Trustfonds van Russisch geld voor de wederopbouw van Oekraïne

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

Trustfonds van Russisch geld voor de wederopbouw van Oekraïne

Gepubliceerd op: 28-02-2022

Persbericht Groep Omtzigt en BoerBurgerBeweging

Omtzigt en BBB over een trustfonds van Russisch geld voor de wederopbouw van Oekraïne

Rusland heeft met haar illegale invasie het internationaal recht geschonden en berokkent nu enorme schade aan Oekraïne en haar bevolking. Wat betreft Kamerleden Pieter Omtzigt en Caroline van der Plas (BoerBurgerBeweging) moet deze rekening niet op de mat van Europeanen, Oekraïners of normale Russen vallen. Zij willen dat een internationaal trustfonds de bevroren bezittingen van de Russische staat en olichargen door Poetin bundelt voor de wederopbouw van Oekraïne.

In verscheidene onderzoeken toont de Groene Amsterdammer aan dat er in Nederland veel geld van de oligarchen rond Poetin aanwezig is. Dit geldt ook voor andere internationale financiële knooppunten. In de breed gesteunde motie Van der Plas (35925-V-75) van 3 februari 2022 is het kabinet al gevraagd de omvang van deze bezittingen in kaart te brengen. In het Oekraïnedebat van 28 februari kwamen diverse partijen daar op terug en wilden net als Omtzigt en BBB weten, wat de status is van deze motie.

Pieter Omtzigt en Caroline van der Plas willen dat de Nederlandse regering internationaal het initiatief neemt om, na bevriezing, deze gelden in een fonds te plaatsen. Het geld in het trustfonds is dan beschikbaar als Rusland en rechtspersonen aansprakelijk blijken te zijn voor deze aanval, om de grote schade voor Oekraïne te herstellen.

Op deze wijze draaien de Russische staat en olichargen op voor de schade die zij zelf hebben aangebracht in Oekraïne en daarbuiten.

bbb_logo_2022

Deel dit artikel

Meer nieuws

dec 2 2022

Alle ballen op BBB!

BBB maakt kerst 2022 onvergetelijk! Nog enkele weken en dan vieren we samen het kerstfeest. 2022 was een ...

nov 30 2022

Regio verdient meer aandacht bij OV, spoor en wegen!

Maandag 28 november was het debat over het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT). Het MIRT gaat over ...

nov 25 2022

Geen stap verder met stikstofplannen

Kamerbrief Toekomst Landbouw Water en Bodem sturend Voortgang integrale aanpak landelijk gebied en opvolging uitspraak Raad van State ...