Gert van Dellen uit Lutjegast op kandidatenlijst BBB om Groningen een stem te geven in Den Haag

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

Gert van Dellen uit Lutjegast op kandidatenlijst BBB om Groningen een stem te geven in Den Haag

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

Gert van Dellen uit Lutjegast op kandidatenlijst BBB om Groningen een stem te geven in Den Haag

Gepubliceerd op: 24-12-2020

Gert van Dellen (44) uit Lutjegast is sinds deze week kandidaat-Kamerlid bij politieke partij BoerBurgerBeweging (BBB). Van Dellen staat op de 24e plaats op de kandidatenlijst en wil met zijn kandidaatstelling de provincie Groningen een stem geven bij de plattelandspartij en straks ook in Den Haag.

BBB is de eerste plattelandspartij in Nederland en wil het lokale geluid laten doorklinken in de landelijke politiek. Op 17 maart 2021 doet de partij mee met de Tweede Kamerverkiezingen. Alle kandidaten komen uit de regio’s in Nederland, in tegenstelling tot andere politieke partijen, waar vooral de grotere steden zijn vertegenwoordigd op de kandidatenlijsten.

Gert van Dellen is een van de 12 burgers op de lijst van BBB, die in totaal 26 kandidaten telt. “De partij heet BoerBurgerBeweging. Ik vind het belangrijk dat er tussen de boeren op de kandidatenlijst ook een evenwichtige verdeling is van burgers”, motiveert Van Dellen zijn komst als kandidaat-Kamerlid. De inwoner van Lutjegast werkt in de bouw als calculator/tekenaar.

Leefbaarheid

Gert van Dellen sloot zich aan bij BBB omdat deze partij zich net als hij zich grote zorgen maakt over de leefbaarheid op het platteland. “Ook in mijn omgeving zie je dat kleinere kernen leeglopen. Scholen verdwijnen, supermarkten verdwijnen, sociale voorzieningen verdwijnen. Mensen verhuizen naar plaatsen dichtbij de stad en de kleine kernen dreigen spookdorpen te worden. In Lutjegast heb je bijvoorbeeld nog één Warme Bakker. Deze is nog maar twee dagen per week open.”

Aardbevingsschade

Hoewel zijn regio niet direct in het aardbevingsgebied zit, wil Van Dellen binnen BBB ook strijden voor compensatie en oplossingen voor Groningers die slachtoffer zijn geworden van aardbevingsschade door gasboringen door de NAM. “Al jaren is het een smurrie van bureaucratie, maar oplossingen en vergoedingen zijn er nog steeds niet. Als dit in Amsterdam zou zijn geweest, had Den Haag het al lang opgelost. Het zou ondenkbaar zijn dat Amsterdammers op deze manier zouden worden behandeld. Het platteland telt voor de Haagse politici kennelijk niet genoeg mee. Ze denken: ‘Ach, die paar Groningers in het achterland kunnen wel even wachten’. Dát is precies de ergernis die plattelandsbewoners ervaren met de Haagse politiek. Ze voelen zich niet gehoord en niet vertegenwoordigd. Bij BBB komt daar verandering in”, aldus Van Dellen.

Zonneparken

De Lutjegaster is ook bezorgd over het verdwijnen van boeren op het platteland en wil met BBB ervoor zorgen dat de toekomst van agrarische sector en daarmee de leefbaarheid op het platteland behouden blijft. “Het platteland wordt door Den Haag vooral gezien als een plek waar zonneparken, industrieterreinen, distributiecentra en datacenters kunnen worden neergezet. Groen wordt ingeruild voor grijs. Gas wordt ingeruild voor glas. Ook in Groningen zie je de groene ruimte steeds grijzer worden. Dit is ook niet goed voor de mensen die in de stad wonen. De groene ruimte met schone lucht, rust en natuur waar stedelingen graag recreëren en in contact komen met het plattelandsleven, wordt steeds schaarser.”

BBB richt zich volgens Van Dellen zeker niet alleen op boeren. “We richten ons op de miljoenen mensen die in de regio’s wonen en net als wij ook vinden dat het platteland, ons cultuurlandschap, met al zijn unieke kenmerken, folklore en tradities behouden moet blijven. Een platteland met alle voorzieningen, zodat mensen er niet vertrekken, maar er naar toe trekken.”

bbb_logo_2022

Deel dit artikel

Meer nieuws

jun 19 2024

BBB toegetreden tot centrumrechtse EVP-Fractie

Deze week heeft de EVP-Fractie het formele besluit genomen tot toetreding van de twee verkozen aanstaande Europarlementariërs van ...

jun 17 2024

Oostenrijkse stem vóór Natuurherstelverordening ‘alle perken te buiten’ 

De Europese natuurherstelverordening gaat er toch komen. Maandag stemden de 27 ministers van Milieu uit de EU-lidstaten in ...

jun 17 2024

Wisselingen van de wacht bij BBB-fractie Waterschap Scheldestromen

BBB-fractievoorzitter Tom van der Meer heeft besloten zijn functie bij Waterschap Scheldestromen neer te leggen vanwege gezondheidsredenen. Sinds ...