Veel gestelde vragen over de ondersteuningsverklaringen voor BBB

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

Veel gestelde vragen over de ondersteuningsverklaringen voor BBB

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

Veel gestelde vragen over de ondersteuningsverklaringen voor BBB

Gepubliceerd op: 11-01-2021

BBB (BoerBurgerBeweging) is vorige week begonnen met het ophalen van de benodigde 580 steunverklaringen voor deelname van BBB aan de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart 2021. Aan onze oproep wordt massaal gehoor gegeven en overal in Nederland zijn mensen momenteel voor BBB op pad om in alle 19 kieskringen minimaal 30 steunverklaringen (en op Bonaire 10) te krijgen. We liggen daarmee goed op koers voor deelname aan de Kamerverkiezingen op 17 maart in alle kieskringen. Het doet ons goed om te zien dat zoveel mensen willen dat BBB mee gaat doen aan de verkiezingen.

Een aantal mensen heeft nog vragen over de precieze werkwijze. Daarom hier onder de veelgestelde vragen én antwoorden:


Hoe kan ik een steunverklaring indienen?

Hoe je BBB kunt helpen met het geven van een steunverklaring vind je hier: https://oud.boerburgerbeweging.nl/help-bbb-de-tweede-kamer-in/

Waarom zijn er steunverklaringen nodig?

De Kiesraad stelt dit verplicht. Zonder steunverklaringen kun je niet meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen.

Wat is een kieskring?

Een kieskring is een door de overheid bepaalde regio, waar één of meerdere gemeenten in zijn opgenomen. Een kieskring is ook niet altijd een hele provincie; het kan ook een deel van een provincie zijn. Gelderland, Zuid-Holland en Brabant bijvoorbeeld bestaan uit meerdere kieskringen. De gemeenten Amsterdam, Rotterdam en Den Haag zijn daarnaast aparte kieskringen. Alle kieskringen vind je hier: https://www.parlement.com/id/vh8lnhrp1wzz/kieskringen

Moet je per se in alle kieskringen 30 steunverklaringen hebben?

Je moet wel 30 steunverklaringen hebben per kieskring, maar niet per se in alle kieskringen. BBB wil echter in heel Nederland op de stemformulieren staan en dus in heel Nederland meedoen. Als we in alle 20 kieskringen 30 steunverklaringen hebben, dan lukt dat ook. Haal je ze niet in alle 20 kieskringen, dan doe je alleen mee in de kieskringen waar je wel 30 steunverklaringen hebt opgehaald.

Moet je in elke gemeente in Nederland een steunverklaring hebben?

Nee. Het gaat erom dat je in elk kieskring in totaal 30 handtekeningen ophaalt en die ondertekent in aanwezigheid van een ambtenaar in jouw gemeentehuis. Je hoeft dus niet in ELKE gemeente in een kieskring een steunverklaring te hebben. Dit kunnen bij wijze van spreken ook meerdere steunverklaringen zijn in één gemeente. Waar het om gaat is dat er in één kieskring 30 steunverklaringen komen.

Mogen er meerdere mensen uit mijn familie een steunverklaring tekenen?

Ja, iedereen van 18 jaar en ouder mag een steunverklaring ondertekenen. ECHTER: er geldt EEN steunverklaring per persoon. Eén steunverklaring mag dus niet door meerdere personen worden getekend.

Mag ik als persoon ook meerdere steunverklaringen indienen?

Nee. Per persoon geldt één steunverklaring.

Mag ik het steunverklaringsformulier thuis al ondertekenen?

Nee. Je mag wel alvast je naam en datum invullen. Je handtekening zetten moet je pas doen in aanwezigheid van de ambtenaar op het gemeentehuis. Dit is omdat de Kiesraad wil waken voor fraudegevoeligheid.

Waarom kan dit allemaal niet online?

Vanwege dezelfde reden als hierboven. Dit zou fraude in de hand kunnen werken. Bovendien moet je het formulier door een gemeenteambtenaar laten ondertekenen.

Wanneer moeten de steunverklaringen bij BBB binnen zijn?

