We moeten meer doen aan zelfmoordpreventie

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

We moeten meer doen aan zelfmoordpreventie

Gepubliceerd op: 02-11-2022

Caroline van der Plas bracht een bezoek aan 113 Zelfmoordpreventie in Amsterdam. Er werd gesproken over suïcidepreventie, het voeren van lastige gesprekken en de toename van het aantal suïcides, onder andere binnen de agrarische sector.

Kort geleden bracht BBB een bezoek aan 113 Zelfmoordpreventie in Amsterdam. Daar kregen Kamerlid Caroline van der Plas en beleidsmedewerker Alexander Hendriks een rondleiding over de vloer waar toegewijde professionals hard werken om mensen met suïcidale gedachten te helpen. Caroline en Alexander mochten meekijken bij een virtuele chat met een persoon die nadenkt over zelfmoord.

Zelfmoord onder boeren
Daarna was er een overleg over zelfmoord onder boeren. De agrarische sector staat in de top 3 van sectoren waar suicide het meest voor komt. Als oorzaken daarvoor worden genoemd de veranderende wet en regelgeving, geldzorgen en de haat die er soms op de sector af komt. In het gesprek werdt verkent hoe 113 agrariers beter kan bereiken en wat BBB kan doen om daarbij te helpen.

Motie financiering 113
Ook was er een overleg over de uitvoering van de recente aangenomen motie Van der Plas , die voortkwam dat het budget van 113 Zelfmoordpreventie in de Begroting werd gehalveerd. 113 Zelfmoordpreventie zou er structureel €3,5 miljoen per jaar op achteruit zijn gegaan. De motie riep het Kabinet op dit bedrag niet te verlagen, maar te behouden inclusief voorziene groei. Uit dit overleg kwam naar voren dat er nog veel werk te doen is om mensen met suïcidale gedachten te helpen.

Ik wil mij inzetten om het aantal zelfdodingen in Nederland te verminderen.

Caroline van der Plas: ‘We moeten zelfmoord veel serieuzer nemen. Bij verkeersdoden trekken we alles uit de kast om dit in te perken, maar bij zelfdoding heerst daar nog een groot taboe op. Ik wil mij inzetten om het aantal zelfdodingen in Nederland te verminderen. Ook omdat ik om me heen zie hoe hard dit mensen, zeker op het platteland, treft.”

bbb_logo_2022

Deel dit artikel

Meer nieuws

jan 25 2023

Kom jij stage lopen bij BBB in de Tweede Kamer?

De leukste Tweede Kamerfractie van Den Haag zoekt een stagiair voor het dossier ‘Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit’! Studeer ...

jan 23 2023

Nu verkrijgbaar: Gewoon Gezond Verstand

‘Meer dan de helft van de Nederlanders heeft het vertrouwen in de politiek verloren. Vooral het vertrouwen in ...

jan 18 2023

Behoud de salderingsregeling zonnepanelen!

Huishoudens met zonnepanelen kunnen op dit moment alle energie die ze terugleveren aan het elektriciteitsnet nog wegstrepen tegen ...