Onnodige verwarring over deelname BBB aan Tweede Kamerverkiezingen na lijst Kiesraad

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

Onnodige verwarring over deelname BBB aan Tweede Kamerverkiezingen na lijst Kiesraad

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

Onnodige verwarring over deelname BBB aan Tweede Kamerverkiezingen na lijst Kiesraad

Gepubliceerd op: 30-12-2020

Wij doen gewoon mee en staan al sinds 2019 bij Kiesraad geregistreerd’

Nadat de Kiesraad vanochtend een lijst van nieuwe partijen publiceerde en de media, waaronder NOS meldden dat er 26 nieuwe partijnamen zijn geregistreerd, is er verwarring ontstaan over de deelname van de BoerBurgerBeweging (BBB) aan de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. BBB staat niet in de lijst met ‘nieuwe partijen’, omdat BBB al in 2019 werd geregistreerd. BBB staat dus wel degelijk bij de Kiesraad ingeschreven en doet mee aan de verkiezingen op 17 maart 2021.

„Het komt verwarrend over omdat de media ervan uit zijn gegaan dat de namen die de Kiesraad publiceerde alle nieuwe namen zijn. Dit klopt niet, want al eerder registreerden nieuwe partijen zich, waaronder BBB. Het is een kwestie van loos alarm,” zegt BBB-lijsttrekker Caroline van der Plas uit Deventer over de ontstane verwarring. Zij schept direct duidelijkheid. ‘We doen gewoon mee. Mensen op het platteland hoeven zich geen zorgen te maken dat ze na 17 maart 2021 niet zijn vertegenwoordigd in Den Haag.’

In 2018 startte BBB met de oprichting en organisatie van de partij. Vanaf toen is het pad naar de Tweede Kamerverkiezingen al uitgestippeld. Dit leidde in 2019 tot de officiële oprichting van onze vereniging en de registratie bij de Kiesraad. Zie ook dit bericht van de Kiesraad in 2019: https://www.kiesraad.nl/actueel/nieuws/2019/12/10/kiesraad-registreert-partij-18plus-en-bbb-voor-tweede-kamerverkiezing).

Voor de media, waaronder NOS en de Kiesraad betekent dit dat we niet bij de nieuwe partijen horen maar bij gevestigde partijen. ‘Als je naar alle geregistreerde partijen kijkt, staan we daar gewoon tussen’, reageert Van der Plas eenduidig.

Volgens de Kiesraad betekent registratie van een naam overigens niet automatisch dat een partij ook deelneemt aan de verkiezingen. Daarvoor moeten de partijen nog ondersteuningsverklaringen, kandidatenlijsten en andere documenten inleveren. Dat kan nog tot 1 februari. BBB start deze procedure op 4 januari en zal uiterlijk 1 februari alle benodigde documenten hebben aangeleverd bij de Kiesraad. Het verkiezingsprogramma is al in juli 2020 gepubliceerd. Ook de kandidaten zijn te vinden op de website. BBB heeft tot nu toe 26 kandidaten op de lijst staan.

bbb_logo_2022

Deel dit artikel

Meer nieuws

Stempotloden

sep 15 2023

Stemmen vanuit het buitenland? Registreren kan tot 11 oktober

Ook al lijkt het niet zo, ook Nederlanders die in het buitenland wonen hebben te maken met de ...

sep 12 2023

Nieuw onderzoek bevestigt: Piekbelastersbeleid is zinloos!

Uit nieuw onderzoek van de Universiteit van Amsterdam naar de concentratie van ammoniak in de lucht en het ...

sep 8 2023

Kandidatenlijst en Verkiezingsprogramma BBB

Concept-Kandidatenlijst Kandidaat-lijsttrekker van BBB is Caroline van der Plas (56), mede-oprichter en huidig fractievoorzitter van BBB in de ...