Zo snel mogelijk. Wij moeten op 1 februari de steunverklaringen inleveren bij de Kiesraad. Wij willen echter zo snel mogelijk alle steunverklaringen binnen hebben, omdat we dan nog tijd hebben om alles te checken op eventuele fouten en mensen eventueel opnieuw vragen een juiste steunverklaring bij ons in te dienen.

Kan ik ook nog op 31 januari of kort daarvoor een steunverklaring indienen?

Formeel kan dat, maar dat vinden wij niet wenselijk. Zie ook bovenstaand antwoord.

Waarom moet ik een afspraak maken bij de gemeente?

Normaal gesproken zou dat niet hoeven, maar vanwege de Covid-maatregelen kun je niet zomaar meer bij een gemeentehuis binnenlopen. Een afspraak maken bij een gemeente is tegenwoordig overal nodig.

Mogen gemeenten leges rekenen voor het ondertekenen van een steunverklaring?

NEE. Het ophalen van steunverklaringen moeten gemeenten zonder obstakels (zoals leges rekenen of afspraken pas op een laat tijdstip of late datum inplannen) faciliteren. Het rekenen van leges of andere obstakels opleggen zijn verboden omdat dit anders het democratische proces zou blokkeren.

Ik heb een steunverklaring gereed. Wat nu?

U moet ervoor zorgen dat deze verklaring zo snel mogelijk bij BBB terecht komt.

Mag ik voor meerdere partijen een steunverklaring inleveren?

Nee. U mag maar voor 1 partij een steunverklaring inleveren.

Kan ik mijn steunverklaring ook zelf opsturen naar de Kiesraad?

Nee. Uw steunverklaring moet ingeleverd worden bij BBB. Wij moeten dit hele pakket in één keer op 1 februari inleveren bij de Kiesraad.

Hoe komt de steunverklaring bij BBB?

Wij hebben daarvoor kringhoofden benoemd. Elk kieskring heeft een kringhoofd. Uw steunverklaring kan u bij dit kringhoofd inleveren. Dit kan persoonlijk, maar u kunt de steunverklaring ook per post naar hem/haar opsturen.

Waarom zijn er kringhoofden?

Hiermee verdelen wij het werk over meerdere mensen en een kringhoofd houdt bij hoeveel steunverklaringen er in zijn/haar kieskring zijn ingeleverd. Zo kunnen wij sneller zien in welke kieskringen al genoeg steunverklaringen zijn en in welke kieskringen niet. Daarop kunnen wij dan actie ondernemen om nog meer mensen in een bepaald kieskring in te zetten.

Waar vind ik de gegevens van de kringhoofden?

De gegevens zijn via deze link te vinden: https://oud.boerburgerbeweging.nl/help-bbb-de-tweede-kamer-in/. Daar staan ook de mailadressen, postadressen en telefoonnummers van de kringhoofden.

Moet het opsturen van de steunverklaring per se via het kringhoofd?

Niet per se. U mag het ook rechtstreeks opsturen naar BBB, per adres:

BBB BoerBurgerBeweging
Zuid-Linschoterzandweg 41
3425 EM Snelrewaard

Meld dit dan aub wel bij het kringhoofd, dan heeft hij/zij een beeld van het aantal opgehaalde steunverklaringen.

Heeft u meer vragen? Neem dan contact op met Henk Vermeer, via [email protected] of met Jan Brok via [email protected]

bbb_logo_2022

Deel dit artikel

Meer nieuws

jul 17 2024

BBB Utrecht: Afschieten van probleemwolf is enige oplossing

Met grote bezorgdheid hebben wij kennisgenomen van het schokkende incident van gisteren, 16 juli 2024, waarbij een kind ...

jul 16 2024

BBB-delegatie start in het Europees Parlement

De delegatie van BBB is vandaag officieel gestart in het Europees Parlement. Bij de Europese verkiezingen van 6 ...

jul 13 2024

BBB Zeeland: Guus Baert geïnstalleerd als lid van Provinciale Staten

Tijdens de Statenvergadering 5 juli j.l. is Guus Baert officieel geïnstalleerd als lid van de Provinciale Staten. Guus ...