NOABERSCHAP – Sociaal beleid

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

NOABERSCHAP – Sociaal beleid

Gepubliceerd op: 11-03-2021

Noaberschap is de kern van BBB. Noaberschap spitst zich toe op het “omkijken naar elkaar”, “zorg voor elkaar”, de verbinding binnen families, buren, straten, gemeenschappen, verenigingen, dorpen, steden. Je doet het met elkaar.
 
Maar daar is wel een stevige basis voor nodig. Je kunt immers niet delen, als je niets te geven hebt. Een gezonde levenshouding. Die begint bij jezelf. Je bent verantwoordelijk voor jezelf: dat je je studie afrondt, keuzes maakt voor beroep of bedrijf, zorgt voor je eigen vitaliteit, dat je de kansen pakt die langskomen. En natuurlijk sta je niet alleen. De overheid faciliteert: zorgt voor goed onderwijs, een leefbare omgeving, stevige gezondheidszorg, een sociaal vangnet.
 
Nog belangrijker dan de overheid is jouw directe omgeving: op wie kun je terugvallen als het even tegenzit, de bekende schouder? Op het platteland is noaberschap vanzelfsprekend, wordt deze schouder ongevraagd aangeboden. Er zijn niet altijd veel woorden voor nodig. Die onzichtbare zorg is uniek. Er zijn geen grote organisaties voor nodig, het zit in de genen van mensen om elkaar te helpen. Sociale veiligheid.
 
Door tradities wordt de sociale cohesie nog meer versterkt. Het bouwen aan een paasvuur is een sociale gebeurtenis met ongekende kracht. En de vlam dooft niet als het paasvuur geblust is, sterker, de vlam blijft branden! Zaadjes worden gepoot om met vereende kracht te oogsten.
 
BBB verbindt zich met het platteland, het platteland verbindt zich met BBB, zoveel is nu al duidelijk. Het nemen van eigen verantwoordelijkheid waarbij de verantwoordelijkheid voor elkaar onlosmakelijk is verbonden.
 
Deurdonderen is ook zo’n prachtig woord dat geen vertaling nodig heeft, maar een gevoel weergeeft. Niet bij de pakken neer gaan zitten, maak er wat van. Breng jezelf, je buurt, je vereniging verder. Bundel de krachten. BBB is ook aan het “deurdonderen”. Wij geven het platteland een stem; koesteren het platteland met daarin de gemeenschap en de boer als waardevolle spelers. En noaberschap.
 
BBB maakt duidelijke keuzes, kiest u op 17 maart voor BBB? Op 18 maart is het te laat.
bbb_logo_2022

Deel dit artikel

Meer nieuws

dec 2 2022

Alle ballen op BBB!

BBB maakt kerst 2022 onvergetelijk! Nog enkele weken en dan vieren we samen het kerstfeest. 2022 was een ...

nov 30 2022

Regio verdient meer aandacht bij OV, spoor en wegen!

Maandag 28 november was het debat over het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT). Het MIRT gaat over ...

nov 25 2022

Geen stap verder met stikstofplannen

Kamerbrief Toekomst Landbouw Water en Bodem sturend Voortgang integrale aanpak landelijk gebied en opvolging uitspraak Raad van State ...