BBB Zuid-Holland stelt vragen over RIVM-rapport ‘Ammoniak van Zee’

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

BBB Zuid-Holland stelt vragen over RIVM-rapport ‘Ammoniak van Zee’

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

BBB Zuid-Holland stelt vragen over RIVM-rapport ‘Ammoniak van Zee’

Gepubliceerd op: 28-03-2025

Naar aanleiding van het recent verschenen RIVM-rapport Ammoniak van Zee hebben de BBB Statenleden Ad Merks, Edwin Veldhuijzen samen met Tea Both (CDA) en Pauline Bes (JA21) technische vragen ingediend bij het College van Gedeputeerde Staten (GS) van Zuid-Holland.

Het rapport onthult dat er al tien jaar wordt gerekend met een stikstofbron die niet bestaat: ammoniak afkomstig van zee. Deze fout is structureel opgenomen in het Aerius-model, dat dient als basis voor stikstofberekeningen en vergunningverlening in heel Nederland.

Al in 2014 constateerde het RIVM een verschil van circa 50% tussen de gemeten en de berekende ammoniakconcentraties langs de kust. De nieuwste inzichten bevestigen nu: de veronderstelde bron ‘ammoniak van zee’ bestaat niet.

Dit legt opnieuw bloot wat BBB in meerdere dossiers en beleidsvraagstukken constateert: beleid wordt te vaak gebaseerd op modellen en aannames, in plaats van op controleerbare feiten. BBB benadrukt dat dit niet alleen onzorgvuldig is, maar ook kan leiden tot onherstelbare schade voor boeren, ondernemers én het vertrouwen in de overheid. Beleid moet altijd gestoeld zijn op juiste data, transparantie en toetsbare onderbouwingen.

Fundamenteel probleem

Dit rapport is geen detail, maar wijst op een fundamenteel probleem. Het raakt direct aan het stikstofbeleid van de provincie Zuid-Holland, dat onlangs nog werd aangescherpt met nieuwe doelen en een gebiedsgerichte aanpak.

De Statenleden vragen zich af of het beleid, de vergunningverlening en de juridische positie van PAS-melders mogelijk zijn gebaseerd op onjuiste aannames. In hun schriftelijke vragen willen zij onder meer weten:

  • Hoe GS de bevindingen van het RIVM interpreteert;
  • Of, en zo ja wanneer, het provinciale stikstofbeleid op basis van deze inzichten wordt aangepast;
  • Wat de gevolgen zijn voor vergunningsaanvragen die mogelijk onterecht zijn afgewezen;
  • Hoe Zuid-Holland kan bijdragen aan het verbeteren van de rekenmodellen die aan het stikstofbeleid ten grondslag liggen.

“Als blijkt dat we jarenlang gestuurd hebben op verkeerde data, dan vraagt dat om openheid, aanpassing van beleid en rechtsherstel waar nodig,” aldus de drie Statenleden.

bbb_logo_2022

Deel dit artikel

Meer nieuws

apr 18 2025

BBB-fractie Zuiderzeeland actief betrokken bij belangrijke besluiten en lokale initiatieven

Na een rustige start van het jaar is de BBB-fractie van Waterschap Zuiderzeeland weer volop in beweging. Er ...

apr 18 2025

Werkbezoek BBB Flevoland aan woon-zorgcomplex De Hofstee op Urk

In maart bracht de BBB-fractie een werkbezoek aan woon-zorgcomplex De Hofstee op Urk. Het complex, gebouwd in 2022, ...

apr 18 2025

BBB houdt vinger aan de pols bij pilot peilverlaging in Flevoland

Op woensdag 19 maart zijn de Provinciale Staten en het Waterschap Zuiderzeeland tijdens een bijeenkomst in Almere geïnformeerd ...