlees een keer op tafel te kunnen zetten. Het stopzetten van deze aanbiedingen treft juist deze groep hard”. 

Of boeren een betere prijs krijgen is nog maar zeer de vraag, omdat niet al het vlees bij Jumbo uit Nederland komt. Zo hoeft bewerkt of samengesteld vlees (zoals slavinken, gepaneerde schnitzels, gehakt, braadworst, etc) geen herkomstaanduiding te hebben. Dus: we weten niet waar dit vlees vandaan komt. 

Onbewerkt vlees (bijvoorbeeld biefstuk, kipfilet, karbonade, hamlappen) moet wel een herkomstaanduiding hebben. Op deze pakjes kun je dus zien waar het dier is geboren, opgegroeid en geslacht. Veel van het rundvlees bij Jumbo komt echter niet uit Nederland. Jumbo (en ook andere supermarkten) halen veel rundvlees uit Ierland.

Kortom; de gedachte of aanname dat bij het stoppen met vleesaanbiedingen door supermarkten, de Nederlandse boer per definitie een betere prijs krijgt, klopt niet. Jumbo doet dit voornamelijk om gehoor te geven aan acties van Wakker Dier, een organisatie die wil dat mensen minder of geen vlees eten.

BBB vindt het jammer dat Jumbo met de aankondiging van hun plannen om te stoppen met vleesaanbiedingen, de suggestie wekt dat vlees niet gezond of duurzaam zou zijn. “Je plaatst vlees hiermee in de hoek van bijvoorbeeld tabak”, meent BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas. ”Dit is onterecht. Vlees maakt deel uit van een gezond en gebalanceerd voedingspatroon én in Nederland wordt vlees geproduceerd volgens hoge duurzaamheids- en kwaliteitseisen. 

Motie

Van der Plas wijst er daarnaast op dat BBB in het verleden inderdaad een motie heeft gesteund die de regering vroeg om te onderzoeken hoe er een wettelijke grondslag zou kunnen komen om het stunten met agrarische basisproducten, zoals vlees, tegen te gaan . Deze motie steunde BBB omdat hierin ook werd opgenomen dat de boer beter betaald zou worden. Daarnaast sprak de motie niet over een kiloknaller-verbod, maar werd een Frans voorbeeld aangehaald om niet meer dan 25 procent van de vleesprijs af te doen.

BBB is geen voorstander van het volledig stopzetten van aanbiedingen. BBB gelooft uiteraard dat Nederlandse boeren een eerlijke prijs verdienen voor hun producten. Het besluit van Jumbo gaat hier niet per definitie bij  helpen. 

Ten slotte vindt BBB dat mensen zelf moeten kunnen beslissen wat ze eten. “De supermarkt moet niet gaan bepalen of mensen wel of geen vlees moeten eten. Er liggen genoeg andere producten in de supermarkt voor mensen die geen vlees, of andere dierlijke eiwitten willen eten. Het moet maar eens klaar zijn met al die betutteling in Nederland.” 

bbb_logo_2022

Deel dit artikel

Meer nieuws

apr 23 2024

Stemmen vanuit het buitenland? Registreren kan tot 25 april

Wil je stemmen voor de verkiezingen van het Europees Parlement van 6 juni 2024?Zo kun je stemmen vanuit ...

apr 23 2024

Waterschapssloten en Gemeenschappelijk Landbouw Beleid Brabantse Delta

In april heeft het bestuur van Waterschap Brabantse Delta een voorstelgoedgekeurd waarin het zijn sloten ter beschikking stelt ...

apr 22 2024

‘Wet Betaalbare Huur’ vergroot woonproblematiek

De Wet Betaalbare Huur, die op 1 juli aanstaande zou moeten ingaan, gaat leiden tot onvoldoende betaalbare huurwoningen ...