We moeten meer doen aan zelfmoordpreventie

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

We moeten meer doen aan zelfmoordpreventie

bbb_logo_witte_rand_2022.svg

DE STEM VAN EN VOOR HET PLATTELAND

We moeten meer doen aan zelfmoordpreventie

Gepubliceerd op: 02-11-2022

Caroline van der Plas bracht een bezoek aan 113 Zelfmoordpreventie in Amsterdam. Er werd gesproken over suïcidepreventie, het voeren van lastige gesprekken en de toename van het aantal suïcides, onder andere binnen de agrarische sector.

Kort geleden bracht BBB een bezoek aan 113 Zelfmoordpreventie in Amsterdam. Daar kregen Kamerlid Caroline van der Plas en beleidsmedewerker Alexander Hendriks een rondleiding over de vloer waar toegewijde professionals hard werken om mensen met suïcidale gedachten te helpen. Caroline en Alexander mochten meekijken bij een virtuele chat met een persoon die nadenkt over zelfmoord.

Zelfmoord onder boeren
Daarna was er een overleg over zelfmoord onder boeren. De agrarische sector staat in de top 3 van sectoren waar suicide het meest voor komt. Als oorzaken daarvoor worden genoemd de veranderende wet en regelgeving, geldzorgen en de haat die er soms op de sector af komt. In het gesprek werdt verkent hoe 113 agrariers beter kan bereiken en wat BBB kan doen om daarbij te helpen.

Motie financiering 113
Ook was er een overleg over de uitvoering van de recente aangenomen motie Van der Plas , die voortkwam dat het budget van 113 Zelfmoordpreventie in de Begroting werd gehalveerd. 113 Zelfmoordpreventie zou er structureel €3,5 miljoen per jaar op achteruit zijn gegaan. De motie riep het Kabinet op dit bedrag niet te verlagen, maar te behouden inclusief voorziene groei. Uit dit overleg kwam naar voren dat er nog veel werk te doen is om mensen met suïcidale gedachten te helpen.

Ik wil mij inzetten om het aantal zelfdodingen in Nederland te verminderen.

Caroline van der Plas: ‘We moeten zelfmoord veel serieuzer nemen. Bij verkeersdoden trekken we alles uit de kast om dit in te perken, maar bij zelfdoding heerst daar nog een groot taboe op. Ik wil mij inzetten om het aantal zelfdodingen in Nederland te verminderen. Ook omdat ik om me heen zie hoe hard dit mensen, zeker op het platteland, treft.”

bbb_logo_2022

Deel dit artikel

Meer nieuws

mei 16 2024

BBB-geluid klinkt volop in akkoord met PVV, VVD en NSC

BBB gaat samen met PVV, VVD en NSC het nieuwe Kabinet formeren. Donderdagochtend, vroeg in de nacht, bereikten ...

mei 14 2024

Vragen over Natuurbeschermingswetvergunning Schiphol Provinciale Staten Noord-Holland

Schiphol heeft met het opkopen van ammoniakrechten 100% benutting gekregen voor het gebruik van deze rechten. Er is ...

mei 13 2024

BBB wil spoeddebat met Demissionair minister Dijkstra over instemmen pandemieverdrag

BBB heeft met verbazing kennisgenomen van het bericht van demissionair minister Dijkstra dat het kabinet, tegen de uitdrukkelijke wens van ...