Geen miljoenen naar wensnatuur!

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

Geen miljoenen naar wensnatuur!

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

Geen miljoenen naar wensnatuur!

Gepubliceerd op: 24-12-2020

(Door BBB kandidaat-Kamerlid Wim Jaspers)

“BBB trekt niet aan een dood Konikpaard. We werken niet met wensnatuur, maar stellen reële natuurdoelen. Miljoenen euro’s stoppen in kansloze projecten is verleden tijd.”

Dit staat te lezen in ons verkiezingsprogramma. En niet zomaar: De introductie van de wolf in Nederland alleen al gaat ons als maatschappij veel geld kosten. Nemen we dit als maatschappij voor lief, of zetten we onze middelen liever in voor andere projecten o.a. in de zorg voor een gezonde samenleving? De wolf brengt nu al grote schade toe aan de Nederlandse maatschappij.

De feiten:
In 2015 waren er 4 meldingen van schade, in 2020 is het aantal opgelopen naar 75 gevallen met schade.
Het aantal gedode dieren door de wolf was in 2015, 8 en in 2020 maar liefst 252.
Het uitgekeerde schade bedrag was in 2015 € 1.515 en in 2020 al € 45.885,56.

Voor alle duidelijkheid: dit is ALLEEN de directe schade die de wolf toebrengt, zoals het doden van landbouwhuisdieren. Een handjevol wolven brengt de schade in Nederland voor het jaar 2020 dus op bijna € 50.000!

Dan zijn nog niet eens meegerekend de ambtelijke uren die ingezet worden om deze schades te berekenen en uit te betalen. En ook niet alle uren die er zijn gestoken in alle oeverloze discussies en overlegstructuren die men nodig vindt, om de wolf in Nederland terug te laten keren.

Eigenaren van landbouwhuisdieren zijn verplicht om hun dieren te beschermen tegen de wolf. De kosten die zij hiervoor moeten maken, komen voor eigen rekening. Boeren én burgers draaien dus op voor de wensnatuur van een kleine groep mensen. Dit kan en mag niet de bedoeling zijn van het herintroduceren van de wolf.

Als ons wordt opgelegd dat de wolf terugkomt in Nederland dan moeten de ondernemers, die hier de dupe van zijn, vrijgesteld worden van de extra kosten die zij moeten maken in hun bedrijfsvoering. Let wel: dit gaat in de miljoenen lopen. BBB huilt niet mee met de wolven in het bos. BBB vindt niet dat we dit de maatschappij kunnen aandoen. Miljoenen steken in wensnatuur, is onverkwikkelijk. Dit geld moet gaan naar zorg, hulpverlening en onderwijs, die structureel kampen met geldtekort.

Kiezen we in Nederland voor de geld- en schapenverslindende wolf? Of kiezen we voor zorg, onderwijs en hulpverlening? Wat wilt u? Op #17maart2021 heeft ú de keuze…. Op 18 maart is het te laat.

Lees ons verkiezingsprogramma hier

bbb_logo_2022

Deel dit artikel

Meer nieuws

apr 18 2024

Eerste Kamer stemt voor Wet om gaswinning in Groningen te stoppen

Op 16 april heeft de BBB in de Eerste Kamer ingestemd met het wetsvoorstel om de gaswinning in ...

apr 15 2024

BBB-kamerlid Henk Vermeer bij OP1 over Klimaatdebat: “Wie rood staat, kan niet groen doen”

De Europese rechter stelt klimaatactivisten in het gelijk. “Dit gaat grote gevolgen hebben, daar maken wij ons ernstige ...

apr 14 2024

BBB wil duidelijkheid over opschorten derogatie van Adema en wil in gesprek met Eurocommissaris Virginijus Sinkevičius

BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas heeft vragen gesteld over de mestderogatie en de inzet van Nederland in Brussel ...