BBB Zuid-Holland: Kritische vragen over afplaggen – natuurherstel of bedreiging voor voedselzekerheid?

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

BBB Zuid-Holland: Kritische vragen over afplaggen – natuurherstel of bedreiging voor voedselzekerheid?

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

BBB Zuid-Holland: Kritische vragen over afplaggen – natuurherstel of bedreiging voor voedselzekerheid?

Gepubliceerd op: 24-03-2025

Het afplaggen van landbouwgrond voor natuurherstel blijft een omstreden maatregel binnen de Provinciale Staten van Zuid-Holland. Waar voorstanders wijzen op de positieve effecten op biodiversiteit en waterbeheer, vrezen tegenstanders voor de impact op voedselzekerheid, landbouwgrond en de financiële haalbaarheid van deze ingreep. BBB Zuid-Holland pleit daarom voor een bredere en feitelijke discussie over de gevolgen van afplaggen en de alternatieven.

Wat is afplaggen?

Bij afplaggen wordt de bovenste laag van de bodem – inclusief de voedselrijke humuslaag – verwijderd. Dit zou ten goede komen aan specifieke natuurtypen, maar roept ook veel vragen op. Tegenstanders wijzen onder andere op bodemdaling, verhoogde CO₂-uitstoot en het onomkeerbare verlies van vruchtbare landbouwgrond.

De kosten en gevolgen

Afplaggen is niet alleen een ecologische maatregel, maar ook een forse financiële ingreep. De totale kosten voor de geplande 1.700 hectare in Zuid-Holland kunnen oplopen tot €195,5 miljoen over 30 jaar. Bovendien leidt het verdwijnen van landbouwgrond tot een verlies in voedselproductie ter waarde van €153 miljoen. Alternatieve methoden, zoals verschralingsbeheer zonder afplaggen, zijn minder ingrijpend en economisch verstandiger.

BBB-initiatief afgewezen, debat blijft noodzakelijk

BBB-Statenleden Ad Merks en Edwin Veldhuijzen dienden in Zuid-Holland een voorstel in om het debat over afplaggen breder te voeren. Dit voorstel omvatte een gedegen analyse van de gevolgen voor natuur, landbouw, betrokken terreinbeherende organisaties (TBO’s) en de economie. Ook werd gevraagd om duidelijkheid over verantwoordelijkheden met betrekking tot voedselzekerheid en landschapsbehoud.

Tijdens de commissievergadering Landelijk Gebied op 19 maart haalde het voorstel geen meerderheid. Onder andere CDA, ChristenUnie, VVD en PvdA/GL stemden tegen, met een uitslag van negen stemmen voor en elf tegen. Ondanks deze uitslag ziet BBB een groeiende twijfel over de effectiviteit van afplaggen en blijft de partij zich inzetten voor een goed onderbouwd en eerlijk debat over deze ingrijpende maatregel.

Vervolgstappen

BBB Zuid-Holland blijft zich inzetten voor een evenwichtige afweging tussen natuurherstel, landbouw en voedselzekerheid. De partij roept op tot verdere discussie en onderzoek naar minder ingrijpende alternatieven die zowel de natuur als de landbouw ten goede komen.

bbb_logo_2022

Deel dit artikel

Meer nieuws

apr 18 2025

BBB-fractie Zuiderzeeland actief betrokken bij belangrijke besluiten en lokale initiatieven

Na een rustige start van het jaar is de BBB-fractie van Waterschap Zuiderzeeland weer volop in beweging. Er ...

apr 18 2025

Werkbezoek BBB Flevoland aan woon-zorgcomplex De Hofstee op Urk

In maart bracht de BBB-fractie een werkbezoek aan woon-zorgcomplex De Hofstee op Urk. Het complex, gebouwd in 2022, ...

apr 18 2025

BBB houdt vinger aan de pols bij pilot peilverlaging in Flevoland

Op woensdag 19 maart zijn de Provinciale Staten en het Waterschap Zuiderzeeland tijdens een bijeenkomst in Almere geïnformeerd ...