BBB wil stop op mega-zonneparken, distributiecentra en datacenters

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

BBB wil stop op mega-zonneparken, distributiecentra en datacenters

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

BBB wil stop op mega-zonneparken, distributiecentra en datacenters

Gepubliceerd op: 09-01-2021

BBB (BoerBurgerBeweging) wil dat er een stop komt op de bouw van mega-zonneparken in de groene ruimte en de bouw van enorme distributiecentra en energieslurpende datacenters op het platteland. Het landschap en de biodiversiteit op het platteland worden op dit moment in rap tempo vernietigd door de verdozing van het landschap en de aanleg van mega-zonneparken.

“Wie wil er straks nog wonen, fietsen, wandelen of vakantie vieren in een omgeving dat vol staat met zonneparken en blokkendozen? Als dit beleid, aangejaagd door de stikstof- en klimaatmaatregelen die Den Haag over ons land uitstort, is het antwoord simpel: Niemand”, vreest BBB-lijsttrekker Caroline van der Plas. “Mensen rijden straks net zo makkelijk via de A1 naar Duitsland, of de A2 of A16 naar België”, om te recreëren of te wonen in de groene ruimte. Dit is slecht voor de leefbaarheid in onze regio’s en slecht voor de lokale economie.”

De leefbaarheid van het platteland staat volgens BBB ernstig onder druk nu de blokkendozen en mega-zonneparken als paddenstoelen uit de grond schieten. “Terwijl in Nederland, volgens adviesbureau Deloitte, 892 vierkante kilometer daken beschikbaar zijn voor zonnepanelen, is slechts 35,7 vierkante kilometer daarvan gebruikt. Intussen wordt de groene ruimte op het platteland volgeplempt met mega-zonneparken. Volstrekt onnodig”, stelt Van der Plas. Nederland heeft , behalve honderden vierkante kilometers daken die leeg liggen, ook nog ruim 5000 kilometer snelweg. “Daar is op vangrails en op geluidswallen voldoende ruimte om zonnepanelen aan te leggen.”

Noodklok

BBB luidt de noodklok naar aanleiding van de cijfers van het CBS, die deze week lieten zien dat steeds meer mensen uit de stad naar het platteland trekken vanwege het landschap, de rust, de ruimte, de schone lucht en de boerennatuur. Vooral in deze coronatijd vluchten veel stedelingen naar groene ruimte van het platteland. Juist daarom moet het platteland volgens BBB leefbaar en aantrekkelijk gehouden worden, ook voor de nieuwe bewoners. “Nieuw leven en nieuwe inwoners op het platteland betekenen een sterkere plattelandseconomie, meer werkgelegenheid, meer toerisme, betere voorzieningen, betere openbaar vervoersverbindingen, terugkeer van bibliotheken, nieuwe impulsen voor de voetbalclub of de carnavals- en toneelvereniging, nog meer sociale binding, een bloeiende horeca, meer buurtwinkels, betere zorgvoorzieningen en terugkeer van politieposten. Kortom: meer leefbaarheid, meer noaberschap en meer veiligheid. Alles wat Nederland nodig heeft en waar vooral mensen uit de stad naar snakken”, aldus de BBB-lijsttrekker.

Grijze woestijn

Het huidige politieke beleid moet volgens BBB dan ook op de schop. “Gezond verstand dient te regeren. Politiek Den Haag heeft bepaald dat groen moet worden ingeruild voor grijs. Hierdoor begint het platteland steeds meer te lijken op een grijze woestijn met zonneparken tot zover het oog reikt en distributiecentra en enorme datacenters waar niks meer leeft en groeit”, zegt Van der Plas.

Nederland telt inmiddels van dit soort 189 datacenters die volgens de Dutch Data Center Association (DDCA) al 378.000 vierkante meter van de voorheen groene ruimte in Nederland beslaan. “In Noord-Holland moest voor het datacenter van Microsoft in Middenmeer, in het Wieringermeer een mega-windpark worden gebouwd van 15 bij 20 kilometer, waar niemand op zat te wachten. Deze energie gaat niet naar huishoudens, maar naar Microsoft. In Zeewolde komt binnenkort een datacenter dat, met in totaal 166 hectare, nog veel groter is. Dorpen en kernen worden op deze manier uitgewoond en onleefbaar gemaakt”, stelt Van der Plas.

BBB wil na de verkiezingen op 17 maart 2021:

  • Standstill op de bouw van distributiecentra en energieverslindende datacenters
  • Onderzoek naar ondergronds bouwen van distributiecentra en datacenters
  • Standstill op de bouw van mega-zonneparken in de groene ruimte
  • Onderzoek naar kernenergie als schone energiebron
  • Elke kern, dorp of stad krijgt de mogelijkheid om 15 procent woningen bij te bouwen (eerst inbreiden) zodat er niet alleen plek is voor nieuwe plattelanders, maar ook voor starters in het eigen dorp

Met deze maatregelen houden we Nederland en het platteland leefbaar en ook economisch overeind. Een stop is geen utopie. Zowel Amsterdam als Haarlemmermeer kwamen vorig jaar met een opschorting voor vergunningen voor nieuwe datacenters en diverse provincies, waaronder de provincie Friesland, Drenthe, Noord-Brabant en Gelderland stellen paal en perk aan zonnepanelen in de groene ruimte.

bbb_logo_2022

Deel dit artikel

Meer nieuws

apr 15 2024

BBB-kamerlid Henk Vermeer bij OP1 over Klimaatdebat: “Wie rood staat, kan niet groen doen”

De Europese rechter stelt klimaatactivisten in het gelijk. “Dit gaat grote gevolgen hebben, daar maken wij ons ernstige ...

apr 14 2024

BBB wil duidelijkheid over opschorten derogatie van Adema en wil in gesprek met Eurocommissaris Virginijus Sinkevičius

BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas heeft vragen gesteld over de mestderogatie en de inzet van Nederland in Brussel ...

apr 9 2024

Stemverklaring BBB over Wet verhoging minimumloon

Op dinsdag 2 april heeft BBB in de Tweede Kamer tégen de ‘Wet verhoging minimumloon’ gestemd. Ook de BBB-fractie in ...