Nationale Herdenking 15 augustus 1945

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

Nationale Herdenking 15 augustus 1945

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

Nationale Herdenking 15 augustus 1945

Gepubliceerd op: 15-08-2022

Het is vandaag 77 jaar geleden dat Japan zich in 1945 overgaf aan de geallieerden. Daarmee kwam de Tweede Wereldoorlog voor Nederland ook eindelijk ten einde.

Voor vreugde was echter geen ruimte, aangezien 25.000 landgenoten de dood vonden in de beruchte Jappenkampen. Het bleek ook het begin van verder conflict, zowel tussen Nederland en het snel hierna onafhankelijk verklaarde Indonesië en de bewoners van de Indonesische archipel onderling. Zo was de capitulatie ook het startschot voor de Bersiap, een periode van ongekend geweld tegen Indische-Nederlanders, Chinezen, Molukkers en andere groepen.

Tot op de dag van vandaag laat de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië diepe wonden na in de Nederlandse samenleving. Het immense verdriet van de duizenden vermoorde Nederlanders, maar ook de lange weg van Nederlanders en anderen voor wie geen thuis meer was in het nieuwe Indonesië en met veel moeite een plek in de Nederlandse samenleving verkregen.

BBB staat vandaag stil bij de slachtoffers die vielen bij het dappere verzet tegen de Japanse invasie, de doden onder het Japanse bewind en hen die ook na de capitulatie nog een lijdensweg door zouden maken. Fractievoorzitter Caroline van der Plas was gisteren aanwezig bij de herdenking in de Staten-Generaal, zij verkoos deze kleinschalige indrukwekkende herdenking boven de nationale herdenking vandaag vanwege recente bedreigingen.


Er zijn een reeks verhalen verzameld die je binnen een minuut kunt lezen. Want het is al te lang stil geweest. Sta een minuut stil bij 15 augustus1945: het einde van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië.

1 minuut stilstaan, dat hoeft niet door te zwijgen. In 1 minuut kun je praten, uitleggen, luisteren, nadenken, discussiëren en samenkomen.Bekijk alle verhalen op de website:

https://15augustus1945.nl/1-minuut-stilstaan/

Indieherenking 2016. Foto: Ilvy Njiokiktjien
bbb_logo_2022

Deel dit artikel

Meer nieuws

nov 28 2023

Steeds meer BBBondgenoten

BBB is zeer verheugd dat er zich continu lokale politieke partijen aanmelden die BBBondgenoot willen worden. BBB deed ...

nov 22 2023

Van nieuwkomer tot stabiele factor in de Nederlandse politiek

"Na een spannende verkiezingscampagne, waarin enorm veel werk is verzet door al onze vrijwilligers en medewerkers, zijn we ...

nov 20 2023

Spontane actie uit boerenachterban ‘Rij mee met BBB’

Het initiatief komt van een boer uit het Groningse Garsthuizen en zijn oproep voor de publieksvriendelijke campagne actie ...