NPO verwijdert logo’s (en contact met publiek)

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

NPO verwijdert logo’s (en contact met publiek)

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

NPO verwijdert logo’s (en contact met publiek)

Gepubliceerd op: 22-10-2020

Donderdag 15 oktober maakte NOS, als onderdeel van de koepelorganisatie Nederlandse Publieke Omroep (NPO), bekend de logo’s van haar bussen te verwijderen. Toenemende agressie maakt het werk op locatie en onderweg onmogelijk. Een spijtig besluit, waarmee wordt gezwicht voor terreur en geweld. De reacties waren unaniem: dit zou in Nederland, een land met persvrijheid, niet mogen gebeuren. Tot zover zijn alle meningen eensgezind.

Nog geen week later toont Schooltv van NTR, eveneens een onderdeel van de NPO, onverschrokken een korte animatiefilm waarin de stikstofproblematiek zonder omhaal in de schoenen van de Nederlandse veehouderij wordt geschoven: ‘De meeste slechte stikstof in Nederland wordt veroorzaakt door de uitlaatgassen van onze veestapel.’ (https://schooltv.nl/video/clipphanger-wat-is-stikstof/). De ongenuanceerde video maakt een storm van verontwaardiging los, maar wordt afgewimpeld met de mededeling dat de video is gebaseerd op ‘gedegen onderzoek’. Zo worden schoolkinderen al op jonge leeftijd geframed.

Vooropgesteld: agressie jegens journalisten is uit den boze, altijd. Het is anderzijds opvallend hoe weinig zelfreflectie onderdelen van NPO tonen en zichzelf onvoldoende de vraag stelt hoe de afkeuring van het publiek is te verklaren. Het antwoord hierop komt niet veel verder dan toenemende spanning als gevolg van strengere coronamaatregelen en dientengevolge onzekerheid over de toekomst.

Volgens BoerBurgerBeweging (BBB) ligt de problematiek dieper en is de afwijzende opstelling een gevolg van het langdurig negeren van echte problemen die burgers in het dagelijkse leven ondervinden. Mainstream journalisten, waaronder die van de NOS, zijn gefocust op extremiteiten. Ze willen scoren, snel een shot maken en zijn in no time weer vertrokken, op jacht naar een volgend sensatie item. De stikstof animatie van SchoolTV is hiervan een afspiegeling. Een complexe materie wordt in 1.27 minuten versimpeld en geframed: koeien zijn slecht voor het milieu en je kunt beter geen vlees eten.

Afwijkingen worden opgeblazen of uit hun verband gehaald. Echte interesse, echte verdieping ontbreekt; niet zelden geblokkeerd door vooringenomen standpunten. Feitelijke kennis van de materie ontbreekt. Vooral het platteland, buiten de vier grote steden, waar pakweg negen miljoen mensen wonen en werken herkennen zich niet in de Randstedelijke framing, die buiten de journalistiek zich ook veelvuldig in het onderwijs manifesteert.

Uit het BBB-verkiezingsprogramma: Pijler 7 – Gezond Onderwijs: ‘Op de opleidingen voor Journalistiek wordt landbouw, visserij en platteland een verplicht vak.’

bbb_logo_2022

Deel dit artikel

Meer nieuws

apr 9 2024

Stemverklaring BBB over Wet verhoging minimumloon

Op dinsdag 2 april heeft BBB in de Tweede Kamer tégen de ‘Wet verhoging minimumloon’ gestemd. Ook de BBB-fractie in ...

apr 3 2024

BBB stemt voor snelle sluiting gaskraan Groningen

De BBB-fractie gaat zoals beloofd de gaswinning in Groningen per direct stoppen. De fractie vindt het belangrijk dat ...

mrt 30 2024

BBB trekt motie ‘zekerheid bieden in sector: referentieperiode diertelling vóór 1 januari 2024’ in 

BBB trekt de motie “de sector zekerheid bieden door toe te zeggen dat de referentieperiode van een eventuele diertelling vóór ...